Боротьба на стінах - „Львівська газета“, 13 вересня

|

У ніч на 10 вересня громадську приймальню кандидата у президенти України Віктора Януковича, розташовану в Будинку вчителя, невідомі використали як стенд для розклеювання наліпок. “Нападу” зазнала вивіска приймальні, на якій замість звичної інформації про те, що знаходиться за стінами одного з найгарніших будинків Львова, з’явилися наклейки “Кучмізм – це Я”. Дизайн наклейки нагадує славнозвісні біґборди діючого прем’єр-міністра, однак на літері “Я”, що стала ледь не логотипом кандидата від влади, красується смугаста тюремна шапочка.

Такої наруги над світлим образом свого лідера, та ще й безпосередньо на стіні кандидатської приймальні, представники штабу не змогли стерпіти. Вранці, як тільки працівники приймальні прийшли на роботу, наклейки, які займали половину площі вивіски, негайно здерли. “Це – продовження того безчинства зі знищення наших агітматеріалів, вивісок, біґбордів, яке триває вже давно, – розповів керівник прес-служби виборчого штабу Віктора Януковича на Львівщині Юрій Кріль. – Ми гадали, що П’ємонт буде вищим від цього, однак тут усе зводиться до дрібного хуліганства. Це приклад того, які люди намагаються прийти до влади та що відбуватиметься, якщо вони таки отримають її”.

Найбільше обурило пана Кріля те, що міні-терористичний акт здійснили неподалік від будинку управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області: “Все це відбулося за 20 метрів від управління міліції! Що ж тоді говорити про інші місця й офіси, поблизу яких узагалі немає правоохоронців”, – зауважив він. Незважаючи на це, представники Віктора Януковича у Львові звинувачують у таких діях громадянську кампанію “Пора”, ініціатора поширення наліпок, які критикують владу.

“Це зробила “Пора”, ті, хто проголошує ідею чесних, прозорих виборів, а самі займаються брудними справами”, – зазначив пан Кріль. Окрім того, логотип кампанії розміщений безпосередньо на наліпці. Однак виборчий штаб не має наміру звертатися до правоохоронців із приводу нічного хуліганства.

Аналогічні наліпки можна побачити вже по всьому місту, а також не лише у Львові.

Однак учасники кампанії “Пора” заперечують свою причетність до обклеювання вивіски громадської приймальні кандидата на президентський пост. “Нам не відомо про факт наклеювання листівок на представництво В. Януковича, – прокоментував ситуацію Михайло, активіст “Пори”. – Також дуже сумнівно, що це зробив хтось із наших активістів. Цілком імовірно, що це – всього лише провокація з боку влади”.

Через наліпки постраждали й активісти громадської кампанії “Пори”. Одного з її учасників правоохоронці затримали на вулиці Степана Бандери в ніч проти п’ятниці під час розклеювання “Кучмізму – це Я”. Ним виявився один із чотирьох затриманих напередодні через проведення атникорупційного перформенсу під стінами медичного університету. Нагадаємо, що суд визнав їх невинуватими.

За словами представників кампанії, міліціонери вже відпустили хлопця, однак не пояснили підстав звільнення його з-під варти. Внаслідок нічної пригоди активіст лише отримав необхідний у його справі досвід, адже жодних санкцій чи суду стосовно нього не застосували.

Окрім листівок антикучмівського спрямування, громадянська кампанія “Пора” розклеїла на стінах міста й іншу агітпродукцію. У Львові з’явилися наліпки з пропозицією ігнорування провладних телеканалів і газет: “Пора зрозуміти: Вони брешуть”. У чорний список кампанії “Пора” потрапили загальнонаціональні канали “1+1”, “Інтер” та Перший національний. З-поміж найбільш неправдивих газет назвали “Сегодня” та “Факты”. Наразі конфліктів довкола цих агіток не було, лише часопис “Факты” обурився та, як виправдання звинуваченню активістів “Пори”, вирішили звинуватити штаб Віктора Ющенка.

Інші кандидати теж мають проблеми з листівками. Виявляється, хтось обклеїв “портретами” Івана Франка з його антисоціальними цитатами близько 150 плакатів кандидата від СПУ Олександра Мороза. Також на низці плакатів невідомі зловмисники написали “Пахани повинні сидіти в тюрмі” та підписалися організацією “Тризуб”. На думку секретаря ЛОО СПУ Євгена Таліпова, такі дії спрямовані на те, аби спровокувати конфлікт між штабами О. Мороза та В. Ющенка: “Це – провокація для того, щоб посварити соціалістів із нашоукраїнцями, – сказав він. – У цьому регіоні найпопулярніший кандидат – Віктор Ющенко, однак Олександра Мороза також сприймають позитивно. Очевидно, комусь не до вподоби, що можлива співпраця між правоцентристами та лівоцентристами”. Як зауважив пан Таліпов, такі дії можуть здійснювати провладні сили й опоненти: “Можливо, це зорганізував Бойко, може, комуністи”. А стосовно анонімних звинувачень Олександра Мороза у “паханстві”, Євген Таліпов сказав так: “Звісно, ці написи – безпідставні, адже саме Олександр Мороз, наприклад, “підняв” справу Георгія Ґонґадзе, а його звинувачують у причетності до бандитів. Це можна закинути хіба Вікторові Федоровичу”.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *