СБУ на кістках - „Поступ“, 17 серпня

|

Під час будівельних робіт на території слідчого ізолятора УСБУ у Львівській області, який розташований у приміщенні Львівського міського управління міліції (вул. Степана Бандери, 1), знайдено людські рештки. За однією з версій, це останки в`язнів 40-х років минулого століття — часу, коли у цьому місці була в`язниця НКВД.

Відучора на Бандери, 1 працюють фахівці, які мають достеменно з`ясувати, чиї кістки насправді знайдено в підвалах ізолятора. У коментарі „Поступу“ керівник прес-служби УСБУ у Львівській області Володимир Кривошея заявив, що „останків мало“ і „це начебто людські фрагменти“. А також додав, що детальнішу інформацію нададуть громадськості вже після висновків фахівців. Щоправда, фахівці — це, за словами пана Кривошеї, криміналісти, які мають з`ясувати, кому належать рештки — „людям чи тваринам“ (щоправда, подробиць, на кшталт, звідки в колишній в`язниці, чи теперішньому СІЗО, взялися рештки тварин, пан Кривошея не повідомляв). І лише після цього вирішуватимуть долю останків, а також потреби подальшого проведення ексгумаційних робіт. До речі, за інформацією „Поступу“, будівельники, які робили ремонт на Бандери, 1 і які, власне, й знайшли фрагменти тіл, відмовилися продовжувати виконувати замовлення, а СБУ, виглядає, не мало наміру призупиняти ремонт у зв`язку зі знахідкою.

Аби дослідити рештки, які знайшли будівельники, вчора до приміщення СІЗО прийшли представники обласної історико-просвітницької організації „Меморіал“ імені Василя Стуса, які безпосередньо розшукують останки загиблих, ексгумують їх та ховають. Проте на територію їх не пропустили, як, зрештою, й кореспондента нашої газети. Член „Меморіалу“ Степан Олексюк розповів, що охорона їх не пропустила, мотивуючи це тим, що потрібно дістати дозвіл від високого керівництва. Тому найближчими днями „Меморіал“ домагатиметься відповідного дозволу. „Ми знаємо, що там у підвалах на Бандери, 1 є останки людей, тому роботи там треба проводити. Та дотепер санепідемстанція не дозволяла проводити розкопок, тому що там можуть зберегтися збудники захворювань“, — каже пан Олексюк. „Попередньо ми навіть не можемо говорити, скільки там може бути цих останків. Важко взагалі зараз говорити, що там за поховання, але всі знають, що в 1939-1940-х рр., коли НКВД відступало, здійснювалися репресії. Загалом у нас у списках закатованих у тюрмі на Лонського (тепер СІЗО СБУ — Авт.) значиться 732 особи. Але говорити, що вони поховані саме там, не можна. Можна лише припустити, що ці останки саме з цих років“.

Згідно із ще однією версією, саме на території колишньої в`язниці на вул. Лонського захоронено провідника УПА генерала Чупринку — Романа Шухевича, якого вбили в Білогорщі 1951 року. У пошуках його тіла кілька років тому представники „Меморіалу“ проводили розкопки в дворі будинку на вул. Бандери. Колишній заступник голови правління „Меморіалу“ Михайло Павлишин, який безпосередньо займався цими розкопками, в інтерв`ю „Поступу“ розповів, що дослідження проводили з ініціативи СБУ: „Ми там копали в дворі, де нам вказали місце, але нічого не знайшли. Потім колишні працівники КДБ сказали, що рештки генерала Чупринку вивезли в іншу область. Хоча потім ми дізналися, що в скверику за спорткомплексом „Динамо“ є багато закопаних тіл людей закатованих енкаведистами. Джерело цієї інформації — колишні працівники КДБ. До того ж, у Брюховичах є поховання 5 тисяч осіб, яких розстріляли вже після війни. Точно відомо, що рештки закатованих є і в підвалах, де тепер розташована школа міліції, що на вул. Замарстинівській. Та вся біда в тому, що досі не розсекречено архіви КДБ і ніхто не хоче давати документів“.

Оля ІГНАТОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *