Курортний скандал - „Львівська газета“, 1 липня

|

В Україні розгортається ще один скандал, пов’язаний із діями ДПА. Цього разу успішне підприємство Трускавця, ЗАТ “Трускавецькурорт”, який є одним із найбільших платників податків Львівщини, заявляє про тиск із боку представників ДПА та міської влади з метою довести його до банкрутства. Зазначимо, що минулоріч “Трускавецькурорт” назвали серед найкращих платників податків регіону.

Скандал уже вийшов за межі області, про нього навіть говорили в парламенті. “Віктор і Сергій Медведчуки ініціюють численні невмотивовані перевірки “Трускавецькурорту” податковою інспекцією Львівської області”, – заявив із парламентської трибуни народний депутат Олександр Стоян. Як повідомляють “Українські новини”, за словами пана Стояна, Медведчуки неодноразово ініціювали продовження термінів податкових перевірок “Трускавецькурорту”. Він стверджує, що мета цих дій – довести “Трускавецькурорт” до банкрутства та передати підприємство в державну власність для подальшої приватизації на свою користь. “Медведчуки накинули оком на “Трускавецькурорт”, – переконаний Олександр Стоян.

Слова пана Стояна підтверджують і керівники “Трускавецькурорту”. “Все робиться для того, щоб поставити підприємство на коліна, – розповів “Газеті” заступник генерального директора з медичної роботи ЗАТ “Трускавецькурорт” Володимир Яцюк. – Із листопада минулого року безперервно тривають перевірки з боку органів податкової адміністрації”.

Пан Яцюк розповів, що перша перевірка, ініційована Трускавецькою ДПІ, була плановою. “Представники податкової не виявили жодних порушень у роботі ЗАТ, але після того, за наказом ДПА у Львівській області, була ще одна. Знову жодних порушень не виявили. Однак із подачі голови ДПА у Львівській області перевірку, хоча на це немає жодних логічних пояснень, продовжено на 60 робочих днів. Це просто “наїзд”! Усе це роблять із подачі міського голови Трускавця й осіб, чиї прізвища озвучив Олександр Стоян”, – вважає пан Яцюк.

Щоправда, самі податківці спростовують твердження про те, що перевірки є безпідставними, а підприємство працює без порушень. “ЗАТ “Трускавецькурорт” користується пільгами на сплату певних податків, стверджуючи, що його наділено статусом закладу охорони здоров’я. Однак у результаті перевірок товариства податковими органами встановлено помилковість застосування платником окремих пільг. Так, перевірка правомірності заявлення пільг на земельний податок як закладу охорони здоров’я встановила, що товариство користувалося ними незаконно, – повідомили “Газету” у прес-службі ДПА у Львівській області. – Правомірність дій податкових органів щодо визначення сум податкового зобов’язання стосовно податку за землю підтвердили в судовому порядку. Так, суди встановили, що, відповідно до свого статуту та нормативно-правових актів України, ЗАТ “Трускавецькурорт” не належить до закладів охорони здоров’я. Зокрема, 10. 06. 04 Вищий господарський суд України прийняв постанову у справі за позовом ЗАТ “Трускавецькурорт”, якою підтримав позицію податкової інспекції з цього питання та підтвердив правомірність нарахування ЗАТ сум податкового зобов’язання щодо земельного податку”.

Натомість представники “Трускавецькурорту” заперечують ці звинувачення. “Податківці по-різному трактують однакові факти з приводу різних підприємств, – каже Володимир Яцюк. – Так, до діяльності санаторію “Карпати”, до якого має стосунок мер Трускавця, не виникає жодних запитань”.

При цьому керівництво “Трускавецькурорту” обурене діями податківців: “Вони приходять пізно ввечері, опечатують продовольчі склади, через що не може працювати кухня. Наступного дня з’являються десь о 9-10 годині, а в нас о пів на дев’яту ранку має бути сніданок. Звісно, це викликає незадоволення хворих. Окрім того, представники можуть з’явитися посеред ночі й вимагати у хворих документи, які підтверджують їхнє перебування в санаторії. Хоча всі ці дані можна перевірити в реєстратурі, й будити пацієнтів серед ночі не обов’язково. Ще один факт: податківці можуть ні з того ні з сього зупиняти наші машини з продукцією. Так, у п’ятницю на чотири години затримали авто, яке везло до санаторію кисломолочні продукти. Все роблять тільки для того, щоб поставити підприємство на коліна”, – розповів заступник гендиректора “Трускавецькурорту”.

Як уже зазначалося, ЗАТ “Трускавецькурорт” є одним із найуспішніших підприємств регіону. “У 2003 році ми сплатили до бюджетів різного рівня податків на суму 17 млн. грн. Це майже в шість разів більше, ніж отримали від такихпідприємств разом, – розповів В. Яцюк. – Претензії фіскального органу до нашого товариства виглядають щонайменше дивними хоча б з огляду на той факт, що підприємство у 2003 році визнали найкращим платником податків, воно отримало відповідну нагороду з рук тодішнього керівника ДПА у Львівській області Сергія Медведчука. Звісно, всі зазіхають на прибуткове підприємство, були б ми збитковими, жодного інтересу не виникало б”.

До речі, земля й нерухомість у Трускавці – чи не найдорожчі в Україні. Так, експерти зазначають, що від минулого року в місті посилено скуповують землю за шаленими цінами. Щоправда, нотаріуси зауважують, що з’ясувати вартість землі фактично неможливо. “Люди насправді рідко називають нам реальні цифри. Вони кажуть одну ціну, хоча насправді вона зовсім інша. Відтак, навіть якби я й назвала якісь цифри, то вони все одно нічого вам не дадуть”, – розповіли нещодавно “Газеті” в одній із нотаріальних контор області. Як стверджують місцеві підприємці, ціна за квадратний метр торгової площі становить від 500 до 1000 доларів США. Ціна землі, залежно від місця розташування, – від 5 до 10 тисяч доларів за “сотку”.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *