Жертви Явожна вимагають відшкодувань - „Львівська газета“. 20 вересня

|

З ініціативи краківського та катовіцького осередків Об’єднання українців у Польщі 18 вересня у сілезькому місті Явожні відбулися меморіальні урочистості.

На території колишнього Центрального табору праці зібралося близько ста колишніх в’язнів цього концтабору, представники української громади з усієї Польщі, тамтешні мешканці й офіційні особи з України. Секретар правління ОУП Петро Тима розповів “Газеті”, що керівництво Явожна, зокрема його президент Павел Зільберт, батько якого теж був в’язнем сталінських таборів, дієво підтримало ці заходи, які відбуваються, починаючи з 1992 року. Органам місцевого самоврядування доводиться йти всупереч частині польської громадської думки, репрезентованої осередками колишніх мешканців Галичини та Волині й ветеранів збройної боротьби з українським підпіллям. Інформаційне повідомлення ОУП згадує про спроби застосувати до української спільноти в Польщі принцип “колективної відповідальності”, виправдати начебто “слушні репресії” проти випадково затриманих осіб, єдиною “виною” яких було їхнє українське походження.

У травні 1998 року президенти Кучма та Кваснєвський відкрили в Явожно пам’ятник жертвам концтабору, польський уряд ухвалив низку рішень, спрямованих на уточнення статусу безневинних в’язнів, проте й досі значна їх частина не отримала відшкодування за кривду безпідставного позбавлення волі та знущання. Попередньо оголошена спільна Служба Божа священиків різних обрядів не відбулася – її відправляли чотири греко-католицьких отці. Римо-католицькі священики, за словами П. Тими, не відмовляються, але й останнім часом не беруть участі в таких церемоніях.

Попри тривалу та наполегливу діяльність ОУП, численні публікації в пресі, більшість поляків не мають уявлення про те, що комуністичний режим використовував філію Освєнціма для ув’язнення впродовж 1947-1949 рр. “неблагонадійних” українців (близько 4 тис. осіб), а у 1951-1956 рр. – опозиційно налаштовану польську молодь (близько 5 тис. осіб, представники цієї групи також беруть участь в урочистостях у Явожно). Аби зарадити цьому, український консул у Кракові Олександр Медовніков запропонував створити на території концтабору музей.

Учасники зустрічі на символічних могилах жертв ЦТП у Явожні вкотре звернулися до прем’єра Марека Бельки з проханням терміново завершити всі визначені органами влади процедури перевірки та встановити реальні терміни виплати спеціальних пенсій жертвам концтабору.

Андрій Павлишин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *