Як фальсифікуватимуть нашу свідомість - razom.lviv.ua

|

Соціал-Демократична партія (об’єднана) на Львівщині безперечно підтримуватиме Віктора Януковича як кандидата на посаду президента України – про це у Львові, на прес-конференції, заявив народний депутат, заступник голови СДПУ(о) з питань координації діяльності партії на Західній Україні, секретар ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма. Головний соціал-демократ Львівщини повідомив, що його політична сила, як “партія європейського зразка” схиляється до того, щоб виконувати угоду про співпрацю, підписану провладними партіями, що входять до парламентської більшості. За його словами, за європейськими правилами коаліція, яка підтримує кандидата в президенти, пізніше повинна розділити відповідальність за його діяльність і, відповідно, поділити владу. Втім, Шурма заперечив існування будь-яких квот чи механізмів розподілу влади, а значить і відповідальності. По-суті, це означає, що розмови про відповідальність є нічим іншим як популізмом та намаганням використати позитивний європейський імідж для власного PR-у. Водночас, варто зауважити, що зараз провладного кандидата у президенти Віктора Януковича підтримує на сьогоднішній день 24 політичні партії та 56 громадських організацій.

Депутат також повідомив про те, що ЛОО СДПУ(о) однозначно буде залучена у передвиборчій кампанії Януковича, і вже навіть має план, за яким буде працювати. При цьому Шурма наголосив, що його партія на Львівщині не очікує матеріальної допомоги від штабу Януковича для агітації за його кандидатуру, а буде розраховувати суто на власний людський та фінансовий ресурси.

Мабуть, проведена прес-коференція Ігоря Шурми і є одним із пунктів цього передвиборчого агітаційного плану. Принаймні, після тривалої перерви депутат, вийшовши перед львівськими журналістами, почав застосовувати маніпулятивні технології або, як кажуть, “чорний PR”, які здебільшого перегукувалися із тезами, які розповсюджуються в темниках. Зокрема, депутат намагався переконати журналістів у тому, що з Львівщини на заробітки емігрували біля 400 тис. осіб, а тому, за словами Шурми, Ющенко не зможе отримати 80% голосів, обіцяних його прихильниками. На підтвердження своїх слів головний есдек Львівщини заявив, що це інформація з офіційних джерел, а якщо хтось в ній сумнівається, то нехай сам перерахує усіх тих мешканців Львівщини, які виїхали за кордон. Варто зауважити, що за офіційною інформацією начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації Олександра Качковського, згідно з минулорічними даними за кордонами України у якості нелегальних трудових мігрантів працює більше 100 тисяч осіб – громадян Львівської області. При цьому Качковський заявив, що, враховуючи труднощі, які виникали при зборі інформації на місцях, цю цифру треба вважати мінімальною. На думку головного управління, дійсна чисельність трудових мігрантів коливається в межах 150-180 тисяч осіб. Втім, для п. Шурми неофіційна інформація не повинна відігравати жодного значення, адже він підтверджує свої слова лише офіціними документами. Слід зауважити також, що за тими ж офіційними даними управління праці більшість мешканців Львівщини виїжджають на заробітки в сусідні країни — Росію, Польщу, Словаччину, Чехію на сезонні роботи, а тому слід сподіватися, що в жовтні значна їх частина повернеться додому.

Окрім того, Ігор Шурма навмисне маніпулював свідомістю журналістів, стверджуючи, що Ющенко не зможе набрати 80% голосів, посилаючись на велику кількість трудових емігрантів. „А якщо Ющенко набере ці 80%, то варто буде засумніватся у чесності виборів, тому я через журналістів запрошую на Львівщину максимальну кількість міжнародних спостерігачів, які повинні прослідкувати за чесністю виборів“ — заявив Шурма. Такий вислів спрямований на те, щоб наперед поставити під сумнів результат у 80%. Хотілося б зауважити, що відсотки, про які йдеться – це відносний показник, який залежить лише від кількості виборців, які прийшли на виборчі дільниці і проголосували, а не від кількості населення, яке перебуває в області.

Продовжуючи маніпулювання свідомістю журналістів, п. Шурма наголосив, що „Донецька, Харківська, Запорізька і Луганська області – це 15 млн. виборців, а Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Волинська і Чернівецька області – це неповних 5,5 млн. виборців. Про яку фальсифікацію можна говорити?”, — сказав депутат. Невідомо, якими джерелами користувався Ігор Шурма говорячи такі слова, однак за офіційними даними Центральної виборчої комісії чотири східні області, про які говорив депутат, мають лише близько 10 млн. виборців, тобто на 5 млн. менше, ніж говорив депутат, а Західні області, навпаки, мають 8,5 млн. виборців, тобто на 3 млн. більше. Чомусь ці слова п. Шурми збіглися із тезами, які зазначаються у „темниках“. Зауважимо, що така інформація подається суто для того, щоб пізніше перешканий мешканець, і навіть журналіст не дивувалися з того, що кількість виборців на сході різко зросте, а на заході зменшиться. Саме таку технологію „переселення“ виборців намагатиметься застосовувати влада для фальсифікації виборів.

І, врешті, проявивши себе як кепський соціолог, п. Шурма продемонстрував ще й свою невелику обізнаність у сфері історії. Зокрема, він категорично заявив, що “в історії немає випадків, коли б кандидат від влади програв вибори в період економічного піднесення”. Відкинемо в бік доволі дискусійне навіть для провідних економістів країни питання економічного зростання і повідомимо, що історія знає безліч випадків, коли кандидат від влади програвав вибори навіть в період економічного піднесення, і навіть не у цілком демократичних державах.

Наведемо лише найбільш свіжий і відомий громадськості приклад такого програшу – це програш на виборах 2000р. в США кандидата від демократів Ела Гора кандидату від опозиційної на той час республіканської партії Джорджу Бушу. І, взагалі, результати виборів мало залежать від економічного становища в країні.

Залишається порекомендувати п. Ігору під час підготовки до прес-конференції користуватися не лише матеріалами темників, у яких не завжди міститься достовірна інформація, але й офіційно оприлюдненими статистичними матеріалами.

Сашко Гаразд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *