Квартира на щастя - „Молода Галичина“, 1 липня

|

Якби хтось спробував поцікавитися, чого найбільше бажає молода сім’я, і провів опитування під стінами палаців щастя, то не здивувався б відповідям. Усі хочуть жити окремо від батьків і мати власну квартиру. Але, як відомо, у Львові житлове будівництво ведеться погано. Як поінформував Василь Лозинський, у грудні цього року буде здано в експлуатацію сорокаквартирний будинок за програмою молодіжного житлового будівництва.

За словами директора Львівського регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному будівництву Віктора Буряка, за попередні чотири роки за тією програмою в експлуатацію було здано лише 78 квартир у всій області, а минулого – 70. За останні п’ять років фонд уклав 208 кредитних угод на будівництво житла. Станом на перше червня цього року у Львівському регіональному відділенні зареєстровано кандидатами в позичальники 657 молодих сімей. Але кредити отримує близько 50 родин у цілій області за рік. На жаль, через відсутність фінансів фонд не може надати більше кредитів.

Нагадаю, що ця програма молодіжного кредитування існує вже п’ять років. І, як мовив Віктор Буряк, кредити за програмою молодіжного будівництва надають молодим особам, котрим виповнилося не більше 28 років, молодим сім’ям, якщо чоловікові та дружині не більше 30 років, та неповним сім’ям із дітьми, якщо мамі або татові ще немає 30 років. Норми кредитування площі – по 21 метру квадратному на особу та 20 метрів квадратних на сім’ю. Розрахункова вартість на цю площу визначається за ціною Держбуду, котра цього кварталу становить 1485 грн. за метр квадратний. Коли ж квартира більша від норми, то за інші квадратні метри сплачує сам позичальник за ринковою ціною. Рівень доходів сім’ї для отримання цього кредиту повинен бути не менше 700-800 грн., сплата відсотків – щокварталу.

Стосовно повернення кредиту. Сім’я без дітей сплачує три відсотки річних; з однією дитиною – кредит безвідсотковий; якщо двоє дітей, то 25 відсотків вартості квартири погашує держава; коли троє і більше дітей – держава відшкодовує аж 50 відсотків. Найбільшим попитом дотепер користувалися трикімнатні квартири. Але останнім часом (через зростання цін) сім’ї почали цікавитися і двокімнатними.

Уранці – гроші, увечері – „хата“?

Звісно, для молодих людей цей вид кредитування найвигідніший. Але держава не поспішає задовольнити усіх охочих. Натомість із червня цього року в Україні почала роботу нова схема надання житлових іпотечних кредитів, згідно з якою молодим людям рекомендують брати позику в банку, але з умовою, що держава бере на себе певні зобов’язання щодо компенсації відсотків у розмірі ставки Нацбанку. На сьогодні це є сім з половиною відсотків.

За словами Віктора Буряка, у тій програмі беруть участь п’ять банків – „Кредит Банк (Україна)“, „Надра“, „Укргазбанк“, „Фінанси та кредит“ і „Приватбанк“. З цими банками укладено відповідні угоди. І молода особа або сім’я, яка отримуватиме кредит за тієї програмою, може розраховувати на те, що їй доведеться сплачувати набагато менший відсоток.

Банки надають кредити на строки від 10-ти до 15 років (КБ „Надра“ – 15 років, АТ „Кредит Банк (Україна)“ – 10 років). Відсоткова ставка: 12 процентів у валюті і 17-20 процентів у гривнях. Варто зауважити, що ця ставка не змінюється упродовж терміну користування кредитом. Молоді люди, котрі забажають скористатися цим кредитом, повинні вже наскладати не менш аніж 20 відсотків від вартості квартири, коли її купують на первинному ринку, і 25 – якщо на вторинному. Пакет документів, який потрібен для відкриття кредиту, складається із копії паспорта позичальника, копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, копії водійського посвідчення (або військового квитка чи закордонного паспорта), довідки про доходи за останні шість місяців. Можуть також витребувати документи, що підтверджують сімейний стан позичальника. Заставою стає та ж квартира, яку беруть у кредит.

Після того, як банк дає згоду працювати з позичальником, потрібно звернутися до фонду, де затвердять кандидатуру позичальника-претендента на компенсацію відсоткової ставки. Водночас, коли квартиру купують на первинному ринку і позичальник змушений очікувати, доки її збудують, то він сплачуватиме тільки відсотки. Основний борг позичальник почне повертати вже після того, як отримає документи на квартиру. Варто зауважити, що, беручи участь у цій програмі кредитування, молода сімя вже не може претендувати на пільги від держави, навіть якщо заведе собі згодом дуже багато дітей.

Вторинний ринок привабливіший

За даними будівельників, громадяни не поспішають, так би мовити, влізати в кредити, нарікаючи на високі відсотки кредитування. Натомість банкіри кажуть, що мешканці бажають відразу вселитися у квартиру, а не очікувати роками, доки її збудують. Тому більший рух відчувається у кредитуванні купівлі житла на вторинному ринку.

Начальник відділу споживчого кредитування філії ВАТ КБ „Надра“ Роман Яремчук пояснив усі кроки, які повинен зробити позичальник. Наприклад, молода сім’я ще не пригледіла квартиру. Тоді вона звертається до банку, а спеціалісти аналізують, на яку суму кредиту може розраховувати особа. Банкіри стверджують, що вони можуть надати будь-яку суму кредиту, аби тільки позичальник був платоспроможний.

Коли вже квартира знайдена, то момент купівлі-продажу засвідчує нотаріус. У його присутності сплачують перший платіж не менш аніж 25 відсотків від вартості квартири. Після чого позичальник та продавець звертаються у банк, де відбуваються відповідні остаточні розрахунки. А квартиру реєструють в органах БТІ і передають у заставу. Така схема може не задовільнити продавця, котрий не бажає „світити“ повну суму вартості квартири, а отже – сплачувати податки. Але на інших умовах банк не надасть кредиту.

Позичальників-хитрунів банк „розкусить“

Підраховуючи платоспроможність молодої родини чи особи, банк звертає увагу на те, чи зможе вона платити основний борг і відсотки й мати кошти на прожиття. За словами Таїси Петровської, заступника директора-начальника управління кредитування і документування операцій філії ВАТ КБ „Надра“ (Львівське регіональне управління), дохід родини може складатися із сукупного доходу молодої сім’ї та батьків чоловіка й дружини. До їхнього банку вже зверталися батьки студентів, котрі бажають оформити кредит на дитину, але сплачуватимуть за нього самі.

Директор департаменту роздрібного продажу АТ „Кредит Банк (Україна)“ В’ячеслав Кокошко повідомив, що в такому разі в їхньому банку пропонують майбутньому позичальникові відкрити накопичувальний рахунок. І якщо відкладати щомісяця по 800-1000 грн. на цей рахунок протягом півроку, то молода людина зможе звернутися за кредитом, маючи за плечима певні кошти на рахунку. Тим паче, що на цю суму вона отримуватиме ще й банківські відсотки.

Спілкуючись із банкірами, розумієш, що вони спокійні за свої гроші. Нерухомість завжди була в ціні. І продати квартиру недобросовісного позичальника зможуть запросто. Адже в тій програмі бере участь і ріелтерська фірма, за допомогою якої було куплено квартиру. Вона зобов’язана за найкоротший строк продати нерухомість і повернути банкові кошти. А коли щось зосталося, то й позичальник отримає решту. Єдиний, хто не виграє від цього, – фонд. Йому жодних виплачених відсотків не повернуть. Окрім цього, банки мають надію на так званого поручителя позичальника – людину, котра почне виконувати зобов’язання, якщо позичальник із різних причин не зможе платити.

Банкіри стверджують: вони не стануть виселяти позичальника з квартири, якщо він у якийсь момент не зможе виконувати зобов’язання, але сам зізнається в цьому й пообіцяє виправити ситуацію невдовзі. Щоправда, у Львові ще не було прецеденту виселення особи, котра не сплатила кредиту.

В’ячеслав Кокошко переконаний, що львів’яни не робитимуть на цих кредитах собі бізнесу, як це сталося у Києві. Там хитруни брали кредит, через деякий час оголошували себе неплатоспроможними, їхню квартиру продавали, а частину грошей отримував так званий позичальник. За словами банкіра, їхні працівники пильно стежитимуть: має намір особа мешкати в квартирі, чи ні.

Першою зважилася бездітна сім’я

Заступник директора-начальник управління кредитування і документарних операцій філії ВАТ КБ „Надра“ (Львівське регіональне управління) Таїса Петровська зізналася, що минулого тижня було укладено угоду з першим позичальником за програмою молодіжного кредитування. За її словами, це молода бездітна сім’я із сукупним доходом три з половиною тисячі гривень на місяць. Вони пригледіли і вже купили квартиру за 28 тис. у. о. Кредит взяли на 15 років у валюті під 12 відсотків річних. Але сплачуватимуть вони тільки 4,5 процента. Решту відсотків, як уже згадувалося, сплатить держава.

Ми попросили начальника відділу споживчого кредитування філії ВАТ КБ „Надра“ Романа Яремчука підрахувати, як кажуть, „на хлопський розум“, скільки ж повинен заробляти позичальник, щоб дати собі раду з кредитом, відсотками та не вмерти з голоду. Отож, будемо вважати, що однокімнатна квартира коштує 15 тисяч у. о., кредит береться на 15 років або 180 місяців. Позичальник відразу сплачує певну суму. Тому банк платить ще 13 тисяч 500 у. о. Далі виконуємо прості математичні дії. 13 тисяч 500 у. о. множимо на 12 відсотків та ділимо на 180 місяців. Виходить 137 відсотків у. о. До цього додаємо 75 у. о. основного боргу. Виходить, що 212 у. о. позичальник повинен вносити щомісяця на рахунок банку. Окрім того, людина повинна на щось жити. Тому вищезгадану суму множать на два. Так що дохід особи повинен бути не менш аніж 400 у. о. на місяць. Якщо вам це підходить – можете звертатися до банку.

Попри те, що Кабмін прийняв постанову про таку форму молодіжного кредитування ще у червні минулого року, розпочала вона свою роботу тільки тепер. Як стверджує Віктор Буряк, увесь цей час фонд та банки розробляли схему кредитування. З його погляду, вона ще не зовсім досконала і з часом зазнає змін. Водночас, як заявив Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, уряд зараз працює над реалізацією низки молодіжних програм. За його словами, наступного року втричі збільшиться будівництво житла для молоді.

Довідка „МГ“

За даними міськради Львова, нині в місті будують 718 квартир. Як повідомив заступник міського голови з питань містобудування та землеустрою Василь Лозинський, будівництво 468 з них ведеться за певними міськими та державними програмами. Це означає, що вартість одного квадратного метра житла тут визначає Держбуд України. І ще 250 квартир споруджують будівельні організації, які мають намір виставити ці помешкання на ринок і продати за значно вищими цінами. Водночас тільки на квартирній черзі у Львівській міській раді перебуває понад 36 тисяч осіб. Дехто з них очікує на власне помешкання уже сорок років. А скільки в місті та області проживає людей, котрі з різних причин не стоять у квартирних чергах, проте дуже-дуже бажають поліпшити свої квартирні умови, – ніхто навіть не рахував.

Маріанна РОМАНЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *