Олекса Гудима: Клони „Нашій Україні“ не зашкодять - „Поступ“, 21 липня

|

— Пане Олексо, як Українська народна партія поставилась до того, що партія „Реформи і Порядок“ змінила назву?

— Ми від нашої партії вже сказали, що вважаємо такий крок необдуманим і передчасним, адже всі домовлялися, що до президентських виборів партія не створюватиметься. Ми не говоримо, хто більший прихильник якнайшвидшого створення єдиної партії, а хто ні. Це було рішення лідера „нашоукраїнців“ Віктора Ющенка і всіх лідерів партій-засновників блоку „Наша Україна“. Тобто ми є свідками порушення консенсусного рішення, ухваленого декілька місяців тому. Пан Тарас Стецьків сам визнає, що дії ПРП є дещо про вокативними. От вам і відповідь. Навіщо займатися такими невиваженими кроками напередодні президентських виборів? Ми ухвалили рішення координаційної ради блоку в Львівській області, щоб зробити все, аби не роздмухували цього питання, бо це на руку нашим ворогам. Ми повинні робити все, щоб не нашкодити майбутнім виборам.

— Як Ви вважаєте, такий крок ПРП спричинить швидше об`єднання всіх партій „Нашої України“ в одну чи навпаки — внесе розбрат?

–Якщо хтось, мабуть, не маючи іншого заняття, починає робити кроки нелогічні, які суперечать колективному розуму, тобто політраді на чолі з Ющенком, то це йде не на користь справі. А політрада розумно вирішила — не робити нічого з організації єдиної партії до виборів президента. Я би хотів, щоб цей негарний інцидент мирно врегулювало компромісне рішення сьогоднішньої координаційної ради блоку „Наша Україна“. Я підтримую Костенка в тому, що це було передчасно. Водночас я переконаний, що навіть такий крок не викличе з боку партій-засновниць „Нашої України“ жодних поспішних нерозумних кроків. Такого не буде. Для нас передусім залишаються президентські вибори, і ми повинні ще багато зробити для перемоги, а тому поспішати не варто. Те, що сталося, — звісно, неприємний випадок, але, я знову наголошую, ми не будемо робити жодних поспішних висновків. Українська народна партія просто висловила свою стурбованість кроком партії „Реформи і Порядок“.

— Пане Олексо, чи відомо Вам, як сприйняли ідею керівництва ПРП її члени? Чи всі пеерпісти підтримали перейменування?

— Від нас на з`їзді ПРП був народний депутат Михайло Батіг. І він може вам розповісти, що значну частину делегатів ПРП ввели в оману, оскільки ті думали, що це узгоджено з Віктором Ющенком.

— А чи знав сам Віктор Ющенко про те, що ПРП планує перейменуватись?

— За тією інформацією, якою володію я, не знав.

— Давайте повернемось до причин перейменування ПРП. За словами народного депутата від „Нашої України“ Олександра Морозова, це було зроблено через те, що організація „Братство“, очолювана Дмитром Корчинським, хотіла вчинити провокацію проти Віктора Ющенка. Її суть, як стверджує Морозов, власне полягала в перейменуванні „Братства“ на „Нашу Україну“. Як Ви ставитесь до такої версії?

— Спокійно до цього ставлюсь. Корчинському влада зараз дозволяє робити все, що він хоче, але це було б безрезультатним кроком. Згадайте Рух (за єдність) Бойка. Він теж був створений як двійник. І що? На виборах 2002 року він не зміг набрати навіть одної десятої відсотка. Така ж доля чекала б і Корчинського.

Розмовляв Роман РАК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *