Борис Тарасюк: „В парламенті буде нова більшість“ -“Львівська газета“, 20 вересня

|

Лідер НРУ Борис Тарасюк переконаний, що отруєння Віктора Ющенка можна кваліфікувати як замах на життя кандидата в президенти. Про це він заявив “Газеті” у суботу під час свого візиту до Львова. Пан Тарасюк також прокоментував “Газеті” актуальні події, пов’язані з перебігом виборчої кампанії.

– Довкола інциденту з отруєнням кандидата у президенти В. Ющенка лунало чимало суперечливих заяв. Чи відомі вам нові подробиці цієї справи?

– Згідно з висновками австрійської групи лікарів, це – отруєння зі застосуванням хімічних речовин, які не містяться в продуктах харчування. Відтак, є підстави говорити про замах на життя кандидата в президенти. Наш штаб готовий надати всі наявні матеріали Генеральній прокуратурі, яка мусить виконати свій обов’язок і розслідувати цю справу. Лікарі, які в перші години прийшли на допомогу лідерові “НУ”, за словами їхніх австрійських колег, встановили неправильний висновки і порадили хибні методи лікування, які зрештою могли призвести до летального наслідку. Все це не може не турбувати нас, адже отруєнню передували численні погрози на адресу Віктора Ющенка.

– Нещодавні події в українському парламенті можуть сприяти створенню нового центру сил у ВР на противагу провладним фракціям. Яким ви прогнозуєте в цьому контексті процес прийняття найважливіших для держави питань, таких як бюджет і політична реформа?

– Нині можна однозначно сказати, що якими б не були мотиви НАПУ, “Демініціатив” чи “Центру”, більшість не існуватиме. Навряд чи зворотний крок буде зроблено. А отже, так звана політична реформа має дуже малі шанси на реалізацію. Ми є свідками формування нової конфігурації в парламенті, яка врешті доведе до формування нової більшості демократичних сил. Я не можу гарантувати, що всі депутати, які вийшли з колишньої більшості, приєднаються до опозиції, але все до того йде і слід чекати появи нової більшості якщо не до виборів, то після них однозначно.

– У Росії невдовзі планують політичну реформу під прикриттям боротьби з тероризмом. Як посилення влади Путіна може вплинути на передвиборну ситуацію в Україні? Чи слід очікувати більш упевнених дій влади для самозбереження?

– Замість того, щоб аналізувати реальні причини активізації терористів, російська влада пішла шляхом згортання демократії у федерації, яка, зрештою, перетворюється на унітарну державу. Під час засідання президентів ЄЕП він знайшов собі союзників, втягнувши, зокрема, Кучму в боротьбу з “міжнародним тероризмом”, де роблять ставку лише на силу. В цьому плані, звичайно, існує небезпека і для України, адже збереження влади означатиме запозичення методів правління Путіна, навіть якщо не існуватиме реальної загрози тероризму в нашій країні. Хочу звернути увагу на один аспект.

На саміті президентів нещодавно питання тероризму стояло найбільш гостро, однак усі лідери погодилися спростити перетини кордонів між членами держав учасниць ЄЕП. Такі плани пояснюються вигодою в торгівлі. Але ж умови перетину кордонів України з Росією є і без того спрощеними. Додаткові зміни в цьому напрямку сприятимуть тому, що буде послаблений контроль за контрабандою зброї та наркотиків, посиляться міграційні потоки. Я не вбачаю тут заходів безпеки щодо терористичної загрози. В економічному плані це сприятиме лише прогресу так званої човникової торгівлі, а це, у свою чергу – наповненню українського ринку неконтрольованим неякісним товаром.

– Надто мала сума коштів, виділена на вибори за кордоном, свідчить: влада не зацікавлена в тому, щоб близько мільйона українців проголосували на виборах 2004. Що робить ваша команда для виправлення ситуації?

– Конституція держави, за окремими винятками, не обмежує громадян у праві голосу. Немає значення, перебувають українці за кордоном на консульському обліку, чи ні. Всі мають право проголосувати 31 жовтня, і держава має надати можливості для цього. Але ми бачимо недемократичні ігри. Влада справді не зацікавлена в тому, щоб, за нашими підрахунками, від 5 до 7 мільйонів українців за кордоном проголосували, адже це здебільшого електорат Ющенка. В пресу навмисне підкидають думки про те, що голосуватимуть лише ті, хто перебуває на консульському обліку. Або про те, що на дільницях виловлюватимуть нелегалів, які прийдуть голосувати. Це все – брехня. Коштів і справді недостатньо для організації виборів за кордоном, і консульські установи під різними приводами змушені відмовляти у відкритті додаткових дільниць. Наявні кошті розраховані лише на 213 тисяч виборців, які перебувають на обліку. Влада переслідує дві мети: не допустити голосування прибічників опозиції, а також прагне використати на свою користь бюлетені тих, хто перебуває за кордоном і не проголосував.

Проте кандидати в президенти мають право формувати склади виборчих дільничних комісій за кордоном. І вже точно відомо, що бажання проголосувати висловили значно більше людей, аніж перебувають на обліку, а тому доведеться формувати нові дільниці. Ось при формуванні додаткових дільниць ми і спробуємо зробити максимум. Але все залежить від активності громадян за кордоном: і створення додаткових дільниць, і їхнє фінансування, а отже, реалізація права вибору українців.

– На яких умовах працюватимуть міжнародні спостерігачі на виборах в Україні? Чи справді їхня реєстрація настільки складна, як це стверджують деякі опозиціонери?

– Це питання не дуже гостро стоїть перед українськими виборцями як питання власне виборів. Функціонування міжнародних спостерігачів в Україні турбує насамперед тих, хто прагне неупереджених результатів. Проблема не в складнощах реєстрації спостерігачів, а в тому, що ОБСЄ пішла хибним шляхом у формуванні місії спостерігачів, яке здійснюють за старими схемами, що вже довели свою неефективність. Саме це є серйозною небезпекою для визнання оцінки виборів з боку серйозної установи. Отже, основне – підходи, насемперед, з боку ОБСЄ, до питання формування місії спостерігачів.

Нещодавно я зустрічався з колишнім німецьким послом Аренсом, який очолює офіс демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ у Варшаві і який координуватиме діяльність місії спостерігачів в Україні.

Розмовляв Ярема Городчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *