Депутати проти безчинства та страху - „Ратуша“, 18 листопада

|

“Не бійтеся!” — під таким закликом пройшло позачергове засідання сесії Львівської міськради. Метою ж вівторкового зібрання депутатів стало забезпечення конституційного права львів’ян на вільний вибір президента.

Прецедентом для терміновго скликання народних обранців стала інформація про примусове збирання паспортів та відкріпних талонів у виборців. Львовом шириться інформація про те, що фіскальні та правоохоронні органи міста чинять тиск на своїх працівників. Спосіб не потрапити в немилість – здати паспорт та відкріпні талони, причому останніх вимагають по декілька. Невиконання подібного наказу загрожує звільненням з роботи.

Керівник міського виборчого штабу Віктора Ющенка Микола Горинь висловив думку, що кандидат від влади намагається позбавити людей вільного волевиявлення. “Сьогодні до злочинних дій залучають молодих міліціонерів, податківців, митників”, — стверджує Микола Горинь. Своєю чергою, міський голова першого демократичного скликання Василь Шпіцер розповів депутатам про скаргу жінки-правоохоронця. Йдеться про те, що її, як і інших колег по роботі, змушували здати спочатку по десять, а потім — по п’ять відкріпних талонів. Пан Шпіцер звернувся до керівників правоохоронних органів з проханням не підкорятися злочинним наказам згори та зберігати чесне обличчя.

Почесний громадянин Львова, письменник Роман Іваничук поділився із депутатами своїми враженнями від понеділкових дебатів між Ющенком та Януковичем: “Янукович говорив так, як говорять між собою зеки… Склалося таке враження, що влада поводить себе, як загнаний дикий кіт, який, попри те, ще може вкусити… Не біймося її!”.

На позачергове засідання сесії міськради з невідомих причин не з’явилися запрошені чільники ДПА, правоохоронних органів, Західної регіональної митниці, УМВС. Щоправда, мер Любомир Буняк зазначив, що головний міліціонер міста Михайло Курочка попередив про свою відсутність, посилаючись на термінову нараду.

“У мене є інформація, що відкріпні талони забирають вже і в працівників Львівгазу! Більше того, на один 120-й виборчий округ просяться у спостерігачі більше семисот людей. Усі – представники від Партії регіонів. Більшість із них – безробітні або студенти”, — заявила на сесії депутат облради Лариса Федорів. Подібну інформацію озвучив і депутат міськради Іван Рудницький, зазначивши, що з сорока восьми членів ТВК, що розмістилась на Сихові, лише семеро представляють опозицію.

Бухгалтерія Львівського медуніверситету теж зіткнулася з вимаганням паспортів. Про це повідомив голова Львівської міської організації УНП, депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк. Депутат закликав не боятися діючого режиму, адже йому настає кінець. Пан Кужелюк зацитував слова чільного “піарщика” Януковича пана Гельмана: “… Янукович не переможе… тому Росії головне — контакт із українським народом, а не з його гіпотетичними лідерами…”.

Психічно хворі та ув’язнені сьогодні мають більше прав, ніж працівники залізниці, податкової, міліції та державні службовці – вважає нардеп Петро Олійник.

Депутат міськради Іван Денькович у свою чергу заявив: “Кімакович, Брегін, Дума, Сендега – такі ж бандити, як і Янукович!”

Львівські посадовці бояться з’являтися у сесійну залу – вважає депутат міськради Богдан Бедрило. Крім того, він запропонував поширити серед львів’ян інформацію про тих керівників, які знехтували запрошенням мерії та не з’явилися до сесійної зали.

За номером 297-59-11 можуть звертатися львів’яни у разі порушення їхнього виборчого права. Про це заявив депутат міськради Андрій Стецьків. “Гаряча лінія” працюватиме під час проведення другого туру голосування.

Міський голова Любомир Буняк, висловлюючи свою позицію, наголосив: „Свобода людини дарована Богом і закріплена Конституцією. Всі ті розпорядження, які зменшують свободу людини, є антиконституційними. Тому я, як міський голова, хотів би звернутися до керівників прокуратури Львова, міліції, державної податкової адміністрації, залізниці, митниці, освіти та медицини, якщо вони віддавали такі антиконституційні розпорядження. Я хочу звернутися також до працівників цих же структур з проханням не віддавати нікому своїх паспортів, як би вас не залякували. Ми станемо на захист кожної людини, демократично, конституційно, і відстоюватимемо права і свободи в нашому демократичному Львові кожної людини”. Принагідно пан Буняк повідомив про можливий приїз до Львова гостей зі Сходу: “Для нас єдність українського народу — понад усе. Тому ми запросили спостерігачів, депутатів зі східних областей України – щоб вони приїхали у Львів і побачили справді демократію і свободу, побачили Львів таким, яким він є. Ті, хто приїздив до нас, уже переконався, що Львів справді демократичний. Ми не диктуємо свою волю нікому. Є два кандидати на пост Президента, але хай кожен львів’янин прийде на вибори і вільно скористається своїм демократичним правом. Право та свобода переможе завжди”.

На закінчення сесійного засідання, депутати міської ради одноголосно прийняли одразу два звернення — до львів’ян та до міського прокурора. І якщо перших народні обранці закликали дотримуватися неписаної „одинадцятої заповіді” – не боятися, то в прокурора вимагають негайно реагувати на порушення вільного волевиявлення мешканців Львова.

Наталка ПОНУРКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *