Суто львівська проблема - „Поступ“, 13 липня

|

Львівські чиновники вручну поділили ринок вивезення сміття у місті. Надихнула їх на це минулорічна критична ситуація з побутовими відходами, яку головно спричинила фірма „Абіо“. Донедавна майже половину усіх побутових відходів (а їх за місяць назбирується близько 48 тисяч м куб.) у місті вивозила згадана фірма. Як розповідає Мирослав Пастощук, начальник управління житлово-комунального господарства Львівської міськради, таку частину ринку „Абіо“ вдалося зайняти завдяки великій кількості угод, які фірма уклала в кінці минулого року, оминувши управління. Можливо, все обійшлося б, якби фірмі не забракло техніки. От тоді і настали скрутні часи у тих районах Львова, які обслуговувала фірма „Абіо“. А були це Залізничний і частково Шевченківський та Франківський райони. Інколи для вивезення сміття доводилось залучати „надзвичайників“.

Мешканці саме цих частин Львова найбільше скаржились у санепідемстанцію — сміття не вивозили декілька днів поспіль. А за санітарними нормами у холодну пору року сміття треба вивозити максимум щотри дні, у теплу — щодня, повідомив Сергій Ющенко, завідувач відділу комунальної гігієни обласної санепідемстанції. Інакше засмічені місця можуть стати розплідниками щурів та різноманітних бактерій.

Півринку сміття застрягло в одній горлянці, яка не змогла його проковтнути. Чиновники одразу надали „першу допомогу“ — забрали половину шматка і розділили між іншими фірмами, які, як сподіваються чиновники, не закашляються. Для цього виконком затвердив відповідне рішення, яке зобов`язало комунальників розірвати угоди з „Абіо“ та укласти їх з іншими фірмами, які займаються вивезенням сміття.

Як розповідає директор однієї з таких фірм, Остап Годунько, „фірми, які дозволяють собі легковажити на ринку (вивезення сміття — Авт.) вибувають з боротьби“. Пан Годунько навіть придбав ще один спецавтомобіль, аби впоратись із роботою, якої побільшало майже на третину.

Отож ринок вивезення сміття таки переділили (див. схему). І залишили „Абіо“ лише 20 відсотків. На жаль, „Поступу“ так і не вдалося сконтактувати із представниками фірми. Упродовж дня, крім охоронця, на фірмі нікого не було.

Чиновники і надалі стежитимуть за фірмою, адже і теперішня її робота ані міську владу, ані львів`ян не влаштовує. Аби ж таких ситуацій більше не траплялось і щоб не доводилось більше витягати шматки із розпухлих горлянок, чиновники зобов`язали комунальників укладати угоди лише через управління ЖКГ, яке, вивчивши можливості фірми та якість її попередньої роботи, скаже „так“ чи „ні“ новому договору про вивезення сміття. Сподіваємось, подіє.

Роман ВІНТОНІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *