Де шукати згубу - „Поступ“, 23 липня

|

Чого тільки не приносять львів`яни у бюро знахідок, що розташоване на вул. Степана Бандери. Левову частку речей, за словами завідувача Львівського бюро знахідок Мирона Максимця, становлять різноманітні документи, зокрема паспорти, пенсійні посвідчення, посвідчення водіїв, документи на реєстрацію транспортних засобів, студентські та військові квитки, залікові книжки. Та, буває, у бюро потрапляють і досить оригінальні речі.

“Чомусь бюро знахідок здебільшого асоціюють із бюро з однойменного мультфільму. Нерідко люди приносять знайдених тваринок, та, звичайно, їх ми не приймаємо, бо не маємо для цього належних умов „,– жартує пан Максимець. Сюди звертаються і з досить специфічними проханнями. Якось надійшов лист від однієї львів`янки, котра просила, щоб їй допомогли знайти чоловіка.

Щомісяця до Львівського бюро знахідок потрапляє близько ста згуб. За словами Мирона Максимця, до 60% речей власники забирають. Загублені речі потрапляють у бюро знахідок досить по-різному. „Часто знахідки кидають у поштові скриньки. Тоді працівники пошти пересилають їх до нас,– говорить пан Максимець. — Трапляється, що громадяни самі приносять знайдені речі, особливо ті, хто вже знайшов тут щось своє“. Крім цього, знахідки надходять з вокзалів та міліції, а також їх приносять двірники. А от працівники трамвайних та тролейбусних депо, як зазначив Мирон Максимець, звертаються досить рідко.

Сьогодні у Львівському бюро знахідок є близько 500 паспортів, 200 пенсійних посвідчень, близько ста посвідчень водіїв та свідоцтв про народження, двадцять сумок та гаманців, шість пар окулярів, два годинники та фотоапарат „Зеніт“, якого називають тут старожилом.

Після того, як загублена річ потрапляє у бюро знахідок, хазяїну згуби, насамперед це стосується документів, надсилають повідомлення про знахідку. „Бувають такі випадки, що люди помічають відсутність речей лише після того, як отримують повідомлення“, — говорить завідувач. Якщо протягом двох років ніхто так і не звернеться за річчю, повідомлення надсилається повторно. Та якщо й тоді ніхто не відреагує, знахідки знищують.

Географія „жителів“ бюро дуже широка. Тут можна знайти документи як львів`ян, так і мешканців інших міст та іноземців. Зокрема, зараз у Львівському бюро знахідок є паспорти громадян Польщі, Угорщини, Білорусі, Словаччини, Росії, Молдови, Німеччини та Італії. Загалом, за словами пана Максимця, найчастіше трапляються документи громадян Польщі та Росії.

“Потрапляють у бюро і речі відомих людей, зокрема акторів та депутатів, але не буду називати прізвищ, бо часом ці люди гніваються“, — говорить пан Максимець.

Оксана ЛАБОЙКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *