Тарифи на воду визнали незаконними - „Львівська газета“, 3 серпня

|

“Визнати незаконним рішення виконавчого комітету Львівської ради № 288 від 19.03. 2004 р. “Про тарифи та послуги з водопостачання та водовідведення”, – ухвалив Господарський суд Львівської області. Відповідно, кожен мешканець має право платити за воду за старими тарифами.

Розгляд цієї справи за позовом ТзОВ фірми “Формула” тривав майже 7 місяців – 30 липня Господарський суд нарешті ухвалив рішення. Зазначимо, що, згідно із Законом “Про місцеве самоврядування в Україні”, до повноважень виконавчого комітету міської ради належить встановлення в порядку та в межах, визначених законодавством, тарифів щодо оплати побутових, комунальних, транспортних та інших послуг, які надаються підприємствами та організаціям комунальної власності. Проте цих тарифів не узгодили з Антимонопольним комітетом, що є обов’язковою умовою. Адже МКП “Львівводоканал”, який надає послуги з водопостачання та водовідведення, згідно із законом, належить до природних монополій.

“Заперечення відповідача (тобто міськвиконкому – “Газета”) про те, що оспорюване рішення не впливає на конкуренцію в цій галузі, оскільки в ЛМКП “Львівводоканал” відсутні конкуренти в межах міста, суд не прийняв до уваги, оскільки навіть за таких умов, коли в постачальника цих послуг немає конкурентів, рішення № 288 від 19.03.2004 р. може обмежити чи спотворити конкуренцію серед споживачів цих послуг”, – йдеться в рішенні суду.

Проте суд не задовольнив скарги “Формули” про перевищення повноважень міськвиконкомом. Як розповів “Газеті” директор цієї фірми Теодор Дяків, “установлення граничного розміру рівня рентабельності належить до компетенції облдержадміністрації, а не міського виконавчого комітету. Мерія має право встановлювати, з якого часу нові тарифи набувають чинності, доки вони функціонуватимуть, або надати пільги певній категорії споживачів з компенсацією за рахунок місцевого бюджету тощо”, – сказав Т. Дяків. Проте суд не погодивсь із цією думкою. Щоправда, це питання не було предметом цього спору, оскільки не підлягає вирішенню Господарськими судами, а спір із цього питання за позовом “Формули” розглядають у Господарському суді Києва.

Зазначимо, що, згідно із рішенням від 19 березня, Львівський міськвиконком затвердив нові тарифи на водопостачання та водовідведення – 1 грн. 57 коп. за кубічний метр. До того ж напередодні мерія розглядала можливість підвищити тариф до 1,66 грн. 23 січня Львівський міськвиконком ухвалив збільшити оплату за воду з 1 березня, при цьому для населення встановлювали ціну 1,66 грн. за метр кубічний, для юридичних осіб – 5,58 грн.

Проте, згідно з рішенням суду, кожен львів’янин має право платити за старими тарифами: населення – 1,15 грн. за кубічний метр, юридичні особи – 4,80 грн.

Тим часом у судах розглядають ще кілька справ за позовами фірми “Формула” щодо діяльності міськвиконкому. Зокрема, про незаконність установлення тарифів на теплопостачання. Їх, як і “водні”, також не узгодили з Антимонопольним комітетом.

Уляна Куйдич

Мирослав ГАВРИЛЯК

заступник начальника юридичного управління Львівської міської ради

Звичайно, оскаржуватимемо рішення Господарського суду. Його ухвалили, порушивши норми процесуального права. Наші юристи вже підготували апеляційну скаргу. Оскільки суд прийняв рішення в п’ятницю, а закон визначає, що апеляцію подають протягом 10 днів, то сьогодні-завтра скеруємо її до суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *