Податкова відлякує інвесторів - „Львівська газета“, 6 липня

|

Із початку минулого місяця львівські підприємства з іноземними інвестиціями опинилися в патовій ситуації. Через непорозуміння з податківцями регіональні підприємства легкої промисловості на кілька тижнів припинили роботу. Як наслідок – інвестори мають намір згортати свої програми. Річ у тому, що ДПА у Львівській області припинила відшкодування ПДВ, що вже завдало значних збитків підприємцям, і затягує процедуру видачі податкових векселів, наслідком чого стала неможливість розмитнення вантажів.

Така ситуація викликає занепокоєння бізнесменів. Відповідно, вчора за ініціативи Західноукраїнського відділення Європейської бізнес асоціації (об’єднує іноземних інвесторів, які мають бізнес у західних областях України, до неї входить близько 300 підприємств) у Львівській облдержадміністрації відбулося засідання, на якому львівські підприємці вимагали пояснень причини таких “новацій”, які в майбутньому лише шкодитимуть економіці регіону.

Проблеми підприємців заслухали заступник голови ЛОДА Степан Лукашик, який очолив засідання, представники Львівської торгово-промислової палати, а також спеціально запрошені представники Державної податкової адміністрації та Західно-регіональної митниці.

Представник Європейської бізнес асоціації відразу окреслив фабулу головної проблеми, яка й зібрала присутніх. За його словами, починаючи з 19 червня Львівська обласна податкова припинила підписувати податкові векселі, без яких розмитнення вантажів є неможливим. При цьому, якщо раніше вексель із “автографом” податківця можна було отримати впродовж одного дня, то тепер процес дуже розтягнули, і що найголовніше – “на невизначений період”. Попри те, що, згідно з українським законодавством, податківці зобов’язані підписувати векселі в день їх подачі.

Проте тепер перед тим, як підписати вексель, податківці викликають керівника підприємства на так звані “персональні розмови”. “Коли ми зверталися за поясненнями, звучала відповідь: “Усна вказівка з Києва – не підписувати”, – наголосив підприємець.

– Чи можна чіткіше описати процедуру видачі векселів та уникнути виклику керівників? – пролунало запитання до заступника начальника ДПА у Львівській області Надії Римарської.

Пані Римарська вирішила відразу взяти “бика за роги”, наголосивши, що цю проблему вирішено ще в суботу, чим викликала обурення серед присутніх підприємців, які наголосили, що “вранці векселів ще ніхто не видавав”. Зробивши спробу виправдатися, пані Римарська зауважила, що в суботу в податковій відбулася спільна колегія з митниками, на якій розробили спеціальні заходи, і “сьогодні (5 липня – “Газета”) видачу векселів відновлять”. Окрім того, за словами пані Римарської, знято й “усний мораторій видачі”.

Опісля Надія Римарська пояснила, що проблема з векселями виникла через указ президента від 26 червня, в якому йдеться саме “про мінімізацію їх видачі”.

На одну мить здалося, що проблему вичерпано, й усі зібралися даремно. Проте монолог пані Римарської перервав директор ВАТ “Троттола” Ярослав Рущишин, який попросив детально роз’яснити, які саме заходи розроблено на спільній колегії. “Видачу векселів потрібно знову повернути до одного дня, – наголосив він. – Якщо цю процедуру затягувати, то вексель втрачає силу, оскільки його видають, враховуючи чинний курс валют”.

Окрім того, підприємці почали вимагати, щоб узгодили і час видачі. За їхніми словами, “вексель приносиш у податкову вранці, а його можуть підписати і о сьомій годині вечора, хоча митниця вимагає пред’являти його лише до третьої години”. Також пан Рущишин поставив запитання, чому не видають виписок про те, що підприємець здав вексель.

Варто зазначити, що отримати будь-яку детальнішу інформацію від Надії Римарської не вдалося. Тому майже всі присутні, крім кількох осіб, дружно змирилися з цим і повірили представниці ДПА на слово…

Не менш болючим для підприємців є проблема повернення податку на додану вартість. За словами Юрія Арабського, представника консалтингової фірми, якщо й надалі не відшкодовуватимуть ПДВ, то “заманити” в Україну західного інвестора, і навіть втримати чинних буде дуже важко. “Чи й надалі не повертатимуть ПДВ?” – звернувся він до Надії Римарської. Даючи відповідь, вона наголосила, що наразі триває мобілізація коштів у бюджет, і найближчим часом відшкодування ПДВ не буде.

– Виглядає на те, що треба зупинятися до виборів, – підсумував Ростислав Рущишин.

Наприкінці засідання “розговорився” і Степан Лукашик, який зауважив, що коли працюють на результат, то виникають певні проблеми, які потрібно вирішувати спільно. “Вважаю, і зазначені проблеми усунемо”, – наголосив він.

Уляна Куйдич, Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *