ПРИВАТизація “Галичини” - „Львівська газета“, 23 вересня

|

Скандал довкола НПК “Галичина” набирає обертів. Найближчим часом це питання розглянуть у Верховній Раді, можливо, створять спеціальну слідчу комісію.

Нагадаємо, що днями Податкова міліція порушила кримінальну справу проти посадових осіб НПЗ “Галичина” за фактом ухиляння від сплати податків. На думку податківців, завод заборгував державі 421 млн. грн. Натомість керівництво заводу вважає, що ці цифри надумані, та відкидає будь-які звинувачення. “Цей конфлікт – не результат господарської діяльності, а цілеспрямовані дії проти НПК”, – повідомив на прес-конференції голова спостережної ради НПК “Галичина”, народний депутат Ігор Єремеєв.

Тим часом на підприємстві ситуація доволі напружена: податківці заблокували його роботу, дійшло навіть до побиття начальника служби безпеки “Галичини”. Так, 16 вересня близько дев’ятої вечора працівники податкової міліції автомобілем ЗІЛ перегородили залізничну колію в районі переїзду по вул. Бориславській, відповідно, позбавили підприємство змоги відвантажувати нафтопродукти залізничним транспортом. А з 10 вересня блокують автоналивну станцію “Елін”, тому відвантажувати продукцію автотранспортом теж неможливо. Як наслідок, минулого четверга завод повністю припинив переробку нафти. В результаті простою підприємство щодня несе збитки на суму 500 тис. грн.

Апогеєм ситуації став учорашній день: на підприємство приїхало восьмеро народних депутатів. Після тригодинного перебування нардепів завод нарешті відновив роботу. Відразу після цього розпочалася нарада народних обранців із представниками правоохоронних органів. “Доки депутати в Дрогобичі – роботу розблоковано, але невідомо, що буде, коли вони поїдуть”, – зазначив в. о. голови правління ВАТ “НПК Галичина” Олександр Шубко.

Депутатів Верховної Ради обурили дії податківців. “Це не Україна, це просто Узбекистан якийсь! Такого абсурду я давно не бачив, – сказав депутат Мартиновський. – ДПА діє цілковито не правовими методами, ба більше – сьогодні цей орган став надправом і наддержавою”.

Натомість податківці відкидають будь-які звинувачення. “Такі звинувачення на адресу представників державної служби напередодні виборів лунають лише в одному випадку – коли певним персоналіям вигідно перекладати вину за нестабільну соціальну ситуацію у країні на людей, які представляють державну владу. До того ж ці персоналії своїми діями перешкоджають нормальному наповненню Держбюджету, що не дозволяє встановити в країні високі пенсії, стипендії та зарплати працівникам бюджетної сфери”, – йдеться в офіційній заяві прес-служби ДПА у Львівській області.

Тим часом пан Єремеєв підтвердив здогадки “Газети” про те, що коріння конфлікту – у створенні Вертикально інтегрованої нафтової компанії (ВІНК), до якої, згідно з планами, має ввійти 25-відсотковий державний пакет акцій “Галичини”.

“Коли президент підписав перший указ (про створення ВІНКу на базі “Укрнафти”, – “Газета”), гадаю, що він отримав неправильну інформацію. Адже під ідеєю створення вітчизняної конкурентоспроможної компанії, яка могла би впливати на цінову ситуацію на ринку, ховається бажання певних осіб створити приватного нафтового монополіста. Ні для кого не таємниця, що 42% “Укрнафти” належить фінансово-промисловій групі “Приват”. До того ж на офіційних сайтах вони стверджують, що контролюють 75% “Нафтохіміка Прикарпаття”, крім того, 25% акцій “Галичини” також контролює ця група. Таким чином унаслідок створення ВІНКу “Приват” приватизує всю нафтову галузь. Я не відкидаю, що однією з причин дій Податкової є те, що відбувається довкола 25-відсоткового пакета акцій НПК”, – зазначив голова Спостережної ради “Галичини”.

Керівництво НПК також спростувало низку заяв, оприлюднених напередодні начальником львівської податкової міліції Станіславом Коваленком. Зокрема про те, що податківцям не відомо, де перебувають директор і головний бухгалтер заводу. “Податкова добре знає, що Володимир Гусаков перебуває на стаціонарному лікуванні в Києві. Там само – й головний бухгалтер”, – сказав О. Шубко.

Тим часом днями цю справу розглядатимуть на парламентському рівні. Депутати планують заслухати голову ДПА України Федора Ярошенка, який має прокоментувати дії своїх підопічних, а також генпрокурора Г. Васильєва, що мав би пояснити причини бездіяльності прокуратури.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *