Новояворівськ очікує на фестиваль, а його мер -- на імпічмент - „Поступ“, 1 липня

|

Старшою сестрою всіх українських музичних конкурсів „Молоду Галичину“ називають недарма, адже 8-12 липня на сцені новояворівського Палацу культури „Кристал“ Всеукраїнський фестиваль молодих виконавців сучасної української пісні відбуватиметься вже утринадцяте! З цієї нагоди у вівторок організатори фестивалю(на світлині), влаштували у львівському Палаці Мистецтв прес-конференцію, на якій ознайомили представників ЗМІ з історією фестивалю та його сучасним станом.

“Молода Галичина“ славетна тим, що відкрила імена Каті Чілі (1993), Каті Бужинської (1997), Лілі Ваврин (1992) та інших зірок молодіжної української естради. Свого часу піднесенню конкурсу з реґіонального до всеукраїнського рівня сприяла перспективна політика колишнього голови оргкомітету Степана Лукашика. Завдяки тому, що він сім років поспіль очолював фестиваль, було збудовано відповідну до потреб конкурсу сцену.

Як повідомила член оргкомітету Наталія Коваль, „Молода Галичина“ — не тільки конкурс юних виконавців у трьох вікових категоріях, а й низка супутніх фестивальних заходів, серед яких концерти за участю зірок української естради: груп „Скрябін“, „Мандри“, „Друга ріка“, „Крайня хата“, Юлії Лорд, народного артиста України Василя Зінкевича, а також конкурс на найкращу „Міс“, виступ духового оркестру із польського міста Лєжайська, празникові фестини на Петра й Павла і навіть святковий феєрверк! Зрештою, щороку організатори фестивалю намагаються зробити його неповторним й оригінальним, прагнуть запросити гідних гостей, які б подавали дітям приклад успішної популяризації українського естрадного виконавства.

За останні роки значно розширилася географія учасників фестивалю. Цьогоріч до Новояворівська прибудуть представники 20 областей України та гості з-за кордону. До речі, серед дітей, які співають українську пісню, є татари й вірмени, грузини й узбеки. А наймолодшому виконавцю „Молодої Галичини-2004“ щойно виповнилося п`ять з половиною років! Якісно фестиваль також зростає завдяки прискіпливому відбору виконавців: журі прослуховує студійні записи і формує три конкурсні вікові групи по 25 учасників, у кожній передбачене своє перше місце. Володарем же Гран-прі може стати хтось із середньої або старшої групи. Вступний внесок на конкурс становить лишень 100 гривень, але ця сума є суто символічною, коли врахувати, що дитину гостять, харчують і розважають п`ять днів!

Престижу конкурсу, який підтримують голова райдержадміністрації Мокола Довба та меценат Микола Рогуцький, додають призовий фонд (жодних грошей, зате які привабливі цінні подарунки: телевізори, музичні центри, відеокамери!) та авторитетне журі, від думки якого залежить, в чиї долоньки „впурхне“ золота співоча пташка — символ фестивалю. Ці статуетки ручної роботи із кованого металу(на виготовлення кожної витрачено 450 гривень) виконані за графічним ескізом, який, розробляючи фестивальну символіку, намалював 1994 року колишній „скрябінець“ Шура.

“Наше журі — найсправедливіше, — запевнив багаторічний учасник суддівства, співак Мар`ян Шуневич, — жодних закулісних інтриг, жодної містечковості. Намагаємося підтримати талановитих, заохотити дітей зі Східних областей.“

Проте фестиваль, який сподівається скликати українською піснею гостей зі всього світу, потерпає від побутових проблем. Насамперед Новояворівськ не має відповідного готелю із цілодобовою теплою водою. До того ж мер міста за три роки жодного разу не поцікавився фестивальними потребами, абсолютно ігноруючи цю іміджеву для міста подію. Зрештою, не тільки за ці гріхи депутати міськради мають намір висловити йому недовіру, як тільки-но міський голова вийде з відпустки за станом здоров`я. А поки що Новояворівськ із його концертним залом на 730 місць має намір прийняти близько 300 гостей фестивалю і приблизно 20 тисяч слухачів на головному майдані міста!

Люна ГАЛАС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *