У школах бракує підручників - „Ратуша“, 19 серпня

|

Наступного навчального року повні комплекти підручників матимуть лише наймолодші школярі. Для учнів старших класів ситуація з книгами є менш оптимістичною.

Офіційно

“Передбачено стовідсоткове забезпечення підручниками учнів 1 – 4-х класів, на 38% — учнів 5 – 9-х класів, на 63% забезпечено десяти- та одинадцятикласників”,– зазначив Михайло Брегін, начальник Головного управління освіти та науки ЛОДА. За словами чільника, за останні два роки ситуація зі забезпеченням шкіл підручниками та навчальною літературою значно поліпшилася. “Ми мали недофінансування, тому йде відставання забезпечення підручниками в основній і старшій школі, – каже Михайло Брегін. — Цьогоріч основну увагу приділено початковій школі, оскільки вона переходить на нову – чотирирічну форму навчання”. В цілому не вистачає підручників для 1 – 4-х класів – 45 тисяч примірників, 5 – 9-х класів – 66 тисяч примірників, 10 – 11класів – 27 тисяч.

Окрім того, на Львівщині діють обласні програми, третій рік поспіль закладені кошти на програму “Шкільна бібліотека”. 2003 року було виділено 98 тисяч гривень на виконання цієї програми та 240 тисяч гривень на виконання програми “Світ читанки”, 2004-го – 369 тисяч гривень.

“Це невеликі кошти, але відрадно, що така програма вже є, — зазначив пан Брегін. – Ми змогли також за рахунок місцевого бюджету забезпечити передплату на періодичну пресу і дати школам підручники та методичні посібники“.

За словами Михайла Брегіна, на Львівщині підтримують авторів навчальної літератури: „Скажімо, “Інформатику” Василя Петріва видано не лише в Україні, а й у Польщі, видано також збірник задач з хімії, який буде розповсюджено по всій Україні”.

Шукаємо вихід

Якщо школи не мають усіх потрібних підручників, то батьки школярів точно знають місця, де завжди є потрібні книги, причому у широкому асортименті. Проте, як виявилося, підручники — задоволення не з дешевих. Із книгами для молодших школярів справи простіші. Підручники для учнів перших — четвертих класів коштують дешевше, комплект із читанки, української мови та математики обійдеться батькам приблизно у двадцять – двадцять п’ять гривень.

Аби зібрати старшокласника до школи, за самі лише підручники доведеться викласти за книгу від десяти до п’ятнадцяти гривень. Якщо ж врахувати, що предметів у школі близько дванадцяти, то набігатиме кругленька сума. Щоправда, діти, які вивчають ринкові умови заледве не з початкових класів, дуже винахідливі. Щороку у школах відбувається обмін-продаж підручниками: учні старших класів перепродають свої книги молодшим.

Якщо ж ваша дитина лінується старанно здобувати знання власною головою, то з гаманця доведеться викласти ще близько п’ятдесяти гривень. Далекоглядні наставники та видавництва вирішили полегшити школярський труд. Сьогодні не становить жодних труднощів придбати комплект книг з усіх предметів із розв’язками та відповідями. За словами Марії Бобеляк, директора книгарні “Княгиня Ольга І”, наразі підручники не користуються попитом у покупців. “Поки що підручників не купують, може, у вересні, коли вже визначаться, яких книг не вистачає”, — каже пані Бобеляк.

Оксана ЛЕВИЦЬКА

Коментарі

Костянтин Лазурко, начальник управління освіти ЛМР:

“Питання підручників затверджується централізовано на державному рівні, тобто підручників ми не закуповуємо, нам книги для шкіл постачають. Цьогоріч до шкіл завозять підручники для четвертих класів. Також хочу зазначити, що у бібліотеках видають усі підручники безкоштовно, раніше якийсь час за книги була певна плата. Єдине, що за рахунок додаткових коштів школи можуть придбати додаткові комплекти підручників, щоб школярі їх не носили з дому”.

Сергій Ільїн, директор СШ № 6:

“Підручників нам вистачає, єдине побажання – хотілося б отримувати новіші видання. Звичайно, можна користуватися й тими, що ми маємо, але навчальні програми рекомендують й інші підручники, новіші. Ми не відмовилися б від таких надходжень”.

Ольга Прокопишин, директор СШ № 77:

“Цього року катастрофи нема, але все ж підручників бракує. Щоправда, ті діти, що мають пільги, отримають повні комплекти книг, а решті доведеться докуповувати. Або ж є ще один варіант. У читальному залі шкільної бібліотеки будуть всі комплекти книг, тому діти, яким не дісталось книг, не змогли купити батьки, зможуть брати їх у бібліотеці. Варто зазначити, що, порівняно з минулими роками, забезпечення підручниками краще, у школу надходять нові видання, які відповідають вимогам навчальних програм”.

Михайло Ерстенюк, директор СШ № 8:

“Цьогоріч ситуація з підручниками у нас – не найгірша. Впродовж року до школи надходили книги, тому, думаю, зуміємо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *