“Заслуга” президента. Ім’я Леоніда Кучми вже увіковічують на пам’ятних таблицях - „Львівська газета“, 17 серпня

|

Із недавнього часу спостережливі львів’яни могли помітити на головних корпусах провідних вузів міста сині таблиці, на яких наголошується на національному статусі університету. Дивним видався той факт, що під написом вказано, що статус надано указом президента України Леоніда Кучми.

За поясненнями стосовно доцільності та підстав такої реклами гаранта Конституції журналісти “Газети” звернулися до представників національних університетів, яких у Львові налічується три: Львівський національний університет ім. Івана Франка, Національний університет “Львівська політехніка” та Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького.

За словами проректора Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимира Кирилича, вказівку стосовно зміни вивіски дало Міністерство освіти та науки. “Була постанова Кабінету Міністрів, потім “пішов” наказ по міністерству, – розповів він. – Мені важко сказати про мотивацію такого наказу. Всі національні ВНЗ мали таке зробити і, мабуть, уже зробили”.

Відповідно до постанови Кабміну за № 655 від 22 травня цього року, всі національні вищі навчальні заклади повинні мати печатку, бланки та вивіску єдиного зразка. Так, постанова чітко визначає, яким має бути шрифт, розмір та кольористика зовнішніх атрибутів вузів. “На полі вивіски посередині вгорі розміщується зображення малого Державного герба України (тризуба) завширшки 80 міліметрів і заввишки 115 міліметрів, – ідеться у постанові Кабміну, – під яким центровим способом – напис “Україна”, нижче – повне найменування центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить національний заклад (установа), найменування національного закладу (установи), найменування нормативно-правового акта, яким закладу (установі) надано статус національного, дата прийняття і номер”. Власне останній пункт і містить посилання на нині чинного президента, оскільки саме він затвердив статус національного для вищих навчальних закладів.

На жаль, через сезон відпусток нам не вдалося отримати коментар із цього приводу від представників Національного університету “Львівська політехніка”, однак ректор іншого ВНЗ, який чомусь побажав залишитися неназваним, розповів “Газеті”, що у зміні вивісок і посиланні на Леоніда Кучму нічого дивного або поганого немає. “Все має бути впорядковане, – наголосив він. – Від Міністерства освіти і науки надійшла вказівка привести у відповідність атрибутику національних університетів. І це – правильно, бо форма для всіх мусить бути однаковою. А що на табличці розміщено інформацію про те, що статус надано указом президента, то це – історичний факт. А оскільки це стосується історії, то чому б цьому не бути на вивісці?”

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *