Шлюби з іноземцями є небезпечними - „Поступ“, 13 серпня

|

Щоб хоч якось уникнути можливості стати жертвами торгівлі за кордоном, українським жінкам, які виходять заміж за іноземців, слід брати шлюб в Україні, — радить юрист Західноукраїнського центру „Жіночі перспективи“ Галина Федькович. Жінці, яка в майбутньому бажає виїхати на Батьківщину свого чоловіка, навіть набагато легше оформити візу за умови, якщо шлюб пара братиме в Україні. „Шлюб з іноземцем, та ще й у нього вдома, може стати фатальним для української жінки. Перш ніж зважитися на такий важливий крок у житті, слід детально все проаналізувати, вивчити законодавство, порадитися з юристами“, — каже Галина Федькович.

Щодо Львівщини, то тут молоді дівчата найчастіше одружуються з громадянами СНД, Польщі, Італії, Іспанії, Португалії, — повідомили „Поступу“ в обласному управлінні статистики. „Найбільш цікава ситуація з італійськими нареченими“, — розповідає Галина Федькович. Річ у тім, що в Італії розлучитися дуже важко. І одружені чоловіки, які не живуть зі своїми дружинами, хоча офіційно перебувають з ними у шлюбі, приїжджають на Україну або ж надсилають запрошення нашим дівчатам з пропозиціями виїхати у їхню країну й там одружитися. Водночас в Україні від них важко вимагати документи, які б вказували на їхній сімейний стан. Довірливі жінки, які мріють про світле майбутнє із чоловіком-іноземцем, купуються на таке й вирушають за кордон, навіть не підозрюючи, що там можуть стати справжнім „живим“ товаром.

До того ж, іноземці часто вмовляють жінок виробляти лише туристичну візу, — каже Галина Федькович. А коли закінчується термін її дії, роблять так, щоб жінка не змогла виїхати з країни. Аби запобігти можливості стати жертвою насильства та торгівлі й мати можливість вільно повернутися на Батьківщину, у Західноукраїнському центрі „Жіночі перспективи“ радять у жодному разі не погоджуватися на вироблення туристичної візи.

“Що ж стосується запрошень від іноземців, які часто можна побачити у засобах масової інформації, з пропозиціями виїхати за кордон і там одружитися, то це, на мою думку, цілковитий абсурд, позаяк про людину в таких запрошеннях довідатися практично неможливо нічого, — вважає Галина Федькович. — До нашого центру часто звертаються за порадами та консультаціями з цього приводу, але на жаль, це лише незначна частина тих, хто відгукується на такі запрошення, тому застерегти від помилок ми можемо не всіх“.

Великою проблемою є також стягнення аліментів для дитини у тому разі, якщо її батьки розлучилися і мати повернулася на Україну. Якщо в нашої держави немає договору про правову допомогу з країною, то вимагати від громадянина цієї країни сплати аліментів практично неможливо. А з тих країн, в які найчастіше виїжджають українки, такого договору нема з Італією, Іспанією та Португалією.

За минулий рік у Львівському обласному управлінні статистики зареєстрували 141 пару молодят, які взяли шлюб на Львівщині і де женихом був іноземець. І це майже наполовину менше, аніж за попередній рік. Це ще не означає, що щороку кількість інтернаціональних шлюбів зменшується, просто зменшується кількість молодят, що одружуються на Львівщині. Та як радять у „Жіночих перспективах“, львівським жінкам треба бути обачнішими та наполягати на реєстрації шлюбу саме вдома, на Львівщині.

Уляна ЛИБА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *