Війна за джерела - „Львівська газета“, 22 липня

|

Минулого вівторка в курортному містечку Трускавець спостерігалося неабияке пожвавлення. Близької 15.00 на площі перед Палацом культури імені Тараса Шевченка зібралася приблизно тисяча осіб, аби висловити обурення діями міськради та мера Лева Грицака щодо ЗАТ “Трускавецькурорт”. Своєю присутністю вони вирішили підтримати директора цього товариства Богдана Аксентійчука, який тривалий час перебуває в опозиції до керівництва міста. На мітингу директор “Трускавецькурорту” вкотре наголосив на переслідуваннях із боку влади. Зі свого боку, мер вважає, що Б. Аксентійчук намагається отримати контроль над мінеральними джерелами міста.

На відстані майже сотні метрів мітинг-протест влаштували прибічники мера. Їх було значно менше, ніж опонентів. Однак прихильники пана Грицака користувалися потужним гучномовцем, тому склалося враження, наче обидві сторони організували своєрідне змагання – хто кого перекричить. Публіка була налаштована рішуче. Про це красномовно свідчили плакати, зокрема: “Грицак! Татарське іго мало менші апетити!”

“Уже два роки наше товариство є об’єктом переслідувань із боку міського голови та всіх, хто за ним стоїть, – розповів “Газеті” керівник служби обслуговування ЗАТ “Трускавецькурорт” Ігор Пілько. – Свідченням цього є звернення Л. Грицака до прем’єр-міністра України Віктора Януковича, в якому міський голова, перекручуючи факти, вимагав контролювати діяльність генерального директора Богдана Аксентійчука та фактично намагався влаштувати переслідування. І маємо результат: упродовж півроку наше товариство працює під постійним тиском податкових перевірок. Однак порушень у роботі не виявили – жодна з перевірок нічого не знайшла. Це стало доказом того, що ЗАТ “Трускавецькурорт” працює не лише прибутково, але й прозоро, з дотриманням вимог чинного законодавства”.

Лев Грицак стверджує протилежне: “Під час перевірки Трускавецька ДПІ виявила, що ЗАТ “Трускавецькурорт” незаконно ухилялося від сплачення земельного податку на суму 900 тисяч гривень. Б. Аксентійчук стверджує, що санаторій, згідно із законодавством, має право не сплачувати його, оскільки є лікувальним закладом. Але тоді кожен санаторій Трускавця може не сплачувати податку – в результаті недофінансується бюджет розвитку міста”, – сказав мер.

Проте пан Пілько каже, що, переконавшись у марності податкового тиску на ЗАТ “Трускавецькурорт”, міський голова та його команда вирішили змінити тактику. “Вони нав’язали сесії міськради абсолютно беззаконне рішення щодо скасування її ж рішень і розпоряджень про реєстрацію ЗАТ “Трускавецькурорт” як юридичної особи та реєстрацію права власності на об’єкти, – заявив співрозмовник. – Свого часу я був заступником міського голови. Мій підпис стоїть на свідоцтві про реєстрацію цього товариства. Я чотири роки цим займався, тому можу стверджувати про незаконність цього рішення, яке й стало останньою краплею…”

За словами пана Пілька, за мером Трускавця та його наполегливою “війною” проти ЗАТ “Трускавецькурорт” стоїть конкретна політична сила: “Про це заявив у Верховній Раді голова Федерації профспілок України, народний депутат Олександр Стоян. Він чітко зазначив: це – замовлення братів Медведчуків. Доки ЗАТ “Трускавецькурорт” як санаторій перебував в скрутному матеріальному становищі, ніхто ним не цікавився. Завдяки вдалому менеджменту нині з’явилися великі прибутки. Тоді й зголосилися охочі до цього майна”.

Протистояння між керівництвом санаторію та міською радою сягнуло апогею у грудні минулого року. Тоді сесія міської ради Трускавця прийняла рішення звернутися до голови Федерації профспілок України Олександра Стояна та голови ЗАТ “Укрпрофоздоровниці” Едуарда Колесника із проханням усунути з посади генерального директора ЗАТ “Трускавецькурорт” Богдана Аксентійчука. Пан Пілько повідомив, що для такого кроку не створили жодної комісії, ніхто навіть не побажав вислухати думку директора товариства. Відтак його звільнили “заочно”, але Б. Аксентійчук залишився на посаді. Тоді й з’явився вже згадуваний “донос” міського голови прем’єр-міністрові України В. Януковичу.

“Усі ці події – ганьба для Трускавця, – обурюється керівник служби обслуговування ЗАТ “Трускавецькурорт”. – Зараз літо, пік курортного сезону. Нам потрібно вирішувати питання, які цікавлять відпочиваючих. Але, на превеликий жаль, мусимо займатися конфліктом. У ньому немає політичного підґрунтя. Це суто бізнес-інтереси. Прикро, що в цьому протистоянні маніпулюють інтересами міської громади”. Водночас протилежна сторона – мер Трускавця – теж упевнений, що в основі негараздів лежать приватні інтереси певної групи осіб.

За його словами, проблеми криються у праві на використанні свердловин мінеральної води. Наразі ЗАТ “Трускавецькурорт” дозволено орендувати їх упродовж 16 років (усього на території міста є близько 60 джерел). “Це не земельне питання, – наголосив міський голова на вчорашній прес-конференції. – Йдеться про стратегічне використання джерел із мінеральною водою, які знаходяться у володінні ЗАТ “Трускавецькурорт” і є основним багатством нашого міста. У 2001 році міська рада попереднього скликання дозволила товариству приватизувати ці джерела. Але коли я став мером, то заявив, що не дозволю цього. Згодом міська рада підтримала це рішення. Ось основна причина того, чому міський голова не влаштовує керівництво ЗАТ “Трускавецькурорт”.

Та повернімося до мітингу. Кожен промовець красномовно висловлював свою підтримку лікареві Богданові Аксентійчуку, неодноразово називаючи його шанованою в Трускавці людиною. Виступи декілька разів переривали вигуки “ганьба Грицаку!” У такий простий, перевірений ще за часів перебудови спосіб присутні засуджували вчинки міського мера. Ціль усіх виступів зводилася до вимог припинити переслідування посадовими особами міськради ЗАТ “Трускавецькурорт”, висловити недовіру мерові та визнати рішення про скасування реєстрації підприємства незаконними. Найбільш колоритною стала промова самого пана Аксентійчука.

“Хіба може справжній християнин, який давав клятву на Біблії служити громаді, писати в дусі 1937 року брехливі політичні доноси та брехати людям, що ми хочемо приватизувати джерела на території санаторію?” – риторично запитав гендиректор ЗАТ “Трускавецькурорт”. Натомість мер міста показав документи, які підтверджують, що в керівництва ЗАТ “Трускавецькурорт” є такі наміри.

Тим часом, поки триває конфлікт, страждають гості міста і його громадяни. Цьогоріч кількість відпочивальників суттєво знизилася, що згодом позначиться на доходах міста. Крім того, під загрозою опинився імідж міста як привабливого курорту.

Богдан Мазур,

Уляна Куйдич

Львів – Трускавець – Львів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *