„Трускавецькурорт“ поділять у Страсбурзі? - „Молода Галичина“, 22 липня

|

У вівторок, 20 липня, група людей із транспарантами пікетувала приміщення Трускавецької міської ради. Поштовхом до акції стало тривале протистояння міської влади й АТ „Трускавецькурорт“, очолюваного Богданом Аксентійчуком. Серед вимог, які висунули пікетувальники, – припинення санкцій проти „Трускавецькурорту“ і навіть відставка міського голови, котрий нібито ці санкції застосовує.

Голова міськради Трускавця Лев Грицак, зі свого боку, наступного дня провів прес-конференцію, на якій виклав журналістам своє бачення цього майнового конфлікту.

Міська влада Трускавця вимагатиме в прокуратури зняти з реєстрації АТ „Трускавецькурорт“, бо вважає, що компанія була заснована незаконно, – повідомив у середу журналістам Лев Грицак.

Незаконною така реєстрація, на його думку, є тому, що, згідно із законодавством України, майно і фінансові ресурси, які за часів колишньої УРСР належали до союзного підпорядкування, мали бути передані в державну власність без права реорганізації в акціонерні товариства.

А у випадку із „Трускавецькурортом“ усе було зроблено якраз навпаки. Ще 4 грудня 1991 року за рішенням Ради федерації профспілок України і Фонду соціального страхування України на базі майна курорту в Трускавці було створено АТ, яке в січні 1992-го передали „Укрпрофоздоровниці“. Це призвело до того, що нині майно „Трускавецькурорту“ розпродується його основним акціонером – „Укрпрофоздоровницею“, яка володіє 99,9% акцій товариства, заявив Лев Грицак. Міський голова Трускавця висловив також обурення, що Раді профспілок Львівщини належить тільки мізерних 0,001% акцій „Трускавецькурорту“. За словами Л. Грицака, майно АТ „Трускавецькурорт“ оцінюється у сумі $2,5 млрд.

– У 2001 році, будучи депутатом Львівської обласної ради, я разом із головним архітектором Трускавця Олександром Грищенком не дозволив генеральному директорові ЗАТ „Трускавецькурорт“ Борисові Аксентійчукові приватизувати надкаптажні та інші інженерні споруди, які є ключем до мінеральних джерел Трускавця, – сказав Лев Грицак. – Було скасоване рішення міськвиконкому, підписане тодішнім міським головою Богданом Матоличем, внаслідок чого свердловини не були монополізовані купкою людей. ЗАТ „Трускавецькурорт“, до складу якого входить половина курортів Трускавця, хоче цинічно й безроздільно володарювати у місті. Влада цього не допустить.

Лев Грицак переконаний, що людьми маніпулюють, спекулюючи на їхніх патріотичних почуттях і власницьких амбіціях.

Мер Трускавця також звинуватив голову правління „Трускавецькурорту“ у тому, що він коштом „Трускавецькурорту“ вдається до покриття видатків фірм, які належать Богданові Аксентійчуку. Грицак заявив: якщо прокуратурі не вдасться скасувати реєстрацію „Трускавецькурорту“, то влада Трускавця звертатиметься аж до Європейського суду у Страсбурзі.

Конфлікт між владою Трускавця і керівництвом „Трускавецькурорту“ розгорівся у січні цього року зі звинувачень голови правління Б. Аксентійчука у незаконному продажу палацу культури „Мир“, який, за версією Аксентійчука, міська влада сама продала після того, як „Трускавецькурорт“ передав цей палац у комунальну власність. А у червні ДПА у Львівській області заявила, що „Трускавецькурорт“ незаконно користується податковими пільгами.

…На час підписання газети до друку протестанти знову вийшли на площу перед мерією. З натовпу лунали погрози, що пікети триватимуть до повного задоволення усіх вимог учасників акції протесту.

Ірина ЛЬВОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *