Ярослав Кашуба: “Усе повинно робитися для молодої людини, а не якоїсь структури” - „Львівська газета“, 5 липня

|

Розмова з Ярославом Кашубою, начальником головного управління у справах сім’ї та молоді ЛОДА

(Архів “Газети”)

Кожен знає про те, що молодь нині потребує особливої підтримки та допомоги з боку держави. Тим паче, що, згідно зі статистичними даними, незважаючи на зменшення чисельності населення у Львівській області, значення молоді в загальній структурі суспільства зросло. На що можуть розраховувати молоді люди, яким є характер молодіжної політики в області – про це в розмові з начальником головного управління у справах сім’ї та молоді ЛОДА Ярославом Кашубою.

– Пане Ярославе, які зміни відбулися в молодіжній політиці нашої області за той час, що ви очолюєте управління?

– Головне управління у справах сім’ї та молоді спільно з представниками лідерів молодіжних організацій, представниками молодіжної громадськості розробило концепцію молодіжної політики Львівської області. Згідно з цим документом, ми працюємо за такими основними напрямками: забезпечення гарантій у галузі освіти, праці, підтримка молодої сім’ї, робота із сільською молоддю, патріотичне виховання молоді, відпочинок та оздоровлення дітей, сприяння розвитку молодіжних організацій, міжнародна молодіжна співпраця, підтримка розвитку молодіжного підприємництва.

Проаналізували ситуацію і бачимо, що нам потрібні спеціалізовані структури для кожного напрямку. Тому працюємо над створенням центрів при управлінні.

– Чи досягнуто якихось конкретних результатів?

– Наразі при управлінні функціонує система центрів соціальних служб для молоді. Створено методичний центр при управлінні, чого, до речі, немає в інших регіонах України. Також діє центр підтримки сім’ї – структура, яку ми створили, аби розвивати модель альтернативної опіки над дітьми.

Важливий напрямок нашої діяльності – робота з молодими науковцями. Для держави загалом важливо знати, який молодий науковий потенціал у неї є, чого від нього можна очікувати. Адже є багато цікавих розробок, які можна втілювати в життя.

Створено також ресурсно-інформаційний центр, один із напрямків роботи якого – створення молодіжного інформаційного веб-порталу. Наразі його формують, і я маю надію, що із серпня він почне функціонувати. Веб-портал подаватиме інформацію про перебіг реалізації молодіжних програм на території Львівщини, про молодіжні громадські організації та їхню діяльність. Він також міститиме цікаві та корисні дані, короткі новини зі сфери культури, спорту. На ньому розміщуватимуть рекламу різноманітних заходів та акцій, що відбуватимуться найближчим часом.

– На яких проблемних моментах управління зосереджує увагу передовсім?

– Важко сказати, що є першочерговим. Головне в роботі управління – це молода людина. Усе повинно робитися для неї, а не для якоїсь структури, якій це було б вигідно. Ми проаналізували та зробили висновки, що наразі молодь найбільше хвилює працевлаштування, житло, дозвілля. Стосовно проблеми житла, яка є однією з найгостріших, то втілюємо проект “Молодіжне житлове будівництво”. З обласного бюджету щорічно виділяють 1847 тис. грн. на кредити для молодих сімей. Домовилися з п’ятьма банками, які “підтягнулися” під ці кредити. Через ці банки молоді люди під мінімальні відсотки отримуватимуть житло. Впродовж року такі державні пільгові кредити можуть отримати не більше 50 молодих сімей. А кількість охочих щороку зростає.

– Чимало студентів хочуть працювати, особливо влітку. Як ваше управління допомагає їм у цьому?

– При управлінні функціонує спеціалізована структура – Молодіжний центр праці, який займається працевлаштуванням студентів. Молода людина приходить, залишає своє резюме, а центр шукає працедавця та домовляється з ним. Молодь може виконувати як кваліфіковану, так і некваліфіковану роботу.

– На ваш погляд, чи достатньо активними є молоді львів’яни?

– Вони дуже активні. За ті шість років, що я працюю начальником управління, молоді люди дуже змінилися – стали доволі цілеспрямованими. Якщо колись дух романтики, революційних змагань тягнув робити щось просто так, без особистої вигоди, то тепер усе роблять за гроші, за певні блага тощо.

Молодь знає, що тато й мама допоможуть, проте треба сподіватися на власні сили. Як і колись, “плечі” допомагають, але вже не так. На свою голову, вміння та розум слід розраховувати завжди.

Якщо ж розглядати нашу молодь із погляду політичної активності, то тут теж відбулися зміни. Раніше для молодих людей політичне питання було одним з основних. Нині ж на першому місці – навчання, праця та відпочинок.

Розмовляла Віра Карпінська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *