Істина в рейтингах - „Поступ“, 23 вересня

|

Минулого тижня чотири поважні дослідницькі заклади оприлюднили результати соціологічних опитувань, які вони проводили наприкінці серпня на початку вересня. Як показують результати опитувань, попри обіцянки керівника виборчого штабу Януковича Сергія Тігіпка, цього місяця рейтинг кандидата від влади так і не зрівнявся із рейтингом Ющенка: розрив між ними на цьому етапі передвиборної кампанії стабільно становить 5-7% на користь опозиційного кандидата.

Водночас зростання рейтингу Януковича є значно більшим, ніж у його опонента. І це не може не бути тривожним дзвіночком для менеджерів виборчої кампанії Віктора Андрійовича, оскільки наразі стратегія, яку вони обрали, не дає відчутних результатів. Принаймні про це свідчать соцопитування. Тому їм варто було би подумати про заходи, які могли би стати новими імпульсами для руху рейтингу Ющенка догори. Як жахливо та цинічно це би не виглядало, але таким потужним імпульсом може стати ситуація навколо отруєння опозиційного кандидата.

Коментуючи результати цих соцопитувань, шеф-редактор журналу „Політична думка“, політолог Володимир Полохало сказав „Поступу“, що сьогодні Віктор Янукович обрав продуктивну виборчу технологію, яку дехто вважає аморальною — це технологія підкупу найбідніших верств населення, наприклад, через підвищення пенсій. „Ця технологія спрацьовує, адже ми бачимо сьогодні, що частина електорату Петра Симоненка, рейтинг якого порівняно з минулими президентськими виборами катастрофічно низький, переходить до Януковича“, — зазначив політолог. При цьому він наголосив, що однією з основних особливостей цьогорічних виборів є низькі результати лівих: Олександра Мороза, Петра Симоненка та Наталії Вітренко — які не мають жодного ресурсу для того, аби збільшити свої рейтинги, а усі їхні зусилля у цьому напрямку матимуть екстенсивний характер.

Водночас політолог зауважив, що попри продуктивність технології фактичного підкупу, вона усе-таки себе вичерпує. „Тому я думаю, що Януковичу не вдасться істотно збільшити свій рейтинг за рахунок тих, хто ще не визначився. Тепер у нього залишається лише адміністративний ресурс“, — додав пан Полохало. Він упевнений, що чинному прем`єрові так і не вдалося стати популярною постаттю та загальнонаціональним лідером.

Натомість отримати значну частину голосів тих, хто наразі не визначився зі своїми уподобаннями, має Віктор Ющенко. „Адже він знайшов свій образ — упевненого політика із сильною волею. А саме на таких орієнтуються ті, хто ще вагається“, — зазначив політолог. Він також сказав, що спроба отруєння Ющенка може додати йому симпатиків. Однак до зростання рейтингу Ющенка призведе не сам факт отруєння, а реакція на це високопосадовців, яка засвідчила відсутність у їхній політичній діяльності моральної складової.

Геннадій Шипунов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *