Школярі страждатимуть через владу - „Поступ“, 31 серпня

|

Школярі Брюховецької школи, очевидно, з 1 вересня навчатимуться у дві зміни. Такі незручності діти будуть змушені терпіти через те, що міська санепідемстанція закрила один із корпусів школи, який, за їх висновками, не відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Доля цього приміщення досі невідома.

Як кажуть санепідеміологи, проблему не вирішують передовсім через мовчанку голови Брюховицької селищної ради, якого зараз в місті немає. Головний санлікар міста Раїса Потицька розповіла „Поступу“, що готова до компромісу, але жодних зусиль чи кроків з боку селищного голови вона не побачила, тому причин відкликати своє рішення — теж. За її словами, якщо голова турбується про долю школярів свого села, то мав би бодай звернутись до них, чого наразі не було. „Коли ми в 2001 році ухвалили закрити школу, мене запевняли, що добудують нову школу, відтак старі, непристосовані корпуси закриють. У листах мене запевняли, що кошти виділяють і скоро школу добудують. Однак ситуація з місця не зрушила. Щобільше, зруйнувалось те, що було збудовано. Умови, в яких нині навчаються брюховицькі діти, дуже не сприятливі. Навчання ведеться в колишніх житлових будинках. Діти ходять з корпусу в корпус, які розділяє залізнична колія, котрою з 9 ранку до 6 вечора курсує 18 потягів. Вони створюють шум, що перевищує санітарні норми. А брюховицька влада від вирішення цього питання практично усунулась,“ — говорить Раїса Потицька.

Як наслідок, санепідеміологи опломбували приміщення корпусу. Якщо дирекція школи зірве пломби, санепідеміологи погрожують оштрафувати директора і подати матеріали до суду. На думку пані Потицької, проблему з навчанням дітей можна вирішити, перевівши частину школярів у іншу школу, збудувану греко-католицькою церквою, яка хоч і теж недобудована, але є в значно кращому стані, аніж державна.

Але через такі перипетії влади і СЕС терпіти змушені школярі. Як розповів начальник міського управління освіти Костянтин Лазурко, він уже дав вказівку готувати школу до навчання у 2 зміни. „Поки питання не вирішать, учні чотирьох класів будуть вчитись у другу зміну. Місто не особливо може вплинути на ситуацію, оскільки майно належить селищній раді. Тому на дану годину вже розпочалась підготовка школи до навчання в нових умовах,“ — каже пан Лазурко.

Втім, народний депутат Олекса Гудима, в округу якого і є ця школа, вважає, що місто причетне до ситуації, яка виникла. Він каже, що свого часу запропонував виділити з держбюджету на завершення будівництва школи у смт Брюховичі 400 тис. грн, проте кошти не надходять, тому що на сьогодні невідомо, хто є замовником будівництва. Місто, яке до цього ним було, від цих обов`язків відмовилось. „Думаю, що скидати все на міську владу не варто, оскільки питання має вирішуватись спільно з селищної радою, на території якої і розташована ця школа. Вони насамперед повинні бути зацікавлені в будівництві школи і шукати джерела та способи його фінансування. У будь-якому разі в міському бюджеті на цей рік грошей на будівництво Брюховецької школи не заклали,“ — відповів на слова пана Гудими Костянтин Лазурко. За припущеннями Олекси Гудими, таку незрозумілу поведінку Брюховецької влади можна пояснити хіба що наміром продати шкільну земельну ділянку тому, кому вона впала в око.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *