„Швидка допомога“ – і не швидка, і не допомога - „Високий замок“, 10 серпня

|

Смерть від серцевого нападу 55-річного директора Самбірського виробничого управління житлово-комунального господарства Миколи Гірняка схвилювала місто. На виклик до хворого під час нападу не приїхала швидка допомога. Скільки туди не дзвонили, відповідь була одна: нема бензину. Спроба запросити чергового лікаря Самбірської ЦРЛ також не мала успіху, бо він, мовляв, уночі лікарні не залишить.

Щоправда, приїхала швидка допомога через кілька годин лише для того, аби констатувати смерть. Хоча, якби допомогу надали вчасно, життя людини, напевно, врятували б.

За кілька днів до інциденту головний лікар Самбірської ЦРЛ Ярослава Юркевич звернулася в прокуратуру з листом про те, що медицина “недофінансовується”. На відділення швидкої допомоги, яке, крім жителів Самбора, обслуговує ще 108 сіл району, виділяють лише 5 літрів бензину. За словами пані Юркевич, лікарня винна автозаправникам 20 тисяч гривень, і ті відмовляються давати пальне у борг. Медики швидкої ще не отримали зарплати за червень.

А у Самборі владні мужі зараз сваряться, який бюджет – міський чи районний – повинен фінансувати медицину? Та поки голосують, накладають вето на свої рішення, скликають позачергові засідання сесії, помирають люди. А місцеві жителі тим часом ставлять сумне запитання: якщо швидка допомога – без бензину, то чому чиновники не у маршрутках їздять, а лише в авто? І з бензином у них – без проблем…

Роман ІВАНЧУК.

м. Самбір.

А як у Львові?

“У Львові таких випадків не було, – повідомив “ВЗ” старший лікар зміни станції швидкої допомоги Сергій Парахуда. – Але ситуація з каретами швидкої є напруженою. От, наприклад, сьогодні (понеділок, 9 серпня. – О. Х.) за годину було 30 викликів. А маємо 40 машин. За день в середньому буває 350-400 викликів. Бригада виїжджає через дві хвилини після виклику. До хворого дістаємося через 15-30 хвилин. Буває, щоправда, і через годину (у нас є виклики в Оброшино, Рудно). Особливо тяжко їхати у години пік, коли на дорогах затори. На добу кожній машині виділяють 35 літрів бензину. Цього, на жаль, недостатньо”.

Олександра Харченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *