Львівське телебачення програло суд - „Львівська газета“, 23 липня

|

Минулого тижня в Сихівському суді колишній старший режисер колишньої дирекції політичних програм Світлана Хитрова виграла позов до генерального директора ЛОДТРК Ярослава Климовича.

Як стверджує позивач, керівництво Львівського телебачення переслідує її за професійну діяльність. Це вже не перший випадок, коли журналіст ЛТБ офіційно виступає проти політики керівництва в суді.

Світлана Хитрова розповіла “Газеті”, що конфлікт виник ще минулоріч, коли вона отримала вказівку зробити програму “Медіа-резонанс” “на основі “темника”, підписаного паном Климовичем”. Після того, як у ефір вийшла інша тема, у пані Хитрової з’явилися проблеми, зокрема з керівництвом. Першою санкцією стало закриття популярної програми. “Генеральний директор мене попередив, що “Медіа-резонанс” буде закритий на підставі того, що програма вичерпала себе, – розповіла пані Хитрова. – Фактично єдину передачу ЛОДТРК, яка проходила в режимі політичної дискусії, напередодні президентських виборів закрили. Нині на ЛТБ закрили практично всі політичні програми. Дирекція політичних програм, де я працювала, тепер називається дирекцією публіцистичних програм”.

Як заявляє пані Хитрова, обвинувачення та закриття програми були безпідставними: “Я не розумію цієї дивної реакції на мене. Зрозуміла б, якби щось сталося в передачі. А я просто відмовилася відпрацювати “темник”, при тому логічно пояснила, чому – я зірвала б ефір, бо на нього ніхто б не прийшов”.

Наступний конфлікт розгорівся під час загальних зборів, коли працівників телерадіокомпанії перевели в профспілку “Журналіст України”. Слід зауважити, що протягом року персонал намагалися перекидати з однієї спілки в іншу кілька разів. Окрім того, за словами пані Хитрової, керівництво запропонувало 11 кандидатур для створення нового профкому і не зважало на позицію працівників. Світлана Хитрова, яка є членом профкому, виступила проти, аргументуючи, що “не можна поводитись із людьми, як зі стадом баранів”.

Після конфлікту довкола програми “Медіа-резонанс” і протиріч у профспілковій політиці з’явився наказ, згідно з яким Світлані Хитровій винесли догану та стягнули штраф у розмірі понад 800 гривень. Також її перемістили по службовій горизонталі, після чого з посади старшого режисера дирекції політичних програм пані Хитрову перевели в дирекцію планування та випуску програм.

По допомогу Світлана Хитрова звернулася до Петра Олійника, який був учасником останньої програми “Медіа-резонанс”, однак той, посилаючись на зайнятість, порадив зателефонувати пізніше. Безкоштовно допомогти журналістці зголосився відомий львівський адвокат із 50-річною професійною практикою Арам Чліянц. Він неодноразово звертався до пана Климовича з ввічливим проханням скасувати штраф, аби справа не дійшла до суду. Після того, як телевізійна влада жодним чином не відреагувала, суд розглянув скаргу та виніс рішення на користь Світлани Хитрової, згідно з яким догану й інші санкції мають скасувати.

Рішенням судді Сихівського районного суду Тетяни Приколоти Арам Чліянц залишився задоволений. “Рішення судді – об’єктивне, законне та правильне, – наголосив пан Чліянц. – Вона знайшла більше порушень керівником ЛДТРК, аніж ми. Тетяна Приколота ухвалила дуже серйозне рішення, після якого просто немає сенсу подавати апеляційну скаргу. Крім того, у судовому рішенні вона могла написати кілька слів, натомість об’єктивно дослідила суперечку, і неодноразово пропонувала мирову угоду, на яку представники Ярослава Климовича не погоджувалися”.

У свою чергу, генеральний директор Львівської обласної державної телерадіокомпанії Ярослав Климович прокоментував ситуацію так: “Я навіть мізинцем не торкнувся цієї справи, я не втручався. Просто Світлана Хитрова грубо порушила робочий процес. Я не був на судовому засіданні, не бачив рішення, але як тільки втручусь, ми виграємо, безсумнівно. В Апеляційному суді вона “получить в лоб”. Світлана Хитрова нічого не зробила для ТРК, ми її перевели, а вона панікує. Ми її ставимо виконувати певні обов’язки, а вона прикривається профкомом. Профком жодної сили не має, бо між ним та адміністрацією не підписана колективна угода. Я не втручаюся в ці речі.

Вона видала в ефір не ту передачу, яка була, згідно зі сценарієм, підписана керівниками телерадіокомпанії, а взагалі без підпису. Це – грубе порушення. Вона сама вирішила питання, яку передачу давати в ефір, а сьогодні хоче показати себе такою ображеною, що на неї хтось наступає. Їй сказали: за роботу! За роботу! Треба працювати!

От ви запитайте її: чому атестаційна комісія телерадіокомпанії, згідно з наказом Держтелерадіо, яка проводила атестацію, атестувала її на півроку? Бо людина не відповідає займаній посаді. А я вже її оберігаю, хочу їй дати, щоб вона змогла хоч чимось відчитатися за свою роботу. Тому що мине півроку, і комісія запитає: яку концепцію ви запропонували, що ви зробили? На тому буде закінчуватись. Вона не усвідомлює цього. Не будемо ми давати людині, яка не має журналістської освіти, робити міліцейські програми, там, де людина є зацікавлена. Всі журналісти пішли в міліцію робити, митницю, податкову і т.д. А державна структура, ТРК, робить, у першу чергу, програми для дітей та юнацтва. Цього ніхто не робить, ні “Інтер”, ні “1+1”. Але там треба працювати! Ви знаєте, що таке працювати з дітьми, з юнацтвом, і створити постановочну програму? А я розумію, що сидіти, взяти “папіросу” в зуби в кращих традиціях (до речі, треба сказати пожежникам, щоб пройшлись по кабінетах) і казати “я геніальна” – нема такого.

Не займайтеся дурницями, ви прийдіть, спитайтеся, вам колектив скаже, що вона ледарка, яка прикривається профкомом. Це не конфлікт, це ледарство. Якщо “Львівська газета” почне різні провокативні речі робити, то вже завтра ми на паритетних засадах будемо конкурувати за місце під сонцем. Це непотрібна тема. Хоча можете писати – вона мене глибоко не хвилює. Але не займайтеся пльотками, якщо ви будете займатися пльотками, ми похлєщє будемо розбиратися”.

Після судового рішення тиск лише посилився – стверджує Світлана Хитрова. З дирекції планування та випуску програм Ярослав Климович намагався перевести журналістку в дирекцію дитячих програм, і йому це вдалось – учора профком таки проголосував за її переведення. У світлі останніх подій, Світлана Хитрова й Арам Чліянц мають намір подавати скаргу в прокуратуру з приводу переслідування за професійну та громадську діяльність.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *