Занепад укрроку? - „Поступ“, 27 липня

|

Три модні хардкорові львівські групи „Оратанія“, „Хвора“ та „Анна“ нещодавно виступили разом в оновленій „Ляльці“. Насправді схожих гуртів у Львові назбирається понад півтора десятка, але чомусь на фестиваль „Тарас Бульба“ втрафило тільки дві команди, а призового місця доскочила тільки попсово-хардкорова „Оратанія“. Як пояснює ситуацію голова журі фестивалю, досвідчений музикант Шаріфов, йому дуже гірко, але львівський рок, який у 1970-1980 роках був Меккою для рокерів із всенького Радянського Союзу, тепер „переживає кризовий період“, музика стала „менш яскравою та одноманітнішою“. А те хороше, що з`являється в цій царині, як правило, походить із провінційних містечок. Такий невтішний стан речей Іздрик охарактеризував би марґінальністю Львова, та річ не тільки в географії, але й у певній млявості всього мистецького соціуму України. Ось думки щодо фестивалю соліста гурту „Оратанія“ Миколи Субчака (Супа):

— Чому лише „Оратанії“ пощастило відзначитися на „Тарасі Бульбі“?

— Багато львівських команд, достойних цього, просто не звернулися і не пішли на фестиваль. Я вважаю, що ми „злабали“ незле, зробили те, що могли. Надіюся, що в наступні роки буде більше львівських команд. До речі, торік ми навіть відбірний тур не пройшли (хлопці хотіли потрапити на фестиваль поза конкурсом). На скільки я можу судити, минулих років було гірше, а цього року мені сподобалось, і все.

— Що змінилось для гурту після фестивалю, які тепер плани?

— Наразі пишемо альбом, можливо, за місяць-другий він буде готовий. Будемо, так собі, між іншим, давати концерти, щоб не забували про нас.

— Якби Вам запропонували перейти на комерційну музику, Ви б погодились?

— Якщо б нам вдалось таку музику зіграти, то можливо, погодились би. Бізнес є бізнес, можна грати музику для душі, можна грати музику, яку хочуть почути люди, тому що приємніше заробляти гроші музикою, аніж на цементному заводі.

— Це не була би зрада ідеалів?

— Ми б дотримувались свого ідеалу, тільки інакше би його показували. Мені здається, куди вже легшу музику, ніж ми граємо… Ми колись намагались трішки важчу музику лабати, але зрозуміли, що це не для нас.

P.S. Такі ось невтішні тенденції „терзають“ нашу рок-музику. Молоді гурти невимогливі до якості свого звуку, а ті, що вже стали популярними, елементарно комерціалізуються, інші переходять на російську сцену чи утворюються одноразово у вигляді проектів, щоби заробити трішки грошей. Невже незабаром таке поняття, як „укррок“ за умови продовження знецінення естетики та рівня виконання може й зовсім стати „вимираючим видом“, який треба буду записувати до „Червоної Книги“?

Довідка:

Група „Оратанія“ існує чотири роки, але з першого складу не залишилося нікого. Всі музиканти мають хорошу музичну освіту. Юрій Шаріфов зазначає, що „хлопцям потрібно вдосконалювати слова пісень та виконувати яскравіше“. Мета групи: довести всім, що український рок — це суспільне явище, яке має право на світове визнання. „Оратанія“ має третю премію на фестивалі „Тарас Бульба“, продукують хлопці якісний попсовий хардкор. Щоправда, поміж інших переможців виглядали дітьми. Назва гурту взята з книги Юрія Канигіна „Шлях Аріїв“, де Оратанією називалась одна з попередниць Київської Русі. У травні 2002 року записали синґл „Ти не той“, який звучав на львівських радіо. На цю ж пісню Сергій Нестеренко (із львівської групи „Кула“) створив ремікс. Сьогодні склад групи такий: Микола Субчак (Суп) — вокал, Руслан Нестеровський (Рулетич) — гітара, Максим Балабанов — гітара, Володимир Худа — бас-гітара, Вадим Кальченко — клавішні, Роман Микульський — Барабани.

Ігор ТИМОЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *