“Гастролі” екстремістів - „Львівська газета“, 7 вересня

|

Учора вночі невідомі розписали свастикою офіс Львівської обласної організації Конгресу українських націоналістів і зірвали табличку. Те ж саме зробили з офісом УНА-УНСО у Львові, громадською приймальнею народного депутата Андрія Шкіля, громадською приймальнею блоку “Наша Україна”, де, на порозі ще й налили фарби.

На вулиці Дудаєва перекреслили назву та написали “Лермонтова”. Фарбою також залито декілька біґбордів із рекламою кандидата в президенти Віктора Януковича. А вночі перед тим свастика з’явилася на стіні біля меморіальної таблички на місці, де раніше була найстаріша та найбільша синагога Львова “Золота роза” (сучасна вул. Арсенальська). Олександр Зінченко, керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка, переконаний, що це частина провокаційного плану для ускладнення ситуації в регіоні.

Як розповів голова ЛОО КУН Михайло Вовк, охоронець партійного офісу близько першої ночі встиг помітити шістьох коротко стрижених молодиків, які простували в напрямку трамвайної зупинки. Зникнення таблички і свастику на стіні він зауважив уже вранці. Поряд зі свастикою на стіні офісу також були написи “УНА-УНСО”. Голова ЛОО КУН зауважив, що він розуміє: ця організація не причетна до хуліганської акції. Особливо зважаючи на те, що свастика з’явилась і на фасаді їхнього офісу.

– Я впевнений, що це – політичне замовлення, – заявив “Газеті” Михайло Вовк. – У нас нормальні стосунки з УНА-УНСО, тому ці події розцінюю як попередження, зумовлене нашою активною агітацією за Віктора Ющенка. Вся ця акція спрямована на дестабілізацію ситуації у Львові, до цього причетна чинна влада.

Остап Козак, голова ЛОО УНА-УНСО, переконаний, що до появи написів причетні люди, які мало розбираються в ідеології та ідейних течіях націоналізму. Він упевнений, що це місцеві мешканці.

– За нашою оперативною інформацією, – заявив він “Газеті”, – до Львова перекинули два угруповання. Одне – націоналістичне “Тризуб”, друге – антинаціоналістичне. Власне між ними спалахуватимуть сутички для збурення політичних процесів у місті. Я вважаю, що це справа штабу Януковича. Вони побачили, що у Львові між штабами немає протистоянь, тому вирішили їх створити.

Цю ж версію підтримує Петро Олійник, начальник обласного штабу кандидата у президенти Віктора Ющенка. На його думку, йдеться про зумисне розпалювання міжнаціональної ворожнечі – з одного боку, збурення антиросійських настроїв, з іншого – провокування неприязні до правих політичних структур.

Саме тому сплюндрували офіси цих організацій, а на вул. Дудаєва зробили напис “Лермонтова”. Те, що фарбою залили деякі з біґбордів кандидата у президенти Віктора Януковича, вчинили, щоб “відбілити” представників цього штабу.

– Галичани розуміють ситуацію, – переконаний пан Олійник, – тому я впевнений, що ці акції не досягнуть мети. Щодо ворожнечі між штабами, то ми, у свою чергу, розуміємо: люди, які працюють у штабі Януковича у Львові, не впливають на такі рішення, вони просто є виконавцями та заручниками ситуації. Якщо раніше саме галичани були в Україні ініціаторами рішучих, а подекуди навіть неадекватних дій, то сьогодні екстремізм у Львів привозять ззовні.

Свастика на меморіальній таблиці синагоги “Золота роза”, на думку пана Олійника, є ланкою того ж ланцюга. Говорять і про те, що нещодавній підпал редакції газети “Поступ” також укладається в схему збурення ситуації в місті. Попри це, мети певною мірою досягнуто. В кожному разі, Іван Губка, екс-голова КУНу, зазначив, що це могли зробити “…ті, що крутяться біля “Руского общєства”. У відповідь на цю заяву Олег Лютиков, голова Російського культурного товариства ім. О. Пушкіна в коментарі агенції “Контекст -Медіа” відкинув будь-які звинувачення і повідомив, що має намір звернутися до силових структур із проханням захистити від можливих провокацій.

Борис Луценко, начальник Галицького районного відділення Львівського міського управління МВС України повідомив, що правоохоронці проводять розслідування, хоча підозрюваних наразі немає. Він розповів “Газеті”, що міліція має прикмети людей, які вчинили хуліганські дії, і веде їх пошук.

– Думаю, що це одні й ті самі особи, – вважає пан Луценко, – і їх було не надто багато. В усіх випадках використали однаковий балончик із чорною фарбою. Які мотиви? Про це ми говоритимемо, коли їх спіймаємо. А от незрозумілим є те, чому сторож КУНу, який, як він стверджує, бачив цих людей, одразу не зателефонував у міліцію. А свастику на стінах громадської приймальні “Нашої України” вранці виявили саме наші працівники, які й розбудили сторожа.

У Львівському обласному виборчому штабі кандидата у президенти Віктора Януковича відкидають будь-які звинувачення. Говорять про те, що немає сенсу заливати фарбою власні біґборди. Також називають такі акції провокаціями та вимагають від правоохоронців покласти їм край.

Олександр Зінченко, керівник виборчої кампанії кандидата у президенти Віктора Ющенка, вважає, що такими методами могли скористатися лише люди, які не можуть нормально досягти мети. Він вважає: якщо зрозуміти, кому це потрібно, то можна робити висновки, хто саме замовив таку акцію.

– Ускладнення ситуації прогнозували ще у квітні, – прокоментував він для “Газети”. – А свастика у нас з’являється раз у чотири роки, більше ми її не бачимо. Проте я переконаний, що технології розбрату в Україні не проходять, а ті, хто має до них стосунок, помилилися державою.

Нагадаємо, ще до початку виборчої кампанії аналітики “Нашої України” передбачали, що їхні опоненти під час “перегонів” вдаватимуться до дій, метою яких буде провокування напруження – зокрема й міжетнічного – в окремих регіонах, серед яких і Західна Україна. Такі провокації мали б кинути тінь на Віктора Ющенка, пов’язуючи його з радикальними середовищами та подаючи як небезпечного політика загалом.

Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *