Катерина Палеха: „У Туреччині потрохи звикла до афінської спеки“ - „Високий замок“, 3 серпня

|

З останніх двох Олімпіад – в Атланті та Сіднеї – українські лучниці повертались із медалями, тож не дивно, що нагород чекають і від жіночої збірної України та її лідера – львів’янки Катерини Палехи й у Афінах.

Напередодні від’їзду до столиці Греції з переможницею недавнього Гран-прі Європи, чемпіонкою Європи та призеркою чемпіонату світу поспілкувався кореспондент “ВЗ”.

– На турнірі в Антальї я вже відчула, що набрала оптимальної форми, і відразу з’явилась впевненість у своїх силах. Тож не дивно, що стріляла влучно і стала першою в особистому заліку, а разом із збірною – в командному, – розповідає Катерина. – Звісно, нам полегшила завдання відсутність фаворитів – корейців і китайців. Щоправда, ми вже не маємо якогось страху перед цими суперниками, хоча, звичайно, завжди настроюємося на зустріч з ними по-особливому. Однак всі інші збірні стріляли олімпійськими складами.

– В Афінах для здобуття медалі в командних змаганнях українкам треба просто, образно кажучи, не потрапити на кореянок на шляху до фіналу?..

– Так, нам потрібно бути в кваліфікації бодай другими-третіми. Але аж ніяк не четвертими, бо тоді зустріч з Кореєю на нас чекає вже у півфіналі.

– Зараз ти вже практично застовбила за собою звання лідера команди. Однак раніше на відповідальних стартах тобі часто заважали прикрі травми…

– Сьогодні я почуваюся добре. Щодо Антальї, то єдиною проблемою була спека. Щоправда, такий же клімат і в Греції, тож, можна сказати, ми потрохи проходили олімпійську акліматизацію.

– Зважаючи на те, що останні кілька місяців наші лучники переважно готувались у Новій Каховці чи Туреччині, вже встигла засмагнути?

– Трохи є (сміється). Щоправда, у тій же Антальї доволі складно тренуватись через спеку. Проте там щороку проводяться турніри Гран-прі, тож ці місця для нас вже знайомі.

– Ти мала чотириденний відпочинок у Львові. Чим займалась?

– Разом із тренером Тетяною Образцовою тренувалась на лукодромі СДЮШОР “Електрон” на Цитаделі, де колись починала робити перші кроки в спорті. На відпочинок чи розваги зараз просто немає часу. Навіть не маю часу на прогулянку зі своєю улюбленою собакою – ротвейлером Брендою. На щастя, попри мою відсутність, вона все ж ще впізнає мене (сміється). Потім ми їдемо знову на збір до Туреччини і вже звідти вирушимо до Афін.

– Про що мріється перед стартом на Олімпіаді?

– Звичайно, здобути медалі. Нашу жіночу збірну, за яку, окрім мене, виступатимуть одеситка Наталка Бурдейна та харків’янка Тетяна Бережна, вважають претендентом на нагороди у командних змаганнях. У нас в команді склався чудовий колектив: ми давно дружимо, і я завжди рада бачити дівчат у себе вдома. Щодо особистих змагань, то, як на мене, я перебуваю в непоганій формі. Сподіваюся до старту в Афінах вийти на пік готовності і дуже хочу поборотись за медалі в особистій першості.

– А ти вже змагалась в Афінах?

– Так, торік на Перед-

олімпійському тижні. Проте ми тоді виступили невдало. Лучники стрілятимуть на древньому стадіоні, який недавно реконструювали. Його особливістю є дуже сильний вітер, який збиває з пантелику. Ми навіть цілились по сусідніх щитах, щоб відкоректувати стрільбу. До того ж в Афінах було спекотно. Але всі спортсмени на Олімпіаді будуть у рівних умовах, тож шанси маємо і ми.

Михайло РОМАНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *