У ніч на Івана Купала... - „Високий замок“, 6 липня

|

Завтра, 7 липня, свято, у відзначенні якого багато магічної обрядовості – Івана Купала (або Купайла). Два століття тому його було визначено як Різдво Святого Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна (у народі ще казали Івана Хрестителя).

Свято Івана Купала полюбляє молодь. У ніч на 7 липня хлопці розпалюють багаття і стрибають через нього. Дівчата плетуть вінки та кидають на ріку – хто вінок підбере, той і суджений. А ще “шукають” цвіт папороті, яка начебто розцвітає саме у чарівну купальську ніч і віщує велике багатство. Усі ці традиції прийшли з давнини: українці пов’язували їх з вірою в магічну силу вогню, води і рослин, які виявляються саме чарівної купальської ночі.

У давнину люди казали, що, перестрибуючи на Івана Купала через вогонь, можна очиститися від захворювань (аж від 40 недугів!) і від чаклунства. З уявою про очисну силу купальського багаття був пов’язаний звичай спалювати на ватрі одяг хворих дітей чи немолодої хворої людини. Традиційно селяни протягом року зберігали попіл від цього вогню як ліки від заразних захворювань.

Майже скрізь у день Івана Купала купалися у річках, озерах, качалися по росі, парилися в лазнях. До схід сонця треба було вмитися росою. Вірили, що ця роса дуже корисна для того, хто мріє зберегти красу і вилікувати захворювання шкіри. Росу “черпали”, розстеливши в полі, найчастіше в житі, полотно, а коли воно намокло – видушували вологу і використовували її потім для лікування очей. Саме ж вологе полотно висушували й впродовж року прикладали до хворих ділянок шкіри. Був звичай мити голову відваром іванівських трав. Казали, від цього не тільки добре буде рости волосся, а й не болітиме голова. В іванівських травах купали дітей – щоб росли здоровими. А воду після миття волосся та дитини обов’язково виливали під калиновий кущ… Квітам і травам, зібраним у цей день, приписували магічні властивості. Пам’ятаєте – “На Івана-Купала зілля копала”? Особливо шанували полин – ця рослина мала оберігати від чаклунства. Цікаво, що в усіх цих віруваннях є частка правди. Дослідники, які вивчали купальські звичаї, зазначали, що саме в період літнього сонцевороту (тобто тоді, коли відзначається Івана Купала) рослини справді набувають найбільшої якості і фармакологічної цінності: сучасні наукові терміни збору лікарських рослин відповідають традиційним.

Галина МИЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *