Місця на цвинтарі для всіх не вистачить - „Ратуша“, 21 жовтня

|

Місця для поховань на львівських цвинтарях вистачить максимум ще на два роки. Саме такий термін визначив відділ благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради, повідомила інженер відділу Надія Кривошапова. Тому сьогодні перед Львовом гостро стоїть потреба у створенні нового або розширенні старого цвинтаря.

Що ми маємо?

Нині у власності міста перебуває один діючий цвинтар — Голосківське кладовище. Однак, за спостереженнями відділу благоустрою ЛМР, надовго кладовища не вистачить. Голосківський цвинтар, площа якого нині становить 74,83 га, послужить місту ще два роки, а що буде далі — наразі не відомо. Варто зазначити, що під поховання на цвинтарі використовується лише 52 гектари, решту ж займають до-ріжки, зелені насадження та яри. На одному гектарі в середньому прийнято ховати 1900 чоловік. А загалом на цвинтарі уже поховано понад 63 тисячі осіб. “Вільна площа наразі на цвинтарі є, і після благоустрою її можна буде використовувати під поховання, проте варто подумати й про перспективу”, — каже Надія Кривошапова. За її словами, частково вирішити проблему нестачі місця можна, провівши підпоховання та поховання у гробівцях, оскільки таким чином затрачатиметься менше площі. Відтак момент зіткнення з проблемою можна буде дещо відкласти, але ненадовго. Сьогодні смертність у Львові перевищує народжуваність, уже впродовж девяти місяців цього року, за даними Головного управління статистики у Львівській області, померло понад шість тисяч осіб.

Ще одним відкритим, але недіючим львівським цвинтарем є Сихівське кладовище, нинішня площа якого — 9,7 гектара. Тут поховано понад 41 тисячу осіб, причому свого часу ховали навіть на доріжках — словом, усюди, де було можливо. Міська влада розраховує на розширення цього кладовища ще на 7,5 гектара, але не може отримати відповідного погодження сільського голови села Пасіки Зубрицькі, до якого належить згадана територія. “У нас є свої інтереси, які також потрібно враховувати, — каже сільський голова Юрій Гудима, — ми, звичайно, хочемо допомогти Львову, але, з іншого боку, нам потрібні кошти, аби принаймні зробити у селі дорогу. З цієї причини ми запропонували Львову купити нашу землю”.

Нині ситуація на Голосківському цвинтарі доволі невтішна, небіжчиків ховають навіть на схилах, проте не всіх. Спершу спе-ціалісти проводять дослідження схилу, і лише після того, як впевняться, що не буде зсувів, на цій території проводять благоустрій. Саме з цієї причини нині частина території кладовища — близько п’яти відсотків — пустує, як така, що непридатна для поховань. Окрім того, на цвинтарі є й чимало внутрішніх проблем, одна з яких — брак робочої сили. Ніхто не хоче йти працювати на кладовище й отримувати мізерну зар-плату. Сьогодні тут працює десять осіб, з них чотири вартові, чотири робітники, прибиральниця та завідувач. Щодо вартості похорону, то розцінки за послуги робітників чи ритуальні атрибути офіційно встановлені і затверджені відділом цін Львівської облдержадміністрації та ЛКП “Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг”.

Останнім часом усе популяр-нішим стає бронювання місця на цвинтарі. Така процедура можлива, але не для всіх. Людина похилого віку тільки тоді має право на резервування місця, коли у неї помирає близький родич. Нині дуже багато зарезервованих місць на Сихівському та Голосків-ському цвинтарях. Однак на Голосківському останніми роками також почали проводити підпоховання. Це роблять за бажанням родичів померлого, але повинно минути 15 років з моменту першого поховання. “Проте такі підпоховання здійснюють тільки для родичів небіжчика, у чужих склепах та могилах ми не ховаємо, — запевняє Надія Кривошапова. — Звичайно, якщо на закритому кладовищі впродовж 20 років не проводяться підпоховання, то цю територію можна використовувати як зелену зону для громадського користування. Але в жодному разі нові поховання там не проводитимуть”.

Крематорію бути?

Для побудови крематорію населення міста мало б сягнути одного мільйона — такого показника Львів ніколи не мав. Сьогодні тут проживає 731 тисяча львів’ян. Проте, зваживши на брак території для нового цвинтаря, міська влада все ж почала розгляд питання про побудову крематорію. Вже нині спеціалісти розробляють бізнес-план, який пізніше розглядатимуть депутати міськради на сесії. “Лише після розгляду можна буде з упевненістю сказати: буде крематорій у Львові чи ні, — каже заступник начальника управління інженерного господарства міської ради Михайло Іванейко. — Також варто додати, що будівництво такої споруди дорого коштуватиме місту — близько півтора мільйона гривень треба буде виділити для крематорію на першому етапі”. Причому саме цей етап, за словами пана Михайла, буде збитковим, оскільки менталітет львів’ян одразу змінити не вдасться, і більшість усе одно продовжуватиме ховати близьких на звичайних цвинтарях. Втім, з іншого боку, вартість такого поховання буде значно вищою, аніж спалення у крематорії.

Катерина ПОВРОЗНИК

Коментар

Михайло ІВАНЕЙКО, заступник начальника управління інженерного господарства Львівської міської ради:

“У зв’язку з критичним станом, який спостерігаємо сьогодні у Львові через нестачу площ під поховання, місто активно веде пошук і виділення додаткових територій. Ми маємо намір зробити новий цвинтар у районі іподрому, там є 21 гектар вільної площі, та розширити Сихівський цвинтар ще на 7,5 гектара. Щодо Сихівського кладовища, то йдучи назустріч сільському голові Пасік Зубрицьких, ми б могли й купити цю територію, але такі дії суперечитимуть законодавству, позаяк земля під цвинтар має бути надана безкоштовно. Крім того, земельні ділянки виділяє ра-йонна рада Пустомитівського району, а сільський голова має лише дати погодження. Ми й далі проводитимемо переговори з Пасіками Зубрицькими, аби знайти спільну мову із сільською радою. Щоправда, спершу ми мали намір відкрити нове кладовище у Сокільниках, на що також погодився сільський голова Сокільник, але наклав заборону відділ авіа-ції Міністерства транспорту України, оскільки території розташовані надто близько до злітної смуги Львівського аеропорту”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *