Львівщина в небезпеці - „Львівська газета“, 9 липня

|

Життю багатьох мешканців Львівщини загрожує небезпека. Як повідомив під час учорашнього брифінгу керівник блоку “Наша Україна” у Львівській області Петро Олійник, на військовому складі поблизу Радехова зберігається чотири тисячі тонн небезпечного окислювача “Меланж”. Зважаючи на те, що терміни безпечного зберігання суміші давно минули, а з роками окислювач стає агресивнішим, “Меланж” може перетворитися на зброю масового знищення.

За словами присутнього на брифінгу колишнього заступника начальника управління з бойової підготовки ЗахОК, полковника Олександра Пушкаря, в Україні розміщено три склади, де зберігається окислювач такого типу. Один із таких складів розташований саме на території Львівщини, поблизу Радехова. “Меланж” – це компонент палива для ракет оперативного рівня. “Колись ракети возили на полігон і запускали. Оскільки нині такого не практикують, то не знають, що робити з окислювачем, – зазначив полковник Пушкар. – Окрім того, в Україні немає технології утилізації цієї небезпечної речовини…”

На Радехівському військовому складі кількість окислювача перевищує норму в 24 рази. “Меланж” зберігається в алюмінієвих ємностях, які ущільнені гумовими прокладками. За словами пана Пушкаря, активна суміш може роз’їсти їх, і тоді слід очікувати найгіршого – витоку назовні.

За твердженням нардепа Петра Олійника, поблизу військового складу чимало АЗС, тож, якщо трапиться витік окислювача, є небезпека його злиття з паливом. “Разом із паливом ця суміш найбільш небезпечна, оскільки може знести все”, – зазначив він. До слів нардепа полковник Пушкар додав, що навіть не дуже велика доза “Меланжу” стає вибухонебезпечною, що може призвести “до руйнування на досить великій території та масового отруєння”.

З огляду на це нашоукраїнець Петро Олійник закликав узяти цю проблему під громадський контроль, “поки ще не пізно”. Наразі не відомо, як саме її вирішуватимуть, оскільки з технологією утилізації такого компоненту обізнані лише зарубіжні спеціалісти…

Загалом проблеми, пов’язані з військовими складами, можна назвати “номер один” в Україні. Після катастроф у Новобогданівці й Артемівську почався справжній ажіотаж навколо військових складів. Зокрема, на Львівщині, за словами пана Олійника, завдяки громадським заявам, почали активно вивозити боєприпаси з перевантажених Яворівського та Брюховецького складів. П. Олійник зазначив, що, справді, саме завдяки громадському контролю відбулися певні зрушення у вирішенні цієї проблеми.

Як стверджує нардеп, на Брюховецькому складі із 73 вагонів снарядів нині залишається лише сім. Вивіз боєприпасів почали і з Яворівського складу, хоча вивозять їх у Броди, на склад, який “зовсім до того не підготовлений”.

Опісля приголомшуючої новини про окислювач “Меланж” Петро Олійник спільно з Олександром Пушкарем висловили побоювання щодо ймовірних кадрових змін у Західному оперативному командуванні. За словами пана Олійника, в нього є інформація, що на вакантне місце заступника командувача ЗОК по зброї, яке донедавна обіймав генерал-майор Володимир Попович (котрий потрапив під скорочення), буде призначено генерал-лейтенанта Костіва, який досі був заступником командувача Південного оперативного командування.

Слід зазначити, що пан Костів є одним із тих, кого звинувачують у вибухах у Новобогданівці й Артемівську. Також пан Костів вісім років відповідав безпосередньо за військовий склад у Новобогданівці. Вважають, що його переведення з ПОК у ЗОК є своєрідним покаранням… За словами Олександра Пушкаря, генерал-лейтенанта Костіва переводять до Львова на посаду полковника, але, згідно з наказом міністра оборони, такого не може бути, щоб призначали з вищим званням на нижчу посаду. “В цьому випадку зробили виключення, оскільки Костів комусь потрібний і вигідний, – зазначив він. – Його перевели сюди, бо в нас ще нічого не вибухало…”

Такі військові кадрові пертурбації Петро Олійник порівняв із реформуванням Збройних сил, яке “пропихає” міністр оборони Євген Марчук і проти якого активно борються нашоукраїнці.

Петро Олійник нагадав присутнім на брифінгу нещодавню акцію, організовану “Нашою Україною”, яка проходила під гаслом “Так – добробуту, ні – диктатурі!” За словами пана Олійника, “НУ” змусив уряд Януковича повернути в український бюджет 8 мільярдів гривень. “На жаль, армії перепало додатково лише 270 млн. грн. із тих коштів, – зазначив він. – Це надзвичайно мало, якщо врахувати, що лише ЗОК потребує близько 500 млн. грн. на житло для військовиків…”

– Водночас 80 млн. грн. виділено лише на будинок адміністрації президента на вулиці Банковій, – зазначив нардеп. .

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *