Микола Савка: „Проблеми малих міст -- величезні“ - „Поступ“, 26 липня

|

Глобальні проблеми великих міст затьмарюють собою менш глобальні, та не менш важливі проблеми міст маленьких. Вода, тепло, дороги — труднощі всюди однакові. Проте мале місто не може просити грошей, мотивуючи тим, що воно, наприклад, „перлина Європи“. Крім того, важко залучати потужних інвесторів і фактично неможливо продавати за мільйони землю. Однак саме маленькі міста часто стають генераторами ідей, з яких потім користають інші. Микола Савка уже впродовж 15 років є міським головою Городка, заступником голови Асоціації міст Львівщини з питань малих міст, одним із ініціаторів створення Асоціації міст України.

— Пане Миколо, Ви — один із ініціаторів створення Асоціації міст України. На сьогодні вона існує вже понад десять років. Що вдалося досягнути за цей час?

— Сьогодні Асоціація міст України тісно співпрацює з Кабінетом Міністрів і комітетами Верховної Ради. Асоціація охоплює приблизно 70 відсотків міст України. Щороку в Іллічівську відбувається саміт міст. Якщо говорити про роботу в реґіоні, то крім того, що ми опрацьовуємо і даємо свої пропозиції в Асоціацію міст, співпрацюємо з різними державними структурами. Це означає, що проблеми, не врегульовані законами чи іншими правовими актами, намагаємося розв`язувати спільно. Це вдається робити, проводячи семінари, зустрічі, під час яких намагаємося знайти вирішення спільної проблеми.

— Органи державної влади зважають на думку Асоціації?

— Так. Особливо це виявляється останні два роки. Ми приблизно раз у квартал організовуємо зустріч, наприклад, на тему „Утримання доріг“. Там ми обговорювали цю проблему: які зобов`язання мають державні структури, яку допомогу міста можуть отримати і що міста можуть зробити самотужки. Це також питання створення полігону твердих відходів та інше. Цікаво, що Львівщина — єдиний в Україні реґіон, де є така практика. Останнім часом ми працювали над програмою „Основні напрями розвитку малих міст Львівської області“. Цей документ обговорюватимуть усі голови міст.

— Якщо говорити про проблеми малих міст, то як їх вдається вирішувати? Адже Городок, наприклад, не може в якоїсь структури просити грошей, тому що він — туристичний центр чи спадщина ЮНЕСКО…

— Я вже колись висловлював таку думку, що великі міста мають великі проблеми, а малі міста — величезні проблеми. Тому що у великих міст є набагато більші можливості — це інша система формування бюджету, це інші правові відносини тощо. Наприклад, малі міста мають проблеми з утриманням житлового фонду. Якщо Львів, Стрий чи Червоноград мають велику кількість будинків і сума квартирних плат є набагато більшою, то в малих містах сума квартирної плати не дозволяє навіть утримувати мінімальну кількість персоналу обслуги. З одного боку, це ніби маленька проблема, але для малого міста — це дуже велика проблема, тому що її дуже важко вирішити. Чи, скажімо, проблема каналізування. Державних програм, які би розв`язували ці проблеми або немає, або вони дуже мізерні. Наприклад, всі ми говоримо про проблему грибовицького сміттєзвалища. Але в малих містах часто так буває, що взагалі немає ніякого сміттєзвалища. Або проблема доріг. Якщо великі міста ще можуть якось планомірно розраховувати кошти на ремонт доріг і ще мати якийсь резерв грошей, зокрема від продажу землі, то в малих містах це неможливо,, а податки з транспортних засобів — просто мізерні. На спільних засіданнях ми визначили, що міста мають створювати свої дорожні структури. Ми в Городку вже створили таку структуру і почали цього року робити інвентаризацію доріг, вираховувати, скільки потребуємо коштів, який мав би бути технічний стан вулиць тощо.

— Як вдається сьогодні вирішувати такі проблеми?

— Ми подали свої пропозиції через Асоціацію міст України в Кабінет Міністрів, до Верховної Ради. Вперше цього року було проведено парламентські слухання з проблем розвитку малих і середніх міст. На останню зустріч в Іллічівську приїхав і прем`єр з усім своїм кабінетом. Такого дотепер не було. Ми домовилися, що створюється робоча, постійно дієва група від Асоціації міст України, яка працюватиме з Кабміном. Остання наша ініціатива — це пропозиція створити в Асоціації міст спілку юристів місцевих рад. Члени спілки мали би обмінюватися досвідом: які міста і в який спосіб вирішують ті чи інші проблеми, чи це законно, і розповсюдити цей досвід іншими містами. Ми, наприклад, півтора року працювали над нормативно-правовою базою корпоративного управління майном. Це дає підстави будь-яким підприємствам вкладати інвестиції у розвиток інфраструктури міста. І ми готові ділитися своїм досвідом з іншими містами.

— Як вирішують свої грошові проблеми малі міста?

— Вирішують дуже важко, як ціла держава. Але важливо навіть не те, що сьогодні бракує коштів. Важливим є інше: яку ти бачиш перспективу за рік, два, три, п`ять. Що треба робити сьогодні, щоб тих коштів було більше наступного року, і що ти можеш з ними робити, щоб наступного року вирішити одну проблему, а через два роки ще одну. Тобто, мала би бути розроблена концепція, стратегія. Крім того, потрібно визначити пріоритетність проблем. Наприклад, проблемою номер один в Городку на сьогодні є каналізування. За останні чотири роки ми вирішили проблему номер один для Городка — це тепло. Кожен у квартирі зробив собі автономне опалення і палить, як вважає за потрібне. Коли вже будуть подолані усі проблеми, пов`язані з інженерними мережами, тоді вже візьмемося за благоустрій міста — дороги і все інше.

Розмовляла Оля ІГНАТОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *