Нова квартира не гріє і не світить - „Високий замок“, 21 липня

|

Переселили народну артистку України Жанну Тугай і заслуженого артиста України Юрія Сатарова, які понад сорок років життя віддали театру Західного оперативного командування (колишнього ПрикВО).

“ВЗ” уже кілька разів писав про митарства цих людей. Останні роки вони жили, як на пороховій діжці – в аварійному будинку, що на вулиці Соборній біля Галицького ринку у Львові. Нарешті 21 січня 2004 року мер Львова Любомир Буняк в урочистій обстановці вручив їм ключі від нової квартири на вулиці Скрипника, 15-А, що на Сихові. 5 лютого вони перевезли туди майже всі речі та меблі, проте ще два місяці були вимушені жити на Соборній, де залишилося два ліжка, телевізор і цвяхи в стіні, на яких висів одяг і сценічні костюми. У новому будинку не було газу і світла. 12 квітня Жанна Георгіївна і Юрій Андрійович все ж перебралися на вулицю Скрипника. Жили при свічках. Вода з обох кранів текла така іржава, що була непридатна навіть для миття рук. Ще кілька місяців подружжя щоранку їздило снідати на Соборну, бо у Юрія Сатарова виразка шлунку і він може їсти лише теплі страви. “Коронними стравами” в меню акторів на Сихові стали “мівіна” і сосиски. Сусід порадив їм нелегально провести світло, під’єднавшись до електромережі, яка обслуговує будівництво, що поряд. Правда, коли будівництво завершиться, світла в них знову не буде.

Людмила ПУЛЯЄВА

Газу вони не мають і досі. Людей, які майже 50 років прожили у львівській газифікованій квартирі, ще й змусили ходити на курси при ВАТ “Львівгаз” і складати іспити з правил поводження з газом. Після цього актори отримали посвідчення №418 на право експлуатації газових приладів, які не функціонують досі.

Усі скарги до жеку не допомагали – там подружжю показали папери з проханнями до мерії про газифікацію цього будинку, і відповідь, що місто не бере цей будинок на свій баланс. “Львівобленерго”, сказали в жеку Жанні Тугай, напівприватизоване, тому мерія на нього не має впливу. Світла не буде доти, доки 70% мешканців не укладуть угоди з “Львівобленерго”.

Але з 60 квартир у ньому заселено не більше десяти. Із цих десяти дехто на Скрипника тільки ночує… Люди не можуть жити без світла і газу. Замкнуте коло. Дехто з мешканців будинку вже продав свої квартири, втративши надію на зміни.

Коли закінчиться таке животіння – невідомо.

“Я вже втомилася оббивати пороги жеків і кабінетів чиновників у мерії”, – зітхає під кінець нашої розмови Жанна Тугай, на її очі навертаються сльози…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *