У бюро знахідок шукають... чоловіків - „Ратуша“, 15 липня

|

Львівське бюро знахідок розташоване на вулиці Степана Бандери, навпроти міського управління міліції. Сьогодні бюро — під крилом Львівського комунального підприємства “Муніципальна дружина”. Мирон Максимець, завідувач бюро знахідок, каже, що сьогодні ця установа — єдина на цілу Україну, а якщо і є десь подібні, то це хіба столи знахідок при міліцейських управліннях.

У бюро знахідок можна знайти …

… близько 150 сумок, гаманців, паспорти, студентські квитки, пенсійні посвідчення, окуляри і навіть фотоапарат “Зеніт”. “Зеніт”, знайдений у Стрийському парку, — взагалі “старожил” бюро знахідок. І це ще неповний перелік речей, які чекають на своїх господарів.

За словами Мирона Максимця, основна маса згуб — це документи. На першому місці — паспорти, пенсійні посвідчення, потім ідуть різні пільгові посвідчення — такі, як учасника війни, учасника бойових дій, реабілітованих. Далі — посвідчення водіїв, документи про реєстрацію транспортних засобів, трудові книжки, військові квитки. “Потрапляють до нас і паспорти іноземців, географія дуже широка, щоправда, їхні власники звертаються рідко “, — розповідає пан Мирон.

Неуважність львів’ян непідвладна порам року, дням та годинам. Із власних спостережень, завідувач бюро каже, що лише студенти гублять документи якось систематично — під час, до та після сесії. “Звичайно, влітку кількість документів у бюро збільшується, напевно, тому, що їх носять у кишенях”, — підкреслює Мирон Максимець.

За словами пана Мирона, у бюро шукають і надзвичайно “екзотичні” експонати: “Якась жіночка кинула в нашу скриньку листа, у якому описувала себе і просила знайти їй пару, одного разу просили знайти можливість опублікувати вірші; дякувати Богу, жодного разу не приносили тварин”.

Гаманці з грошима також повертають

Як документи, так і речі потрапляють у бюро різними шляхами. Часом загублені речі у бюро знахідок приносять львів’яни. Біля входу розташовано скриньку, куди можна вкинути знайдені речі. Як розповів мій співрозмовник, зрідка трапляються й дуже приємні випадки. Нещодавно жінка принесла знайдений гаманець, там були гроші, близько п’ятдесяти гривень, студентський квиток і банківська карточка на стипендію.

Двірники приносять речі, які знаходять у під’їздах та по дворах. Якщо ж трапляється якийсь свідомий злодій, то документи він кидає до поштових скриньок. Два-три рази на місяць пошта передає до нас знахідки бандероллю. Свої знахідки зрідка передають у бюро працівники міліції та диспетчерських пунктів трамвайного і тролейбусного депо. Користуючись нагодою, пан Максимець звернувся до керівників трамвайних та тролейбусних депо, до водіїв маршрутних таксі, керівників ринків: “Якщо у вас є загублені речі, то привозьте їх до нас”. Головне, за словами Мирона Максимця, не зволікати з доставкою знайденої речі у бюро.

Як отримати в бюро власну річ?

Упродовж року в бюро знахідок видають близько трьох тисяч довідок, тисячу документів повертають власникам. Пан Максимець запевнив: “Якщо до нас річ потрапила, то вже ніде не пропаде”. Цінні документи у бюро зберігають до двох років. Одразу ж після надходження документа, його власнику надсилають повідомлення. “Якщо людина поінформовна і не з’являється, тоді складаємо акт і документи знищуємо, у нас свій крематорій”, — показуючи на п’єц, каже пан Мирон.

Процедура повернення паспорта чи будь-якого іншого документа стандартна. За словами завідувача бюро, передусім людина звертається у міліцію для того, аби відкрили кримінальну справу, що забезпечить їй звільнення від сплати штрафу, у будь-якому випадку треба звернутися у паспортний стіл. “Якщо скажуть зачекати, то з власного досвіду кажу: чекати треба місяць, — розповідає пан Мирон, — інша річ, якщо людині нагально потрібні втрачені документи, тоді одразу варто звернутися до нас”.

У бюро потрібно буде розповісти, коли і як сталася неприємність. Якщо втрачений документ потрібно повернути негайно, то довідку про втрату людина отримує одразу ж.

З довідкою про те, що документ справді втрачено, людина звертається в установу, яка відновлює втрачений документ. Є також документи, для поновлення яких потрібно дати оголошення в газету, це, як правило, пільгові та документи про освіту. “Коли ж пощастить, і документ у нас є, то людина його одразу ж може отримати, — розповідає Мирон Максимець, — щоправда, для цього треба мати зі собою інший документ, що засвідчуватиме вашу особу”.

Якщо ж у бюро ви шукатимете свою сумку чи гаманець, то достатньо буде описати її, ще не було жодного випадку, щоб людина взяла щось чуже.

Оксана ЛЕВИЦЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *