Ласий шматок для податкової - „Львівська газета“, 5 липня

|

Схоже, не скоро вдасться провести повноцінну санацію ВАТ “Львівський завод “Автонавантажувач” (ВАТ “ЛЗА”), який визнано банкрутом ще в 2001 році. Після того, як у процедуру оздоровлення та відновлення платоспроможності підприємства почала втручатися податкова інспекція, йому пророкують долю сумнозвісного ВАТ “Кінескоп”.

Слід зазначити, що ухвалою суду від 27.12.2001 року ВАТ “ЛЗА” введено в процедуру санації у зв’язку з визнанням його боржником. Керівником санації з 2002 року був Любомир Лепеха, який із невідомих причин потрапив у немилість податківців, що вирішили самотужки провести контроль над санацією занепалого підприємства.

Уже 20 квітня цього року вони надіслали до Господарського суду Львівської області клопотання з проханням замінити керуючого санацією з посиланням на те, що “до кінцевого строку залишається невеликий термін, а план санації не виконується”. Крім того, вони зажадали залишити чинним арешт майна боржника, накладений Сихівським судом за позовом саме міської ДПІ. Під клопотанням, окрім начальника ДПІ у місті Львові, підписалися й інші кредитори підприємства, зокрема МПП “К.І.К”, ЛМПК “Львівводоканал”, ПП “Венера” й інші.

Незважаючи на намагання залишити Любомира Лепеху на посаді керуючого санацією, суд призначив нового “арбітражного керуючого, ліцензованого спеціаліста Ростислава Гвоздюка”.

Як повідомив “Газету” представник одного з кредиторів ВАТ “ЛЗА” Валерій Борис, у свою чергу, попередній керуючий оскаржив ухвалу Господарського суду в місцевому суді Франківського району Львова. За його словами, новий керуючий Ростислав Гвоздюк, посилаючись на ухвалу Господарського суду, вирішив провести збори кредиторів ВАТ “ЛЗА”, які, за попереднім повідомленням, мали відбутися 2 серпня. “Незрозумілим залишається зміст телеграм, надісланих кредиторам після повідомлення, – зазначив він. – У першій ідеться про те, що дату проведення зборів кредиторів, зазначену в повідомленні слід читати: 2 липня 2004 року, а в іншій телеграмі йшло підтвердження дати 2 серпня”.

Незважаючи на таку плутанину, яку пан Гвоздюк пояснював як “проста опечатка”, в п’ятницю, 2 липня, на підприємстві зібралися майже всі кредитори, які, за їхніми словами, прийшли вирішувати важливі питання, пов’язані із санацією.

Прибули на так звані збори й державні виконавці відділу ДВС Залізничного районного управління юстиції в місті Львові, аби зачитати постанову про відкриття виконавчого провадження, яка передбачає примусове виконання ухвали Франківського суду про забезпечення позову. Відповідно до ухвали, суд постановив заборонити Ростиславові Гвоздюку здійснювати прийом повноважень керуючого санацією, а Любомирові Лепеху – їх передавати. Крім того, суд заборонив проводити збори кредиторів до “вирішення спору по суті”.

Найбільше зачитана ухвала обурила представників податкової інспекції. У коментарі “Газеті” вони наголосили, що, відповідно до Цивільного процесуального кодексу, винесена ухвала підлягає скасуванню, оскільки “у цьому випадку вона стосується осіб, яких навіть не запрошували на судове засідання…”

На думку представника ДПІ у місті Львові Дмитра Пеція, ця ухвала лише завдає шкоди інтересам підприємства. За його словами, суд чомусь узяв на себе право заборонити проведення зборів, адже, згідно із законодавством, “це є невід’ємне право кредиторів – проводити збори”. “Цього права не може вилучити або позбавити якийсь державний орган, у тому числі суд, – наголосив він. – Сьогодні ж приїхали кредитори, яких просто грубо ознайомили з документами суду, а також – із документами виконавчої служби, які є незаконними”.

“Тут організували шоу із залученням виконавчої служби, яка виконує чиєсь замовлення”, – не припиняв обурюватися представник ДПІ. За його словами, зрозуміло, що в один день не виносять ухвали суду, позову й постанови виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження…

Більшість із присутніх, як не дивно, цього дня вперше на власні очі побачили нового керуючого, від моменту призначення якого минув уже місяць. Вибравши відповідний момент, вони зажадали від 25-річного керівника різноманітних пояснень, на які той відповідав досить невпевнено. “Ти непоганий і розумний хлопчик, – наголосила одна з присутніх жінок-кредиторок, – але вибрав не ту дорогу для кар’єри…”

Бачачи, що ситуація нагнітається, податківці зробили численні спроби перервати перехресний допит, який влаштували люди панові Гвоздюку. Його зміг припинити лише держвиконавець, який укотре почав зачитувати постанову Франківського суду.

Незважаючи на всі словесні перепалки, представник ДПІ Дмитро Пецій усе ж наголосив, що протистояння на заводі немає, а є “наше бажання як кредиторів отримати свій борг і оздоровити підприємство”. За його словами, через неналежне проведення санації борг зріс майже удвічі, а це вже про щось свідчить…

Як зазначив адвокат ВАТ “ЛЗА” Павло Гев’як, борг дійсно збільшився, але внаслідок приєднання дочірніх підприємств, що передбачав план санації. “Їх ліквідовано, а всі їхні активи й пасиви перейшли на ВАТ, і з ними – всі борги, – наголосив він. – Щоправда, ніхто не заперечить, що відбувається погашення боргу…”

За твердженням пана Гев’яка, заборгованість зростає через те, що на заводі не припиняються арешти, ініційовані податківцями. Щодо дій Господарського суду, то, на думку пана Гев’яка, складається враження, що він просто підконтрольний ДПІ. Крім того, адвокат ВАТ “ЛЗА” звинуватив податківців у тому, що вони чинили тиск на кредиторів, які підписалися під клопотаннями, надісланими в Господарський суд. “Для прикладу, ЛМКП “Львівводоканал” підписався тому, що органи податкової інспекції там відкрили кримінальну справу і є бюджетний борг понад 8 млн. грн., – зазначив він. – ДПІ хоче взяти під контроль санацію, поставити свого керуючого та розпочати продаж майна. Тим часом арешти за позовами податкової просто відкличуть, і все піде за сценарієм, який мав місце на ВАТ “Кінескоп”.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *