Втрачати вже нічого - „Вголос“, 3 серпня

|

Сьогодні зранку на Інтернет-сайті „Українська правда” з подачі ЗІК з’явилася інформація про те, що на Львівщину приїде прем’єр-міністр та кандидат на посаду президента Віктор Янукович. Передбачалася його безпосередня участь в ліквідації наслідків стихійного лиха в Сколівському та Стрийському районах. Принаймні так було на Івано-Франківщині та Тернопільщині, коли цими регіонами пройшли грозові дощі з градом і завдали чималих збитків цьогорічному урожаю. Спеціальна інтрига цього приїзду полягає у тому, що як показує практика минулих місяців, такі візити прем’єра можуть нести з собою окрім коштів на ліквідацію наслідків негоди, ще й кадрові зміни. (Причиною для таких побоювань послужив липневий візит Януковича на Тернопільщину, внаслідок якого голова Тернопільської ОДА позбувся своєї посади).

„Вголос” зателефонував у прес-службу Януковича і поспішив заспокоїти усіх зацікавлених осіб, повідомивши, що прем’єр не приїде, кадрових змін чекати не варто, а передвиборчих агітаційних акцій не буде. Звичайно, цілком правдоподібно, що Віктор Федорович таки відвідає Львівську область в ході передвиборчої кампанії, проте цей візит не нестиме в собі чогось особливого. Львів на політичній мапі України зафарбований оранжевим кольором Ющенка – і з цим погодилися уже всі суб’єкти виборчої кампанії, включно із Януковичем.

Ще однією причиною того, що львів’янам час уже перестати сподіватися на особливу увагу до нашого регіону, зумовлена тим, що периферійність Львова до якої він ішов усі роки незалежності, на сьогодні стала уже доконаним фактом. Ще зовсім недавно львівська громада вважала своїм обов’язком висловитися з кожного загальнодержавного питання: від ядерного статусу України і до ролі та місця адміністрації президента в державній системі влади. Сьогодні проблеми державного устрою України львівських діячів, схоже, мало хвилюють. Їхній рівень – Личаківський цвинтар, боротьба з податковою, змагання за крісло мера і боротьба фракцій в обласній раді. Струмок вже давно увійшов в своє русло, а дехто ще продовжує вважати його повноводою рікою.

Перебіг політичних події на Львівщині, а точніше не навіть не перебіг, а мляве їх протікання свідчать про те, що втрачати вже нічого, все й так давно втрачено. Навіть справжніх фальсифікацій та порушень у нашій області немає. Просто в ситуації, коли всі симпатії й так визначено, немає сенсу намагатися щось міняти.

Звичайно, Львівщина, як один з найбільш політично активних та свідомих регіонів України, могла б розраховувати на підвищену увагу з боку кандидатів на президентське крісло. Але обласним виборчим штабам із центру, схоже, не виділили ресурсів для проведення рекламної кампанії кандидатів, роботи з пресою тощо. Незважаючи на високі ставки, в ході президентської виборчої кампанії на Львівщині не відчувається напруження, вона носить якийсь віртуальний характер. Тільки морозівці – єдина з усіх команд – минулого тижня провели розклейку агітаційних плакатів Олександра Мороза у Львові. Це перша поява візуальної реклами у Львівській області за весь час президентських перегонів! У Львівській області зовсім відсутні рекламні біг-борди, і будь-яка інша візуальна реклама, до нас ніхто не приїжджає, нас перестали агітувати, більше того, серпень, що далі то більше перетворюється на звичайний відпустковий період, тихо й спокійно. Як в танку.

Орися Черемша

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *