В’ячеслав Карпов: “Львівські корти готові приймати турніри високого рівня” - „Львівська газета“, 14 липня

|

“Газета” вже писала про те, що у Львові розпочався міжнародний професійний жіночий тенісний турнір “Кубок Галичини – ВАБанку”, призовий фонд якого становить 10000 доларів США. Офіційне відкриття турніру відбулося вчора ввечері, тож від сьогодні на кортах спорткомплексу “Україна” розгорнеться боротьба в основній сітці турніру. Напередодні кореспондент “Газети” поспілкувався з директором “Кубка Галичини – ВАБанку” В’ячеславом Карповим.

– Щойно завершилася кваліфікація турніру і розпочалися матчі основної сітки. Судячи з перших днів, чи можна якось спрогнозувати перебіг турніру надалі?

– В організаційному плані у нас весь процес відпрацьований, тож, думаю, якихось несподіванок не виникне. Дощ, який падав ночами під час кваліфікації, ніяк не вплинув на перебіг турніру, адже корти в чудовому стані – вже вранці на них цілком можливо було проводити матчі. У нас цього року, як і минулого, зібралася кваліфікована та професійна суддівська бригада. Зокрема, рефері турніру литовець Йонас Дагес, міжнародні судді, серед яких досвідчені росіянин Вавілов і поляк Марек. Це люди, які обслуговують турніри вищих категорій: судили на “Вімблдоні” та “Ролан Гарросі”. Щойно з Іллічівська приїхав головний суддя турніру Всеволод Кевлич. Там він був зайнятий на Кубку Федерацій. Тож в організаційному плані ніяких несподіванок не повинно бути, а щодо спортивного, то сподіваємося на цікаву, напружену боротьбу, а переможе – найсильніший. І ще хочу згадати про вболівальників. Ми пам’ятаємо, яке зацікавлення викликав цей турнір серед львівських шанувальників тенісу минулоріч і, судячи з перших матчів нинішнього турніру, зацікавлення не зменшилося. Тож хочу подякувати вболівальникам за підтримку і ще раз запросити на корти спорткомплексу “Україна”.

– Чи співпрацюють організатори “Кубка Галичини – ВАБанку” під час проведення цього турніру з Федерацією тенісу України?

– Це складне питання. Оскільки Федерація тенісу є членом Міжнародної тенісної федерації (ITF), а також Європейської федерації, то спершу під час планування турніру, отримання дозволу, визначення термінів проведення ми консультувалися і взаємодіяли з Федерацією тенісу України, але, на превеликий жаль, на цьому все і закінчилося.

– Чому?

– Важко сказати, адже для українського жіночого тенісу цей турнір дуже важливий, просто необхідний. Тож я вважаю, що Федерація тенісу України могла би приділити більше уваги до його проведення. Уваги – не в плані організаційної допомоги, а якоїсь моральної підтримки.

– Що можете сказати про підсумок матчу Кубка Федерацій, у якому наші тенісистки поступилися німкеням?

– Матч в Іллічівську для України завершився не зовсім вдало – виграла збірна Німеччини. Хоча, вважаю, що були створені всі умови для того, щоб українська збірна змогла перемогти.

– Що саме ви маєте на увазі?

– Підготували достатньо сильну команду, правильно вибрали покриття, на якому проходив турнір. Навіть те, що перший номер німецької збірної за декілька днів до турніру відмовилася від участі… Цей фактор ослабив німецьку команду, і спершу гра йшла “очко в очко”, але у вирішальному парному матчі українки поступилися. Зрештою, я вважаю, що робити трагедії з цієї поразки не варто. Адже наша жіноча збірна – на достатньо високому рівні, як професійному, так і в рейтингу (після поразки від німкень наша збірна з 18-го місця опустилася на 21-ше – “Газета”), незважаючи на те, що не змогли перейти в першу групу. Можливо, наш турнір допоможе українській жіночій збірній у майбутньому. Адже Оля Савчук, яка минулого року брала участь у “Кубку Галичини”, цьогоріч є вже у збірній. Так, у неї ще немає достатньо досвіду, наразі вона там “запасна”, але те, що спортсменка у збірній – дуже важливо. Адже Оля перебуває у всій цій атмосфері, бере участь у тренувальних зборах. Тобто бачить це все зсередини, а не збоку. Тож я вважаю, що за цей рік тенісистка серйозно прогресуватиме.

– Хто, на вашу думку, на цьогорічному турнірі може “засвітитися”, для кого “Кубок Галичини – ВАБанку” стане поштовхом для подальших сходжень?

– Якщо відверто, то важко робити якісь прогнози. З українських тенісисток можуть “вистрілити” Катерина Авдієнко, Вероніка Литвинська, Вероніка Капшай. Зверніть увагу, що на нашому турнірі немає спортсменок, скажімо, з другої-третьої сотні (перший номер посіву займає 566-те місце у світовому рейтингу – “Газета”). І це добре, адже склад учасниць достатньо рівний, оскільки різниця у рейтингу між ними невелика. Немає такого, що одні тенісистки – з другої сотні, а інші займають якісь 500-ті чи 700-ті місця. Тож тут визначальну роль гратиме те, хто як підготувався до цих змагань.

– Наскільки реальними є сподівання на те, що за кілька років цей турнір матиме більший призовий фонд, а відтак стане престижнішим і збиратиме сильніших тенісисток?

– Це цілком реально, тому що нині в Україні є тенісистки, для яких турнір у Львові з більшим призовим фондом був би цікавим, адже вони цілком реально могли б розраховувати на перемогу в ньому. Звісно, це не спортсменки з першої сотні світового рейтингу, чи ті, що перебувають на найвищих позиціях у другій сотні, адже вони вже потрапляють або у верхні частини сітки кваліфікації, або безпосередньо в основну сітку турнірів “Великого шолома”. Тенісисткам, які перебувають нижче від цієї першої когорти, цілком під силу вигравати “25-тисячники” і змагатися на турнірах із призовими фондами 50000 та 75000 доларів США.

– Тобто в Україні є тенісистки, для яких такий турнір був би цікавим і корисним. А як щодо залагодження питань підготовки такого турніру з міжнародними організаціями, які дають дозвіл на його проведення? Чи не виникне проблем? Чи готовий Львів приймати турнір вищого рівня, ніж той, що проходить зараз?

– Думаю, з цим проблем не виникне. Адже наш турнір високо оцінюють судді та міжнародні організації. Тож питання стоятиме так: якщо ми будемо фінансово готовими провести такий турнір, то з отриманням санкції на його проведення проблем не виникне. Якщо говорити про Львів, то тутешні корти, я вважаю, дозволяють проводити турніри високого рівня. Треба здійснити лише невелику реконструкцію: можливо, поміняти сидіння, поліпшити побутові умови, адже чомусь це питання в нас, в Україні, традиційно стоїть на останньому місці. Але головне, щоб у нашій державі було кому грати на цих турнірах і кому перемагати. Лише тоді буде сенс в їх організації.

Розмовляв Захар Федорак

П`ять українок кваліфікувалися в основний турнір

На “Кубку Галичини – ВАБанку” не лише визначилися вже всі учасниці основної сітки, тобто завершилися кваліфікаційні матчі, але й відбулося кілька матчів першого кола основного турніру. Однак спершу про тих, кому вдалося пройти “сито” кваліфікації. Отже, в основну сітку змагань із кваліфікації потрапили 8 тенісисток: 5 українок (Каріна Порушкевич, Оксана Хомік, Євгенія Ступак, Юлія Устюжаніна та Дарія Козміна), 2 представниці Литви (Юлія Готовскіте та Ірина Цибіна) та росіянка (Наталья Орлова). Варто зазначити, що розпочинали кваліфікацію 29 українок, а загалом усіх спортсменок, які сподівалися пройти в основну сітку через кваліфікацію, було 42.

Відомі також імена кількох тенісисток, які потрапили вже у другий раунд турніру. На момент написання цього матеріалу вже відбулося 7 матчів першого кола. Ось їхні підсумки. Пройшли три українські “дербі”. В одному з них Ірина Бурячок здолала Юлію Пугач – 6:1, 6:3, в іншому Ксеня Токарєва взяла верх над Анастасією Слюсарчик – 6:0, 6:1, а в третьому Вероніка Литвинська виявилася сильнішою за Каріну Порушкевич – 3:6, 6:4, 6:4. Відтак у другому колі В. Литвинська, “посіяна” на турнірі під 3-м номером, зустрінеться з литовкою Іриною Цибіною, яка в першому колі здолала свою співвітчизницю – Юлію Готовскіте – 6:2, 6:4. В інших поєдинках першого кола українська тенісистка Вероніка Капшай не віддала жодного сету полячці Сільвії Недбало – 6:0, 6:0. Таким чином, вона довела, що не випадково має 7-й номер “посіву” на цьому турнірі. Суперницею Капшай у другому колі буде Токарєва. Ще одна українка – Анна Сидорська – перемогла іншу слов’янку, представницю Чехії Радану Голусову – 6:2, 6:1. І, врешті, Зіта Горанич із Угорщини у першому колі виявилася сильнішою за росіянку Ольґу Храпкову – 6:2, 6:0.

З.Ф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *