Ігор Марчак: „На Майдан тягне як магнітом“ - „Високий замок“, 1 грудня

|

Директор комунального підприємства “Львівтеплоенерго”, депутат Львівської міськради Ігор Марчак разом із колегами та працівниками підприємства “тримає вахту” на майдані Незалежності від початку акції непокори, з минулого понеділка.

Приїхав до Львова на день і знову вирушив до столиці. Ми зустрілися після позачергового засідання сесії Львівської міськради, на якому він встиг побувати. У сесійну залу він прийшов буквально з дороги, не встигши поголитися.

– Мене знову тягне на Майдан як магнітом, – розповідав Ігор Марчак. – Особлива аура, що там панує, тримає людей укупі. Ця атмосфера стимулює до чогось доброго, позитивного. Тому коли звідти виїжджаєш, відразу хочеться назад. З іншого боку, треба повертатися, бо ситуація невизначена.

У перші дні страйку на Майдані обстановка виглядала трохи хаотичною, люди масово приїжджали і не відразу могли зорієнтуватися. Тепер усе дуже організовано, структуризовано і у наметовому містечку, і в Українському домі, і в Будинку профспілок та мерії. Найбільше львів’ян в Українському домі, і там все чітко налагоджено, обов’язки розподілено. Є окремі сектори, що займаються розселенням, відправленням людей, медичним обслуговуванням, годівлею. Люди почергово стоять на Майдані, біля адміністрації Президента, Кабінету Міністрів. До речі, минулого тижня, у ніч з вівторка на середу, ми з колегами були у перших рядах біля адміністрації Президента. Група хлопців з “Теплоенерго” чергує на Майдані, і я координую їхню роботу. Крім того, я брав участь у з’їзді представників місцевих рад з усієї України.

– Як ви почувалися ті шість днів, що відстояли на Майдані?

– Відчувається велика втома, хоча, здається, ти ж нічого не робиш. Та й погода не сприяє тривалому перебуванню просто неба. Падає сніг, холодно. Щоб не замерзнути, рятувався великою кількістю теплих речей. Особливу увагу треба звертати на взуття, бо ноги промокають. Спати доводиться дуже мало – три-чотири години. Бо коли ввечері повертався з Майдану, не засинав, а дивився

“5-й канал” до пізньої ночі. Люди на Майдані втомлюються, і їх треба підміняти. Зараз група працівників “Львівтеплоенерго”, які стояли минулого тижня, повернулася додому, на заміну їм поїхали інші хлопці.

– Як змінювався ваш настрій упродовж шести днів?

– Були моменти пригнічення, коли почалися переговори з владою. Зрозуміло, що йде затягування часу. Але наступного дня з’явилася обнадійлива інформація, і знову запанувало піднесення. Всі дуже чекають на виступи Юлії Тимошенко. Вона вдихає у людей енергію, втримує їх, піднімає настрій. Бо хоч з Майдану ніхто не хоче розходитися, однак людям потрібен заряд.

– Настрій також піднімають концерти співаків, які підтримують Ющенка…

– До концертів у мене неоднозначне ставлення. Адже ми не розважатися приїхали. Хоча коли лунають патріотичні пісні, це стимулює, об’єднує, посилює бажання перемоги. Та головне, щоб люди не думали, що приїхали до Києва прогулятися. Має бути бойовий настрій, адже статися може будь-що. Ми з друзями морально готові і до кардинального розвитку подій. Кожен знає, що назад дороги немає. Готові стояти до кінця.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *