Олекса Гудима, народний депутат України, голова ЛОО УНП: “У листопаді реверс припиниться”

|

“Нафтова криза, яка вдарила по Україні, завдала їй збитків на сотні мільйонів доларів – це елементарно порахувати з огляду на економіку, підвищення цін на продукти і проїзд. Можна було цього уникнути, але одном кроком, який мала зробити Україна: треба було урядові і президентові заповнити ту нафтову трубу каспійською нафтою і це би привело до пом’якшення ситуації на нафтовому ринку України.

Але у зв’язку з тим, що українська влада повністю лягла під Росію, що є черговою помилкою, нібито Путін поможе обрати Януковича президентом і зробив великий крок, скасувавши ПДВ на експорт української нафти. Нагадаю? два тижні тому, Янукович сказав, що ціни на нафтопродукти зменшаться на п’ятнадцять відсотків всі це чули, а тепер він заявляє, що буде підвищеня цін. Чому? Бо Росія повністю контролює ринок нафтопродуктів як в Україні так і значною мірою в ЄС, бо там частка російської нафти є дуже великою. І ЄС не хоче такої залежності і природно, що Україна не може бути залежною, але ми взяли й віддали єдине серйозне альтернативне джерело Одеса-Броди під реверс. Завдяки абсолютно недержавницькій позиції уряду і президента ми потрапили у стовідсоткову залежність від Росії.

Оті всі пару десятків тисяч, які можливо Україна заробить на демонстрації прокачування кількох сотень тисяч тон російської нафти є глибокою трагедією на фоні збитків на сотні мільйонів доларів які Україна вже зазнала і буде зазнавати далі від монопольного постачання російської нафти. Це просто смішно – зазнаємо збитків на сотні мільйонів, а будемо отримувати копійки. Хоч це також неправда, бо Росії не потрібний цей шлях у принципі, росіянам було потрібно, щоб не було в Україні шляху каспійській нафті до Європи і вони цього поки що домоглися. Але в листопаді, коли Україна звільниться від ярма залежності, коли буде обрано нового президента і новий уряд, реверс буде припинено. Україна розрахується з російською компанією за технологічну нафту і заповнить нафтопровід каспійською нафтою, нам у цьому допоможе Європейський союз.

Наголошу, Україна не отримала на сьогодні жодної вигоди , а в стратегічному аспекті і в аспекті енергетичної безпеки – дуже втратила, бо стала на сто відсотків залежною від Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *