Вбивча правда - „Львівська газета“, 16 листопада

|

Надто переконливими виглядають факти, які надають львівські нашоукраїнці на підтвердження своїх слів про наміри керівництва силових структур та органів місцевого самоврядування сфальсифікувати виборчий процес на Львівщині.

Учора представники львівських мас-медіа у громадській приймальні В. Ющенка мали змогу поспілкуватися з сімома представниками податкової міліції Миколаївського ДПІ, які відкрито заявили про антизаконні наміри свого керівництва та про тиск, який на них чинять. Також журналісти прослухали запис телефонної розмови одного з посадовців Львівської облдержадміністрації, яка відбулася у виборчу ніч.

Усі попередні докази та заяви львівських нашоукраїнців, які викривали наміри опонентів Ющенка сфальсифікувати та зірвати вибори, названо “шизофренією”. Відтак завбачливі ходи Петра Олійника, керівника обласного виборчого штабу В. Ющенка, у провладних ЗМІ не аргументували інакше, як “параноя”.

Останній депутатський запит на ім’я начальника ДПА у Львівській області Мирослава Хом’яка також мав відповідне до попередніх найменування. Нагадаємо, народний депутат Петро

Олійник подав свій запит

12 листопада цього року.

– До мене надійшла достовірна інформація про те, що 11.11.2004р. в податкових органах області відбулися наради з працівниками районних ДПІ, ДПІ у м. Львові, ДПА у Львівській області щодо другого туру виборів Президента України, – йшлося в запиті. – На цій нараді було дано чітку вказівка кожному працівнику принести і здати за будь-яких обставин відповідальній особі до дня виборів чотири відкріпні посвідчення і безпосередньо у день виборів два виборчих бюлетені”.

Слова лідера львівських нашоукраїнців підтвердила група працівників податкової міліції ДПІ Миколаївського району, яка вчора прибула на брифінг. Серед них: начальник одного з відділів міжрайонного відділу податкової міліції Миколаївської (МВПМ) МДПІ, майор податкової міліції Мирослав Яворський, старший оперуповноважений МВПМ Миколаївської МДПІ, капітан податкової міліції Маркіян Калинець, начальник відділу зі стягнення податкового боргу МВПМ Миколаївської МДПІ, старший лейтенант податкової міліції Олег Ковальчук, оперуповноважений МВПМ Миколаївської МДПІ, старший лейтенант податкової міліції Ігор Сенів, старший оперуповноважений МВПМ Миколаївської МДПІ, майор податкової міліції Олег Воркевич, оперуповноважений МВПМ Миколаївської МДПІ, лейтенант податкової міліції Петро Ревак, старший податковий ревізор-інспектор відділу дослідчих перевірок МВПМ Миколаївської МДПІ Сергій Чорнейко.

Вони заявили, що минулої суботи на нараді їхній безпосередній начальник Володимир Янишин дав чітку вказівку кожному працівникові принести та здати “за будь-яких обставин” відповідальній особі до дня виборів п’ять відкріпних посвідчень. Відповідно, вони мали дати свій відкріпний талон, а також відкріпні талони членів своїх родин. За їхніми словами, вчора до 10.00 кожен мусив подати список осіб, які віддаватимуть “відкріпні”.

– Згідно з планом, наше ДПІ мало дати 450 відкріпних посвідчень і 16 спостерігачів на вибори від Партії регіонів, – розповів майор податкової міліції Олег Воркевич. – За невиконання обіцяли звільнити з роботи.

Як стверджують представники податкової міліції, на них здійснюють “шалений тиск”. Відтак, за їхніми словами, вони не бояться за свою роботу, а “лише за свої сім’ї”, оскільки їх попередили, що в разі невиконання вимог, з членами родин також “розберуться”.

За їхніми твердженнями, в першому турі жодних вказівок щодо виборів до них не надходило, а вони лише забезпечували громадський порядок у Самборі у 125-му ТВО.

– Нам не байдужа доля України й українського народу, тому ми прийшли сюди, – наголосили вони. – Ми повинні дотримуватися закону, а не порушувати його. 80-90% наших працівників думають так само, але бояться сказати це відкрито.

Проводжали групу представників податкової міліції оплесками. Податківці поспішали на свої робочі місця, щоб їм не приписали зриву робочого дня. Хоча, за їхніми словами, після такого виступу їх неодмінно звільнять із роботи.

Як запевнив Петро Олійник, такі “делегації” є в усіх районах. Він зазначив, що має триста заяв працівників різноманітних структур, які заявляють про тиск із боку свого керівництва.

– Ми створюємо фонд допомоги держслужбовцям, які потерпають від тиску, – наголосив П. Олійник. – Надамо тим людям моральний, юридичний і матеріальний захист, а всіх звільнених після перемоги Віктора Ющенка поновлять на їхніх посадах.

Згодом представники ЗМІ мали змогу прослухати в записі уривки телефонної розмови. Як стверджують нашоукраїнці, не можна стверджувати, що говорить справді пан Герич (заступник голови ЛОДА), але голос схожий. Подаємо уривки розмови.

Голос, схожий на голос

В. Герича (В.Г.): Треба максимально слідкувати. Все, що відбувається. Мені тут кажуть хлопці, що якщо Донецьк слабо голосує, а у Львові вже кінець. Мені тут зараз кажуть, що на 01.05 зафіксовано 5%.

Голос: 5% – то мало, але я не можу підігнати там.., де вчора ще вечором зафіксували е-е-е сьогодні. По форуму є 1%. Ну буде пару сотих, не більше.

В.Г.: А видають по два паспорти в руки чи ні?

Голос: Зафіксовано десь п’ять випадків, що без паспортів видають. Є, що видали по два в руки і без паспортів чи посвідчень.

В.Г.: Це треба фіксувати максимально.

Голос: Я знаю. І наголошую.

В.Г.: Курча мать, ти їх трохи підкручуй.

Голос: Вони не мають мобільних телефонів. Ну ти ж розумієш, що ми будемо погано виглядати. Десь мені дали інформацію, що в Городку є 45%, а в нас 5%. Ну як підганяти, як я на них вплину?

В.Г.: Підганяйте їх, підганяйте. Страште їх трохи.

В.Г.: Алло. Доброї ночі.

Голос: Доброї ночі.

В.Г.: Ну що, Роман Іванович?

Голос: 4,06%

В.Г: Витягни, курча, хоч до 5,5%.

Голос: Львів йде добре. Вдалося по Самбору витягнути 6,9%.

В.Г.: А ось тут показують, що Самбір 4,99%. На яку годину у вас?

Голос: Якщо можна, дозвольте, щоб я зі штабом зв’язався.

Зв’язався з районним штабом.

Голос: По Самбору 6,9%?

Штаб: Кінцева 6,8%.

Знову з голосом, схожим на голос Герича…

Голос: По Самбору 6,8%– кінцева.

В.Г.: По району дивися, ще по району підтягни.

Підсумовуючи все, Петро Олійник наголосив: те, що відбувається на Львівщині, – є наслідком технології, яку було оприлюднено в недавніх зверненнях міліціонерів, і технології, яка була в листі-розпорядженні Олексія Радзієвського, керівника обласного виборчого штабу Віктора Януковича.

– У Львівській, Волинській, Франківській, Тернопільській, Рівенській областях відбувається масове брутальне порушення Конституції та Закону “Про вибори Президента України”. Вилучають паспорти або ксерокопії, які купують від 100 до 200 гривень, а то й більше, – обурювався він. – Навіть у в’язницях провели зустрічі з “авторитетами”, під час яких сказали, що їм підкинуть наркотики й інші речі та продовжать термін ув’язнення, якщо вони не дадуть 100% за Януковича.

Петро Олійник також назвав прізвища осіб, які, на його думку, сьогодні “реально керують антизаконним виборчим процесом на Львівщині: Медведчук, Адамчук, Сало, Хом’як, Козак, Скиба, Добровольський, Дзвінка, Курочка”.

До цих осіб, а також в ОБСЄ, ПАРЄ, посольства Росії, США, Польщі, Канади, Німеччини, Франції, КВУ було скеровано відповідні депутатські запити.

Також, за словами нардепа, на нараді в облдержадміністрації заступникам голови доручено до 03.00 22 листопада привезти протоколи з мокрими печатками для того, щоб, маючи результати, зробити відповідний результат на Сході.

– Те, що відбувається в Україні, – це повернення до жорсткої тоталітарної системи, що унеможливлює права людини, – наголосив він. – Сьогодні в людей забрали заводи, фабрики, соціальні стандарти, робочі місця і хочуть забрати останнє право – голосувати. Запевняю, що кожного, хто порушив закон на території Львівщини, притягнуть до кримінальної відповідальності. Вже понад 20 держслужбовців після виборів притягнуть до кримінальної відповідальності. Ми доведемо цю справу до кінця.

Після цього Петро Олійник закликав усіх львів’ян прийти сьогодні о 15.00 до стін ЛОДА на віче, щоб висловити протест проти “порушень закону під час підготовки до другого туру виборів і застосування адмінресурсу”. Сьогодні ж, за словами пана Олійника, у Верховній Раді мають заслухати інформацію про критичну передвиборну ситуацію в нашому регіоні.

– Нині силами людей ми повинні захистити конституційне право волевиявлення, – зазначив він. – Якщо ви віддасте свій паспорт, відкріпний талон, то порушите український закон, станете зрадниками Батьківщини, відтак відповідатимете за свої дії.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *