Неякісний врожай - „Поступ“, 13 вересня

|

“Незважаючи на досить гарний врожай зернових на Україні, у нас все одно будуть певні проблеми з продовольчою пшеницею“, — заявив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Борис Шестопалов. Проблеми полягають у якості зібраного врожаю. Через негоду під час збирання врожаю вона істотно знизилася, і кількість пшениці третього класу зменшилася. Тому „не виключено, що наприкінці року-на початку наступного будемо імпортувати певну кількість продовольчої якісної пшениці. У першу чергу для борошна вищого сорту“, — повідомив пан Шестопалов. Він сказав, що імпортовану пшеницю використовуватимуть для того, щоб формувати помольні партій, аби досягти відповідного рівня якості готової продукції.

Тим часом, за інформацією Державного комітету технічного регулювання та споживчої політики, понад 40% відсотків хлібобулочних виробів, які продають в українських магазинах, не відповідають стандартам якості. Хліб часто важить менше, ніж мав би, і має підвищену вологість та кислотність. Нормами нехтують переважно невеликі підприємства. Вони часто розташовані в непристосованих для виробництва приміщеннях та абияк зберігають свою продукцію.

Щоб посилити контроль за якістю, голова Держспоживстандарту Леонід Школьник підписав з Асоціацією пекарів України та Всеукраїнською громадською організацією „Союз споживачів України“ меморандум. За його словами, метою підписання меморандуму є інтенсифікація співробітництва вказаних організацій у сфері захисту інтересів українських товаровиробників і споживачів від нелегального обігу товарів, надходження на ринок неякісної продукції, а також участь у розробленні технічних регламентів та інших нормативно-правових документів на продукцію хлібопекарської галузі.

Наразі сторони обіцяють запровадити на підприємствах, які входять до ВАП, систему добровільного страхування відповідальності виробника перед споживачем за якість продукції.

Христина Фенцик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *