“А“ і „Б“ „СИДІЛИ НА ТРУБІ“ - „Ратуша“, 23 вересня

|

Саме тому триває війна інтересів навколо побудови газопроводу на Львів

Наступного року у міський бюджет буде закладено близько 20-ти мільйонів гривень на будівництво газопроводу „Липники – Львів“. У мерії планують ввести його в дію вже наступного року. Наразі ж триває підготовка проекту будівництва та погодження його з відповідними службами. Останніх – більше тридцяти.

Будь-яка теплоелектроцентраль повинна не тільки давати місту тепло, а й продукувати електроенергію. Власне, якщо Львів сам забезпечуватиме себе електроенергією, відповідно, вона, так само, як і тепло, коштуватиме львів`янам набагато дешевше. Як вважає заступник міського голови з питань містобудування та землеустрою Василь Лозинський, ще одним позитивним чинником стане незалежність міста від „Львівобленерго“. Так уже склалося, що взимку „на трубі“ сидять багато підприємств, які займаються відбором газу. Відповідно, до Львівської ТЕЦ газ не надходить у потрібній кількості та не відповідає параметрам, необхідним для повноцінної роботи ТЕЦ. Саме з метою уникнення таких проблем і будуватимуть новий газопровід. До речі, Львів – перше і єдине місто в Україні, якому НАК після переговорів з мером Любомиром Буняком погодив будівництво окремої газової лінії.

Що ж до характеристик власного газопроводу для Львова, то його довжина сягатиме орієнтовно 12-ти кілометрів, умовний діаметр труби – 800 міліметрів. Цьогоріч у міському бюджеті вже закладено мільйон гривень на новий газопровід.

Василь Лозинський впевнений, що повноцінна та ефективна робота ТЕЦ невигідна багатьом структурам: „Хто захоче мати у Львові такого потужного конкурента? Така структура, як „Львівобленерго“, яка на сьогодні є, по суті, монополістом із вироблення та подачі електроенергії, звичайно ж, проти нового газопроводу. Але тепер Львів разом із теплом безперебійно отримуватиме й енергію… Та ще й кошти залишатимуться у місті. Однак наразі триває війна інтересів та конфронтація впливів“.

У мерії прогнозують, що навколо прокладання нової газової труби точитиметься велика кількість суперечок. Василь Лозинський пророкує негативну реакцію багатьох незацікавлених сторін. Однак, вважає останній, із часом львів`яни оцінять те, що робиться зараз. Директор управління „Львівтрансгаз“ Михайло Деркач позитивно оцінює ініціативу мерії. У коментарі „Ратуші“ він зазначає, що взимку Львів потребує подачі газу під більшим тиском, аніж є. Через останнє на теплоенергоцентралі потерпають котли. Власне, це також одна з причин чому Львову потрібно мати власний газопровід, котрий забезпечуватиме безперебійну та ефективну роботу ТЕЦ.

Наталка ПОНУРКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *