Трус на кордоні - „Львівська газета“, 31 серпня

|

На митному переході “Краковець-Корчова” розпочали службове розслідування діяльності державної прикордонної служби. Його зумовила публікація польського журналіста Марціна Ковальські “Хто помаже, той і їде. Польсько-український кордон” у виданні Gazeta wyborcza за 23 серпня, переклад якої минулої п’ятниці подала “Газета”. Крім цього, перевіркою інформації “в межах компетенції” займається управління служби безпеки України у Львівській області.

Стаття розповідає про хабарництво на митному переході. За підрахунками журналістів, перетин кордону в обидва боки коштує понад 100 євро. “Якщо кожен водій дасть бодай чверть того, що дали ми, то мафія, міліція і прикордонники хапнуть щонайменше 25 мільйонів євро щороку”, – такими словами завершується публікація.

– Реакція є, – розповів “Газеті” Андрій Гарасимків, офіцер прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України. – Тим паче, в тексті йдеться про те, що Леонід Білоусов, прес-секретар українського посольства, мав намір звернутися з офіційним листом до керівництва в Києві. Наразі триває внутрішнє розслідування, винуватих жорстоко покарають. Також відбувається планова перевірка прикордонних служб.

Прес-службі Західної регіональної митниці про перевірку нічого не відомо. Керівник прес-служби Еміль Кімакович у коментарі “Газеті” зауважив, що в тексті польського журналіста насамперед звинувачено в хабарництві прикордонників і працівників різних “довколомитних” служб.

– Окрім митників, на переході працюють іще 7 служб, – говорить Еміль Кімакович, – екологічна, ветеринарна, карантинна тощо. Тому не можна огульно звинувачувати митників. А щодо перевірки, то, можливо, вона й приїде, наприклад, таємно. Це реально, інакше що ж це буде за перевірка.

Виглядає на те, що перевірка триває. Щоправда, наразі лише інформації. Як розповів “Газеті” Віктор Франків, референт прес-служби управління Служби безпеки України у Львівській області, комплексної перевірки на митному переході немає, але “кожне з відомств проводить її в межах власної компетентності”.

А колишній начальник ЗРМ Микола Горинь переконаний, що поодинокі перевірки чи то звільнення не вирішать проблеми загалом. На його думку, необхідно втілювати комплексний план боротьби з хабарництвом. Він також зауважив, що в цьому випадку проблема стосується не митників, а прикордонників.

– Коли я працював на митниці, то також було багато різних перевірок, – говорить пан Горинь, – але й тоді ставив питання про те, що для вирішення проблеми необхідний комплексний підхід. Якщо “зачепити” лише одне з відомств, митників чи прикордонників, то це ні до чого не призведе. Адже це дуже відповідальна й непроста робота – через руки цих людей проходять мільйони. Крім того, чимало людей провокують працівників митниці.

Н.О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *