Володимир Яворівський: Все вгомониться, все стане на свої місця - „Поступ“, 21 липня

|

— Пане Володимире, чому, на Вашу думку, було перейменовано партію „Реформи і Порядок“ на „Наша Україна“?

— Бо назва „Реформи і Порядок“ була невдалою. Як член цієї партії я можу сказати, що вона не вписувалась ні в українську, ні в зарубіжну систему партійних брендів. В системі політичних сил, які входять до „Нашої України“, ПРП була і, мені здається, досі залишається єдиною партією, яка готова до об`єднання в єдину структуру. Про це відкрито говорить і Віктор Пинзеник, і ми всі. Пинзеник готовий скласти свої генеральські клейноди хоч сьогодні. Через те зміна назви на якусь іншу була цілком природною, і це не повинно викликати жодних підозр. Український народний рух перейменував себе на УНП, а ПРП на „Нашу Україну“. Ми цим даємо зрозуміти, що готові стати осердям нової політичної сили, яка буде називатися чи „Наша Україна“, чи ще якось.

— Хто є автором ідеї перейменування ПРП?

— Ідея ця народилася в умах лідерів партії „Реформи і Порядок“. Її не раз обговорювали, але не в широкому колі, бо це була така собі „бродяча“ ідея. А на підході до цього з`їзду вона стала реальною. Ми готові розпустити партію… ну, тобто на її базі творити об`єднану політичну силу. Хай інші… я не кажу, щоб приєднувались, в жодному разі не є так, що ми створили об`єднану „Нашу Україну“, а тепер всі приєднуйтесь. Ми просто на цій базі готові до створення єдиної сили.

— Чому з`їзд ПРП відбувся в той час, коли інші учасники „Нашої України“ сходили на Говерлу. Чи не виглядало це дещо кулуарно?

— Я не бачу тут нічого особливого. З`їзд був запланований заздалегідь. Похід на Говерлу — пізніше. Абсолютно не треба в цьому нічого вбачати. Ви так ставите питання, ніби хтось переворот задумав. Не треба тут нічого вбачати. Все вгомониться, все стане на свої місця. В системі блоку є політична партія „Наша Україна“. І ця партія не має якихось амбіцій, окрім одної — створити єдину політичну силу під вибори, щоб на них перемогу одержав Віктор Ющенко.

— На Вашу думку, як вплине на інші партії блоку Ющенка такий крок ПРП? Він підштовхне їх до об`єднання чи навпаки — внесе певний розбрат?

— Ну, я не можу сказати, що завтра це викличе овації. Звичайно, буде якась певна детонація в середовищі „Нашої України“, але вона не є небезпечною. Всі розуміють, що єдиний вихід для України і демократичних сил учасників коаліції „Сила народу“ — це перемога Ющенка. Це мета вища, і всі відцентрові емоції та амбіції не довго проживуть і швидко згаснуть. Так буде, бо треба робити велике діло — перемагати на виборах.

— Чи всі члени ПРП одностайно поставились до рішення партії?

— Ну, це з`їзд затвердив таку ухвалу, і я вам скажу знову, що назва ПРП справді не дуже вдала. Мені здається, назва „Наша Україна“ — набагато краща.

— А як відреагував на цю подію лідер блоку „Наша Україна“ Віктор Ющенко?

— Я не знаю достеменно, як саме він відреагував, але це внутрішня справа партії „Реформи і порядок“. Справа, яка не погіршує клімату в середовищі „Нашої України“. Через те, я думаю, що його реакція буде спокійною і нормальною.

Розмовляв Роман РАК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *