Не водою єдиною цінний Трускавець - „Молода Галичина“, 20 серпня

|

Цінність міста-курорта не лише у його лікувальних водах, а й в унікальному оригінальному колориті, пам’ятках історії та архітектури. У 300 житлових будинках, які згодом були перебудовані у вілли та пансіонати, два стилі – закопянський та швейцарський – розподілялись майже порівну. Їх особливістю була велика кількість дерев’яних галерей, орнаментального оздоблення, виносних причіпок із дерев’яними оригінальними елементами на мотив сонечка. Саме в них любили оселятися відпочивальники. Цю практику місцева влада хоче відновити.

Уже найближчим часом Трускавець може поповнитися майже 30 новими невеликими готелями та віллами курортного типу. При оздобленні їх фасадів архітектори використають традиційні елементи декору. Про нинішній та завтрашній день Трускавця розповідає заступник міського голови, головний архітектор міста, лауреат Державної премії України з архітектури Олександр ГРИЩЕНКО.

Реставрація пам’яток

– Ми багато часу приділили вивченню історичної спадщини краю. У попередні роки цими питаннями ніхто не займався, тому було допущено чимало помилок. У Трускавці особливо була розвинена дерев’яна архітектура – понад 60 об’єктів мають історичну й архітектурну цінність. Значної руйнації Трускавець зазнав у роки Першої світової війни, коли розквартировані тут 3 тисячі німецьких солдатів перед відступом пограбували місто. Дісталося пам’яткам і у радянські часи. Лише на вулиці Суховоля знесено десяток прекрасних вілл, а на їх місці спорудили корпуси промислової серії санаторіїв-тисячників, які спотворили масштаб і колоритність курорту.

Перший генеральний план Трускавця, розроблений 1963 року, передбачав знесення усієї індивідуальної забудови. На щастя, цей план не було до кінця реалізовано, інакше від пам’яток нічого б не зосталося. Але й те, що зробили, дуже нашкодило місту. Тому нині особливо багато уваги приділяємо відновлювальним роботам на архітектурних пам’ятках. За останні роки капітально відремонтовані знамениті „Світязянка“, „Грижина“ й інші. Настала черга музею Біласа. Всього у реєстрі Трускавця – 24 пам’ятки, серед яких чимало дерев’яних будинків, які мають понад 100 літ. Складнощі їх відновлення у тому, що там проживають люди, яких потрібно відселити на період ремонту.

Будівництво житла

– Ще два-три роки тому увесь річний бюджет розвитку міста не перевищував 300-350 тис. грн. Тепер ситуація поліпшується. Надходження до бюджету зросли за рахунок коштів від продажу об’єктів нерухомості, здачі в оренду об’єктів комунальної власності тощо. Місто відмовилося від продажу земельних ділянок через аукціони, оскільки деякі з них оцінювали навіть нижче від стартових цін. Якщо раніше 1 кв. м. земельної ділянки коштував 35 грн., то зараз у середньому – 537 грн., його вартість зросла в 10-15 разів. Шкода, але більшість власників, які придбали земельні ділянки у попередні роки за символічні суми, не мали твердих інвестиційних зобов’язань перед містом. Чимало ділянок і досі пустують. Перевагу надаємо інвесторам, спроможним не просто звести будівлю, а й виконати комплексний благоустрій прилеглої території.

Нині у стадії будівництва перебуває 54 об’єкти. За показником будівництва на душу населення в Україні Трускавець лідирує. Найбільше споруджується житлових об’єктів і санаторно-курортного призначення, зокрема готелів. Зводяться об’єкти інженерії – трансформаторні підстанції, кабельні лінії, водопостачання, теплотраси тощо. За останні роки майже у десять разів, головним чином за рахунок коштів інвесторів та мешканців, зросли темпи житлового будівництва. Згідно з рішенням міської ради, 10 відсотків нового житла йде для забезпечення соціально незахищених громадян. Якщо нам вдасться реалізувати свої наміри упродовж цього року, то мешканці отримають майже 400 квартир. І це за умов, що в попередні літа будівельники щороку здавали не більш як 10-15 помешкань. Проте все це – багатоквартирні будинки. Індивідуальне будівництво у Трускавці не ведеться через нестачу земельних ділянок.

Брак території

– Щомісяця у місті, чисельність населення якого 21 тисяча, відпочиває і лікується близько 10-11 тисяч людей. Щоб усі вони були забезпечені нормальними умовами для життя і відпочинку, місто повинне розвиватися. А оскільки нинішній генеральний план міста фактично вичерпано, то нами укладено угоду з львівським державним інститутом „Містопроект“ на його коригування, що дає можливість планувати розвиток Трускавця на найближчі 10-15 років. На жаль, коригування генплану відбувається в існуючих адміністративних межах міста. Це – великий недолік, але змінити ситуацію ми неспроможні. Розроблений 1963-го інститутом „Діпроміст“ генеральний план включав у чотири рази більшу площу – 2950 га, що уможливлювало подальший розвиток міста на багато десятиліть. Потрібно було лише офіційно узаконити його межі. Перед виходом 1993 року першого Земельного кодексу України Кабмін дав доручення всім адміністраціям законодавчо врегулювати спірні межі територій. Тодішня влада Трускавця про це не подбала. У результаті – місто позбулося чималих своїх територій, зокрема, Помірок із резервним джерелом нафтусі – основного містобудівного фактора курорту. За межі міста „випав“ увесь четвертий мікрорайон. Трускавець також втратив можливість розвиватися у напрямку Стебника, де, згідно з генпланом, мали будувати ще один житловий мікрорайон. Тепер Трускавець обмежений територією 774 га, усі дії щодо його розвитку потрібно вирішувати із сільськими радами навколишніх сіл, яким перейшли ці землі. Вони ж не зацікавлені у розширенні меж Трускавця.

Інвестиції в інфраструктуру

– Два роки тому депутати міськради Трускавця прийняли комплексну програму соціально-економічного розвитку міста-курорту. Пріоритетними визначено створення інфраструктури відпочинку, спорудження житла, вирішення питань благоустрою. Найвагомішою є програма водопостачання, бо курортне місто повинне мати її цілодобово. Тривають роботи зі створення резервних джерел водопостачання, спорудження резервуарів, насосних станцій, водогонів, які матимуть автономну гілку на Трускавець. Другий напрямок діяльності комунальних служб – ремонт діючих мереж та створення системи обліку споживання води.

Багато зусиль докладено для впорядкування території міста. Ще кілька років тому ми мали 128 тимчасових споруд, справжнє засилля різних кіосків та павільйонів. Зараз їх кількість скорочено більш як утричі. Тільки торік на благоустрій витрачено майже 2 млн. грн. Прокладено нові тротуари, висаджено близько 3 тисяч декоративних дерев, освітлено більшість вулиць за кабельною системою, встановлені оригінальні світлові опори. З цією метою нами укладено договір із тернопільським підприємством „Ватра-Шредер“.

Для потреб населення споруджено супермаркет, будують 2 міні-маркети, 3 продовольчих ринки. Одне з наших досягнень – придбання 20 дитячих майданчиків. Нам ніхто не вірить, але донедавна місто не мало свого годинника, а тепер він уже відбиває час.

Є й сміливіші плани, зокрема, створення у Трускавці дендропарку, стадіону, дитячих атракціонів. У завершальній стадії – один із найцікавіших проектів – аквапарк, у який намічено вкласти майже 20 млн. грн. Він стане одним із найкращих в Україні. Вже цьогорічного вересня інвестор має намір розпочати його будівництво. Термін введення в дію – 14 місяців.

Курорту потрібні невеликі готелі

– Нині всі санаторно-курортні об’єкти – у стадії активного оновлення. Ремонтують фасади, дахи, замінюють „столярку“. У номерах встановлюють сучасні системи опалювання та кондиціонування. У всіх санаторіях запроектовані басейни, тенісні корти, а у лісопарковій зоні прокладають нові доріжки для прогулянок. Також розробляють кінні маршрути, санні спуски у горах тощо.

Проте, щоб якомога більше охочих могли відпочити у нашому місті, потрібні невеликі сучасні готелі, якими колись славився курорт Трускавець. На початку минулого століття тут було 147 затишних вілл-пансіонатів та невеликих готелів курортного типу з невеличкою кухнею, цікавими терасами, затишними подвір’ями. Там особливо любили оселятися гості й відпочивальники. Цю практику влада хоче відновити. Люди прагнуть мати житло з усіма зручностями: тенісними кортами, басейнами, саунами. Відповідно, під такі об’єкти вишукуються невеличкі земельні ділянки – не більш як 300-400 кв. м. Після докладнішого вивчення ситуації вдалося віднайти кілька ділянок, де було самозахоплення або ж вони не використовувались за призначенням. Саме їх ми передаємо в оренду інвесторам, які обіцяють вдосконалити інфраструктуру курорту.

Лише останнім часом у Трускавці відкрито кілька дуже цікавих за архітектурою та унікальних за благоустроєм готелів. Такі об’єкти – найулюбленіші місця для фотографування „на пам’ять“.

За попередніми оцінками, цього року бюджет Трускавця отримає не менш як 8 млн. грн. Ще більше місто отримає інвестицій, які будуть вкладені у будівництво нових об’єктів.

Записав Василь ХУДИЦЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *