Ринки мають заплатити - „Поступ“, 5 липня

|

Чотирнадцять тисяч кв. м львівської землі використовують задурно. Як з`ясувалося, 14 міських ринків, серед яких два найбільших — „Південний“ та „Краківський“, не сплачують міській громаді ні копійки за розміщення своїх джерел прибутків на землях громади. Таку заяву на засіданні міськвиконкому зробив начальник міського управління торгівлі Михайло Задорожний. За його словами, через те, що вони не врегулювали земельні відносини з мерією, міський бюджет не дораховується великих сум, які були б незайвими для львівської господарки.

Хоча заступник міського голови з питань містобудування та землеустрою Василь Лозинський каже, що заяви голослівні, оскільки ринки таки сплачують земельні податки. За його даними, „Південний“ перераховує за землю близько 335 тисяч грн на рік, Краківський — 400 тис. грн. Проте ці суми, зауважують інші члени виконкому, податківці нараховують, так би мовити, на око. Якби гроші рахували від реально зайнятих територій, згідно з усіма відповідно оформленими документами, в бюджеті міста було б значно більше коштів. На думку секретаря міської ради Зеновія Сірика, ринки тому не поспішають виготовляти земельних документів, що суми, які вони мали б платити, узгодивши землекористування з мерією, були б значно більші, аніж ті, які вони платять нині. Та дозволити ринкам законно користуватися землею львівської громади, за його словами, мерія зможе, якщо ринки заплатять заборговані за минулі роки гроші. Наприклад, щодо ринку „Південного“, то за словами Сірика, львівські депутати минулої каденції пропонували ринку оформити з містом земельні відносини, а відтак сплатити заборговані гроші за користування землею. Проте дирекція „Південного“ на ухвалу досі не відреагувала.

Але щоб вирішити проблему з ринками загалом, на думку заступника міського голови з питань промисловості та підприємництва Володимира Яніва, треба передовсім створити Концепцію розвитку ринків міста, яка б мала показати, скільки місту потрібно ринків, яких і де саме. Бо, наприклад, нині в місті діє 40 найрізноманітніших ринків, які сплачують щороку до міської скарбниці приблизно 5 млн грн ринкового збору.

Проте навіть така кількість усі потреби львів`ян не задовольняє. Місту, як зауважив Михайло Задорожний, потрібен ринок, на якому б торгували живністю. Крім того, за словами Володимира Яніва, Львів має необхідність в комунальному ринку, на якому б торгували лише сільгосппродукцією. „Нині на ринках склалася така ситуація, що бабусь, які привозять на базари продукцію зі своїх городів, витісняють перекупники. Вони змушують селян віддавати товар майже за безцінь, щоб потім збагатитися“, — каже Володимир Янів. Для вирішення проблеми функціонування ринків у Львівській міськраді створять спеціальну комісію, яку пан Янів і очолить.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *