У моді економісти і правники - „Поступ“, 5 липня

|

У львівських вищих навчальних закладах настає гаряча пора — пора вступних іспитів. Охочих гризти граніт науки впродовж п`яти-шести років у найпрестижніших університетах Львова, як завжди, багато. Але, звичайно ж, судилося туди потрапити не всім. Отже, „Поступ“ вирішив поцікавитись, які факультети цього року є найпривабливішими для абітурієнтів.

Незважаючи на те, що Міносвіти цьогоріч вирішив зменшити держзамовлення на економічні та правничі спеціальності, скажімо, у ЛНУ імені Франка найпопулярнішими факультетами все ж таки залишаються економічний, юридичний, факультет іноземної мови та факультет міжнародних відносин.

Цьогорічне державне замовлення на бюджетну форму навчання на економічному факультеті цього внз — 193 місця, а кількість поданих документів станом на друге липня становила не мало не багато 346, на платну форму навчання — 557 і 493 відповідно. Держзамовлення на безкоштовне навчання на юридичному факультеті — 145 місць, а охочих поступити –на сотню більше. Факультет іноземної мови в наступному році готуватиме 150 студентів-бюджетників, проте охочих там навчатися майже вдвічі більше. А от набір на платну форму навчання (335), навпаки, вдвічі менший від кількості поданих документів. Факультет міжнародних відносин забезпечить безкоштовним навчанням 95 студентів із 159, проте для платників держзамовлення доволі втішне — 405 місць і наполовину менше поданих документів.

У Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького, як завжди, найбільший конкурс на факультет лікувальної справи. Відповідно держзамовлення також найбільше — 130 місць. До другого липня на лікувальну справу було подано 152 документи на вступ. Крім того, популярними є стоматологічний та фармацевтичний факультети. Найменша кількість абітурієнтів бажає здобувати освіту на факультеті сестринської справи — на 10 вакансій було подано документи лише одного абітурієнта.

Як повідомили у приймальній комісії Українського державного лісотехнічного університету, у цьому році скорочується набір на напрями підготовки „Менеджмент“ (на 4 місця) та „Економіка і підприємництво“ (на 1 місце). Попитом користується „Дизайн“ та „Ландшафтна архітектура“. Новим напрямом у цьому році є „Комп`ютерні науки“, держзамовлення тут поки що лише 10 місць.

Термін подачі документів у вищезгадані університети не закінчився, проте, як видно, найпопулярнішими вже протягом багатьох років залишаються одні і ті ж факультети. Університети продовжують „продукувати“ економістів, тоді, як інженерів у країні давно не вистачає. Наприклад, в Українському державному лісотехнічному університеті на напрямі підготовки „Інженерна механіка“ є недобір — 38 заяв на 60 місць.

Уляна ЛИБА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *