Будинок на вулиці Княгині Ольги підірвав „одеський різник“ - „Високий замок“, 20 липня

|

Розкрито резонансний злочин, який стався у Львові два з половиною роки тому. Слідчі прокуратури встановили “автора” терористичного акту, який стався у Львові 27 грудня 2001 року. Того дня о 6 год. 21 хв. на вулиці Княгині Ольги, у 47-й квартирі будинку № 63, пролунав вибух такої сили, що диван з помешкання опинився на перилах моста, а в сусідніх будинках повилітали вікна.

Пізніше з’ясувалося, що від вибуху серйозно постраждали 10 квартир будинку, а 20-річна дівчина зі сусідньої квартири була доставлена до лікарні з травмами обличчя. За фактом вибуху було порушено кримінальну справу.

Жителі будинку жодної хвилини не сумнівалися, що стали жертвами злочину, а не побутової халатності. Проте офіційне розслідування причин вибуху одразу пішло не тим шляхом. Вже 28 грудня 2001 р. появилися перші висновки експертів-криміналістів, які обережно зазначили, що ймовірна причина вибуху – витік газу. Через якийсь час тодішній начальник УМВСУ у Львівській області Володимир Ортинський запевнив журналістів, що на місці події не знайдено жодних слідів піротехнічних та вибухових пристроїв.

На відміну від міліціонерів, оперативники УСБУ у Львівській області відпрацьовували версію про підрив. Через рік після вибуху тодішній начальник УСБУ Богдан Ваврик у розмові з кількома журналістами заявив, що на вул. Княгині Ольги мав місце терористичний акт. Та коли ця інформація з’явилася в газетах, її поспішили спростувати керівники всіх силових структур Львівщини. Ще б пак, адже постраждалим від теракту держава мала надати матеріальну допомогу…

Минуло два з половиною роки. І ось “Високому Замку” стало відомо, що квартиру № 47 підірвав громадянин Російської Федерації 58-річний Анатолій Кондратьєв, який зараз перебуває у Львівському слідчому ізоляторі. На ставках віч-на-віч його впізнали мешканці будинку. Слідчі знайшли й інші докази причетності цієї людини до теракту.

Преса вже встигла охрестити Кондратьєва “одеським різником”. Його затримали в Одесі 10 березня цього року випадково. Того дня одеський таксист Володимир Поляков зайшов до квартири, яку винаймав у літнього чоловіка, відчинив двері і побачив труп власника помешкання з проламаним черепом. Поруч стояв із сокирою в руках убивця, якого таксистові, який не злякався, вдалося затримати і передати міліції.

Пізніше слідчі одеської прокуратури встановили, що Анатолій Кондратьєв вчинив в Одесі принаймні десять убивств. У восьми затриманий зізнався. Полював на своїх жертв серійний убивця, використовуючи приватні оголошення у газетах про продаж нерухомості. Шукав самотніх людей та втирався у довіру. А потім ці люди зникали разом з грошима та цінностями, що були у їхніх квартирах.

Діяв Кондратьєв як безжалісний м’ясник. Одне з перших убивств він вчинив в Одесі у 2000 році. Оглядаючи квартиру зниклого 63-річного пенсіонера, оперативники знайшли на телевізорі поліетиленовий пакет з м’ясом, ще один пакет лежав у холодильнику. Експертиза встановила, що це були останки зниклого. Інші злочини також було вчинено з особливою жорстокістю: у трупів відрізали голови, а останки тіл закопували за містом.

Під час допитів було встановлено, що у 2001 році Кондратьєв вирушив з Одеси на полювання за самотніми до Львова. Відтак для подальших слідчих дій “одеського різника” етапували до Львова. На цей час вже встановлено, що у нашому місті злочинець вкоротив життя щонайменше сімом особам. Кондратьєва неодноразово судили в Росії та Одесі. А останній вирок Кондратьєву пролунав у Львівському обласному суді у 1984 році. За “крадіжки державного майна в особливо великих розмірах” його засудили на 15 років і визнали “особливо небезпечним рецидивістом”.

Втиратися у довіру до потенційних жертв Кондратьєву допомагали дві жительки Борислава Львівської області: його коханка –

56-річна Катерина Хомей та її 26-річна донька Валентина Адаменко. Останні до 2002 року жили в Бориславі у квартирі 38-річного Віталія Адаменка, чоловіка Валентини. Він пропав безвісти, а незабаром дружина та теща продали його квартиру. Пізніше жіночки винаймали квартири ще у двох львівських родинах. Літні власники цих помешкань також безслідно зникли….

Однак повернімося до подій 27 грудня 2001 року. Що ж трапилося того дня на вулиці Княгині Ольги? Слідчі вже знають, що Анатолій Кондратьєв познайомився з літньою жінкою, яка жила у квартирі № 47. Втершись у довіру, він почувався повноправним власником помешкання та всього цінного, що у ньому було. Десь за тиждень до вибуху, встановили слідчі, з квартири було вивезено майже всі речі, а сама власниця квартири зникла. Вона по сьогодні вважається особою, що перебуває у розшуку. Долею зниклої жінки та її майна зацікавилася одна з її родичок, яка почала “наїжджати” на Кондратьєва й обіцяла написати заяву про зникнення родички в міліцію. Саме після цього Кондратьєв виготовив саморобний вибуховий пристрій і для того, щоб знищити всі сліди свого перебування в злощасній квартирі, підірвав її.

Наприкінці цього тижня терориста та серійного вбивцю Кондратьєва етапують зі Львова назад до Одеси. Слідчі Генеральної прокуратури, які взяли подальше розслідування цієї справи на себе, викрили ще кілька жахливих епізодів діяльності цього різника. Є підозри, що його кривавий слід протягнувся й Івано-Франківщиною

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *