Пауло Коельо гулятиме по Львову - „За вільну Україну“, 9 вересня

|

Львівський Форум видавців став уже неодмінним атрибутом українського книжкового життя. Багато видавців стверджують, що ПОЛОВИНА їхніх РІЧНИХ продажів припадає власне на Форум за чотири дні. Минулого року побачити на власні очі, що таке Форум видавців, прийшло 50 тисяч осіб. У Форумі взяло участь 559 учасників. Цього року з 16 до 19 вересня їх у Львові буде 582. Цьогорічний девіз (який, ймовірно, стане пос-тійним): „Форум видавців – територія свободи“.

Проте наразі справжня незалежність тут готується лише для самих учасників. Організатори ж у цей час борються з проблемами. Скажімо, кілька днів тому президентові Форуму видавців Олександрі Коваль повідомили, що конференц-зал Палацу мистецтв (де повинні були проходити розмаїті творчі зустрічі) закривається на ремонт. (Тут доречно згадати, як два роки тому перед самим Форумом на ремонт закрили туалети Палацу. Тоді організаторам вдалося знайти гроші, щоб заплатити робітникам, які швиденько закінчили ремонтні роботи). Щоправда, Володимир Герич урочисто пообіцяв, що конференц-зал таки не закриють до закінчення Форуму. Тому всі заходи, яких у програмі 164 (для порівняння: минулого року – 93), відбудуться. „За насиченістю програми наш Форум уже давно перевершив усі подібні ярмарки в Україні, і наближається до Варшавського чи Лейпцігського ярмарків, які здавна відомі дуже насиченими культурними програмами. Причому ми самі нових акцій не придумуємо, їх тепер організовують видавці. І мене це дуже тішить, бо Форум став для них чимось дуже рідним, як власний дім. Ми можемо пишатися нашими досягненнями“, – зазначила Олександра Коваль на вчорашній прес-конференції у мистецькому центрі „Дзига“. І незважаючи на це „Форум видавців“ ще ніхто не зголосився взяти під свій патронат… „У нашій державі культура і книжка не потрібні жодній політичній силі. З офі-ційних осіб до нас приїде тільки перший заступник Івана Чижа“, – сказала пані Леся.

Цього року вперше приїжджає велика кількість російських видавців та іменитих письменників. Адже до цього на розкладках Форуму можна було побачити книжки двох-трьох (і то не дуже претензійних) російських видавництв. Тепер же росіяни самі виявили ініціативу й попросилися приїхати. Олександра Коваль у спілкуванні з ними почула, що сучасна українська література зараз набагато цікавіша, ніж російська. У нас відбувається більше цікавих літературних подій. Тому вони дуже хочуть налагодити тісніші взаємини між українськими та російськими видавцями, особливо між тими, які видають вартісну інтелектуальну літературу.

А таких в Україні справді багато. Та приріст учасників Форуму зупиниться, вочевидь, на цьогорічній цифрі. Насамперед тому, що Палац мистецтв не може вмістити більшої кількості, і, що прикро, в Україні просто немає більшої кількості видавництв. Прикро тому, що, наприклад, у Польщі, яка територіально менша, активно діючих видавництв утричі більше.

Цьогорічний Форум буде надособливим уже через те, що в Україну приїде чи не найколоритніша у світовому масштабі літературна постать сучасності – Пауло Коельо. Це з-під його пера вийшла книжка „Алхімік“, яка ввійшла в десятку найпопулярніших творів минулого століття.

Спочатку півтора дня він пробуде в нашій столиці й потішить київських бібліоманів, а наступні четвер і п’ятницю повністю присвятить львів’янам. Коельо візьме участь в урочистому відкритті Форуму, репрезентує свій твір „Одинадцять хвилин“ українською мовою (видавництво „Софія“), зустрінеться з журналістами, чотири (до вчорашнього дня планувалося, що лише півтора, бо творець шедеврів справді погано почувається) години ставитиме свої безцінні автографи на книжках львів’ян. Перевагу автор, вочевидь, надаватиме виданням „Софії“, адже саме на його запрошення Коельо приїжджає в Україну. І, що не менш важливо, фінансову сторону цього приїзду також забезпечила „Софія“ – його видавець в Україні. „Якби не це запрошення, Коельо, безумовно, на Форум би не приїхав, бо наша слава так далеко ще не докотилася. Але він вважає справді дуже успішною і цікавою для себе співпрацю з цим видавництвом. Крім того, йому дуже подобаються малюнки Єрка на обкладинках його творів“, – розповіла Олександра Коваль.

Формула самого конкурсу цього року змінена й оцінки тепер будуть ще об’єк-тивніші, обіцяє пані Леся. Підтверджуючи це фактом, що до складу журі увійдуть ректори і проректори всіх львівських університетів. З порядком також має бути все гаразд. „Ми найняли величезні загони міліції. Виходячи з суми, яку ми їм заплатили, правоохоронців мало би бути більше, ніж самих відвідувачів. Потоки людей будуть добре відрегульовані“.

І про насущне: вартість квитка для входу на територію Палацу мистецтв становитиме 1 гривню (для порівняння: вхід на Московський книжковий ярмарок коштує 60 рублів, тобто приблизно 11 гривень). Для дітей та пенсіонерів вхід безплатний.

Дана КОПАНСЬКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *