Мінімальна перемога підприємців - „Львівська газета“, 8 липня

|

Останніми роками ведення бізнесу на Львівщині стає рівнозначним банкрутству. Не встигають ущухнути старі скандали з дійовими особами підприємці-чиновники (читай – податківці), як з’являються нові. Причому завжди в цих скандалах фігурують підприємства з іноземними інвестиціями. Таке враження, що згодом Львівщина взагалі залишиться без зовнішніх інвестицій – і нові інвестори не прийдуть, та ще й старі “повтікають”.

Тим часом про “втечу” серйозно думають західноєвропейці, які інвестують львівські підприємства легкої промисловості, в основному текстильні. Як уже писала “Газета”, в середині червня тим підприємствам, які працюють на основі давальницької сировини, податківці відмовилися підписувати податкові векселі. Внаслідок цього нерозмитнені вантажівки стоять на кордоні днями, а то й тижнями, що завдало компаніям значних збитків. “За кожен день простою наша фірма втрачає 100 тисяч доларів”, – розповів Олег Яницький, директор фірми Sika Footwear.

Щоправда, в понеділок представники податкової наголосили, що цю проблему буде вирішено. “В суботу в податковій відбулася спільна колегія з митниками, на якій розробили спеціальні заходи і “сьогодні (понеділок, 5 липня – “Газета”) видачу векселів відновлять”, – розповіла на спільній колегії представників Львівської облдержадміністрації, ДПА у Львівськії області та підприємців заступник голови Державної податкової адміністрації у Львівській області Надія Римарська.

Проте в понеділок видачі векселів не відновили. Натомість, у вівторок у другій половині дня ситуація почала налагоджуватися. “Загалом справа нарешті зрушила з місця, проте до вирішення проблеми ще далеко”, – розповів “Газеті” керівник західноукраїнського комітету Європейської бізнес асоціації Андрій Бейзик. За його словами, двом підприємствам у вівторок векселі таки підписали. “Зокрема компанії, яка розташована в Кам’янсько-Бузькому районі, місцева податкова вексель підписала. Податківці повідомили, що надійшли відповідні вказівки зі Львова, – сказав він. – Натомість львівським підприємствам векселів не підписують”. Усе це можна назвати мінімальною перемогою бізнесменів, які довели, що, незважаючи на будь-які перешкоди, завжди можна довести свою правоту. Адже, спільні їхні дії призвели до того, що ситуація нарешті починає покращуватися.

Але, “якщо всім підприємствам не підписуатимуть векселів, то в четвер ми ініціюватимемо ще одне засідання в ЛОДА”, – повідомив Андрій Бейзик. Окрім того, Європейська бізнес асоціація скерувала низку листів до державних структур. “Ми надіслали листи на ім’я голови ДПАУ, в Міністерство економіки, Державну митну службу та першому віце-прем’єрові. Сподіваємося, що вже до кінця тижня буде якась реакція, хоча б у письмовому вигляді”, – розповіла “Газеті” Анна Дерев’янко, представник Європейської бізнес асоціації.

Як уже писала “Газета”, починаючи з 19 червня Львівська обласна податкова припинила підписувати податкові векселі, без яких розмитнення вантажів є неможливим. При цьому, якщо раніше вексель із “автографом” податківця можна було отримати впродовж одного дня, то тепер цей процес сильно розтягнули, і, що найголовніше – “на невизначений період”, оскільки податківці довгий час утримувалися від будь-яких пояснень своїх дій. “Був усний наказ із Києва – не підписувати. Лише так нам коментували ситуацію податківці”, – розповідали бізнесмени. Проте, згідно з українським законодавством, обов’язковим є підписання векселів у день їх подачі.

Зазначимо, що такі проблеми виникли лише у львівських компаній. “В інших регіонах України підписувати векселів не припиняли”, – зазначають представники Європейської бізнес асоціації, членами якої також є підприємства в Києві, Донецьку, Харкові.

Звичайно, тижневі простої установ викликали занепокоєння інвесторів – представників Німеччини, Данії, Швеції, Шотландії. Більшість із них розглядають можливість згортання свого бізнесу. А це – близько 30 підприємств, на яких працює понад 10 тис. осіб.

Усі ці підприємства займаються своєю діяльністю в Україні вже не перший рік, але проблеми почали з’являтися тільки тепер. Так, черги нерозмитнених вантажівок уже можна було спостерігати на початку цього року. Справа в тому, що Західна регіональна митниця почала по-інакшому класифікувати крій, який підприємці ввозять як давальницьку сировину. Натомість через прийняті зміни крій почали класифікувати як готовий одяг, що вимагало сплати всіх митних зборів і податків. Щоправда, цю проблему вирішили доволі швидко. Нині норми щодо класифікування крою розробляють на рівні Кабінету Міністрів.

“Щоразу, коли ми робимо крок уперед, потрапляємо у велику яму. І таке враження, що кожного разу ця яма все більша й більша”, – наголосив один із підприємців-членів Європейської бізнес асоціації.

Проте класифікацією крою й видачею векселів проблеми підприємств легкої промисловості не закінчуються. В багатьох виникли проблеми ще й із відшкодуванням податку на додану вартість. “Таке враження, що ми тут не потрібні. В той час, як Львівщина намагається залучити нові зовнішні інвестиції, не робиться нічого для того, щоб утримати старі”, – наголошують інвестори.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *